Ekonomi ‘Dövizde yaşanan dalgalanma geçici’

‘Dövizde yaşanan dalgalanma geçici’

12.03.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Döviz piyasasında son dönemde yaşanan dalgalanmanın geçici olduğunu belirten Bakan Mehmet Şimşek, Merkez Bankası’nın elindeki tüm araçları kullanarak enflasyon beklentilerini sabitleme kararlılığında olduğunu kaydetti.

‘Dövizde yaşanan dalgalanma geçici’

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, döviz piyasasında son dönemde yaşanan dalgalanmanın geçici olduğunu belirterek, “Merkez Bankası elindeki tüm araçları kullanarak enflasyon beklentilerini sabitleme kararlılığında” dedi.

Haberin Devamı

Bakan Şimşek, X hesabından yaptığı İngilizce açıklamada ekonomideki son gelişmeleri değerlendirdi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye’nin notunu B’den B+’ya, görünümünü ise nötrden pozitife yükseltmesinin Türkiye’nin sağlam ekonomi politikalarının gücünü yansıttığını belirten Şimşek, “Sağlam politikaları sürdürmeye ve yapısal reformları uygulamaya kararlıyız” dedi. Şimşek açıklamasında şu bilgileri paylaştı:

“- Fiyat istikrarını sağlamak birinci önceliğimiz olmaya devam ediyor.

- Büyümenin yeniden dengelenmesi yolunda gidiyor, iç tüketim ılımlı seyrediyor ve net ihracat güçleniyor.

- Cari açık beklenenden daha hızlı daralıyor ve bu yıl GSYİH’nın yüzde 3’ünün altına düşme yolunda ilerliyor.

Haberin Devamı

- Ağustos ayından bu yana Türk Lirası mevduatların toplam mevduat içindeki payı 12 puan arttı. Programımıza olan güven arttıkça bu eğilim devam edecek.

- Mali sağlığın yeniden sağlanması da önemli bir hedef. Depremle ilgili harcamalar da dahil olmak üzere açığı gelecek yıl GSYİH’nın yüzde 3’ünün altına düşürmeye kararlıyız.

- Fiyat istikrarına ulaşmanın zaman alacağını akılda tutmak önemli. Bu ayki yerel seçimlerin ardından Türkiye’nin verimliliği ve rekabet gücünü artıracak reformları da içeren Orta Vadeli Programı’nı sürdürmek için seçimsiz uzun bir dönemi olacak.

- Döviz piyasasında son dönemde yaşanan dalgalanma geçici olarak değerlendirilmeli. Merkez Bankası, elindeki tüm araçları kullanarak enflasyon beklentilerini sabitleme kararlılığında. Merkez Bankası’nın enflasyonu düşürmesine yardımcı olmak amacıyla maliye politikasını sıkılaştırmaya devam edeceğiz.

- Özetle eylül ayında açıkladığımız program beklendiği gibi işliyor.”

‘Dövizde yaşanan dalgalanma geçici’

İşsizlik oranı yüzde 9.1 oldu

Türkiye’de işsizlik oranı ocakta 0.2 puan artarak yüzde 9.1 seviyesine çıktı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ocak ayı İşgücü İstatistikleri’ni açıkladı. Buna göre işsiz sayısı 2024 yılı ocak ayında bir önceki aya göre 85 bin kişi artarak 3 milyon 214 bin kişi oldu ve işsizlik oranı ise 0.2 puan artarak yüzde 9.1 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 7.7 iken kadınlarda yüzde 11.7 olarak tahmin edildi. İstihdam edilenlerin sayısı 2024 yılı ocak ayında bir önceki aya göre 160 bin kişi artarak 32 milyon 222 bin kişi, istihdam oranı ise 0.2 puan artarak yüzde 49 oldu.

Haberin Devamı

İşgücü 2024 yılı ocak ayında bir önceki aya göre 245 bin kişi artarak 35 milyon 436 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 0.3 puan artarak yüzde 53.9 olarak gerçekleşti. 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 1.1 puan artarak yüzde 16.6 oldu.

Borsa, haftaya not coşkusuyla başladı

Fitch’in cuma günü piyasa kapanışının ardından Türkiye’nin kredi notunu yükseltmesi sonrası ilk işlem gününde Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi haftaya yüzde 2.28 yükselişle 9363 puandan başladı. Borsada bankacılık endeksi yüzde 4.74, holding endeksi ise yüzde 2.01 artışla haftaya başlarken tüm sektör endeksleri kazandırdı.

Merkez’den ‘baz etkisi’ videosu

Finansal okuryazarlık ve ekonomi eğitimi uygulamalarını sürdüren Merkez Bankası (TCMB), ‘Herkes İçin Ekonomi’ sitesinde “Baz etkisi nedir?” başlıklı yeni bir video yayınladı. Baz etkisini “verilerin geçmiş dönemdeki değerlerinin yüksek ya da düşük olması nedeniyle güncel değerleri etkilemesi” olarak tanımlayan videoda enflasyonda baz etkisi anlatıldı.

Yazarlar