Ekonomi Dünyaya bir dijital ‘meteor’ yaklaşıyor

Dünyaya bir dijital ‘meteor’ yaklaşıyor

05.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bu yıl 21’inci kez düzenlenen Forum İstanbul etkinliğinde konuşan Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, teknolojide yeni trendlerle ilgili olarak, “Blokzincir ile hayatımıza giren ve blokzincir üzerinden bir takım uygulamaları, kripto paralar oldukları için kripto varlıklarla karıştırılan tüm kavramların iç içe girdiği, birisinin rüzgârından diğerinin de yararlandığı, birisinin başına kötü bir şey gelmişse “Biz farklı bir şeyiz,” diye kendisini soyutladığı bir dünyada, “metaverse”ü dijitalleşmenin doğal bir parçası olarak görüyorum” dedi.

Dünyaya bir dijital ‘meteor’ yaklaşıyor

EKONOMİ SERVİSİ - Bankacılığın apayrı bir kulvarda, ağır bir risk yönetim işi olduğunu hatırlatan Aran, “İşin bu teknoloji ile kesiştiği yerler keyifli kısmı. Metaverse, bankacılık dünyasında önemli bir yer işgal etmiyor. Biz İş Bankası olarak denemeler yapıyoruz. Neleri denedik? Sergi açtık. Orada bir NFT tablo hediye ettik. Bu deneyimi sanal dünya ile gerçek dünyayı birleştirerek yaptık” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Moda için yeni evren

Etkinlikte “Yeni Çağın Dinamiği: Dijital Devrim & Metaverse” başlıklı oturumda konuşan TİM Marka Konseyi Başkan Yardımcısı Süleyman Orakçıoğlu ise, “Bu dönemde baş döndürücü hızla ilerleyen dijitalleşme var. Dijitalleşmeye 5 yıl önce başladık. Çevrimiçi satışta, adette yüzde 30’lara ulaşıldı. Burada metaverse dediğimiz zaman kendini ifade etme ve kimlik oluşturma biçimi olarak görülüyor ama dünyada metaverse, moda için yeni bir evren yaratıyor. Avatarlar ile kendinizi daha iyi ifade etmenizi sağlıyor. Sanal dünyada kıyafetlerin önem kazanması söz konusu” dedi.

Farklı bir yol önerisi

Avalabs Kurucusu ve CEO’su olan, aynı zamanda Cornell Üniversitesi IC3 Eşbaşkanı olan Prof. Dr. Emin Gür Sirer, blokzincirin dünyaya yaklaşan bir meteor gibi değişime sebep olacağını söyledi. Sirer, metaverse için başarının, yapılması gerekenden çok yapılmaması gereken alanlar etrafında şekillenebileceğini belirtirken, “Oradan alınacak bir değer var mı?” diye yaklaşmak yerine, farklı bir yol izlenmeli. İnsanları bir araya getirerek, ortaya toplamdan daha da fazla bir değer nasıl çıkartacağını düşünen grupların başarılı olacağını düşünüyorum. “Nasıl satabilirim?” diye yaklaşmak yerine, sektörü bir araya getirmek ya da daha büyük bir kitleye ulaşmak adına adım atmanın en doğrusu olacağını düşünüyorum. Bu sistemlerin altında çalışan blokzincir teknolojisi, tamamıyla evrensel bir teknolojidir. Ülke sınırı tanımayan bu sistemin getirdiği müthiş güzel şey ise Türkiye’den çıkan herhangi bir ekibin kolaylıkla dünya pazarlarına, büyük kitlelere ya da dünya pazarlarına ulaşabilecek olmasıdır” diye konuştu.

Haberin Devamı

Metaverse’ün Türkiye’de atıl kaldığını ifade eden Sirer, “Türkiye’deki kullanıcılar bir şeyin olması için gerekli alt yapının devletten gelmesini bekliyorlar. Farklı konularda da benzer beklentiler söz konusu. Ancak blokzincir teknolojilerinde beklediğiniz desteği kendi kendinize yaratmanız oldukça kolay. Bugün, blokzincir aracılığı ile fon bulan çok sayıda küçük firma var” dedi.