Ekonomi Durgunluk eylülde aşılır çılgın büyümede tarih: 2013

Durgunluk eylülde aşılır çılgın büyümede tarih: 2013

06.07.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Uğur Dumankaya, bu yıl 1.3 milyar liralık yatırımla sekiz yeni proje hedeflerine ulaşacaklarını belirterek, satışlardaki durgunluğu eylülde aşacak olan sektörün asıl büyümeyi 2013’te gerçekleştireceğini kaydetti

Durgunluk eylülde aşılır çılgın büyümede tarih: 2013

Dumankaya Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dumankaya’nın 2011 sonu öngörüsü hem sektör hem de kendi firması açısından son derece olumlu bir tabloyu ortaya koydu.
Dumankaya’nın bu yıl yüzde 25 büyümeyle 5 bin konut ve 1.3 milyar liralık hedefine ulaşacağının altını çizen Dumankaya, geçen yıl dengeli bir büyüme ivmesi sergileyen sektörün, 2011 ve 2012’de daha stabil olacağı görüşünde. Uğur Dumankaya, bu şartlarda bile büyüme rakamlarının diğer sektörlere oranla çok daha iyi noktalarda olduğunu belirtirken, Merkez Bankası’nın müdahaleleriyle büyüme hızının optimum düzeye düşürüldüğü görüşünde.
Dumankaya’nın ortaya koyduğu performansa ve bu yıl sergileyeceği performansa dikkat çeken Dumankaya, 2009’da yüzde 25, 2010’da yüzde 30 büyüme sergilediklerini belirtirken, büyüme oranlarının bu yıl yüzde 25’i bulacağını açıkladı. Bu doğrultuda 5 bin konut ile 1.3 milyar liralık yatırım hedefi belirlediklerini söyleyen Dumankaya, bunun toplamda sekiz proje anlamına geldiğini kaydetti.
Bu yönde yılın geride bırakılan bölümünde toplam beş projenin lansmanını gerçekleştirdiklerini belirten Dumankaya, bunları, Tuzla Aydınlı’daki Adres Panorama, Gizli Bahçe Su, Gizli Bahçe Natura, Villa Gizli Bahçe ve Bahçeşehir’deki Dumankaya Modern projesinin ikinci etabı olan Dumankaya Modern Vadi olarak ifade etti.
Yılın geride kalan bölümü için planladıklarını ise, eylül ve ekim aylarında Halkalı ve Maltepe’de başlayacakları projeler olarak dile getiren Dumankaya, “950 dairenin inşa edileceği Maltepe projesinin arazisi 32 bin 380 metrekare büyüklüğünde olacak. İnşaat alanı ise 220 bin metrekare. 450 dairelik Halkalı projesi ise 30 bin 294 metrekare arazide 95 bin metrekarelik inşaat olarak geliştirilecek” dedi.

Durgunluk mevsimsel
Uğur Dumankaya, emlak piyasasında gözlemlenen durgunluğu ise konjonktürel olarak nitelendirdi. Dumankaya, “Konut satın alımları tabii ki devam ediyor ama bu ivmenin eylülden sonra artacağını söylemek mümkün. Artık seçimler de bittiğine göre önümüze bakma vaktidir. Ayrıca araştırmalar, 2013 ve 2014 arasında konut ihtiyacının 600 bin adete çıkacağını ortaya koyuyor. Dolayısıyla 2013 yılında çılgın büyüme gerçekleşir” diye konuştu.


Haberin Devamı

DUMANKAYA NE BEKLİYOR?

DURGUNLUK EYLÜLDE AŞILIR: “Yaz aylarındaki geleneksel durgunluğa seçimin yarattığı ekstra durgunluk da eklendi. Konut alımlarının eylül ayından itibaren artacağını söylemek mümkün.”
ÇILGIN BÜYÜME 2013’TE: “2013 - 2014 yılları arasında konut ihtiyacı 600 bin adet ve şehirleşme oranı yüzde 79’a çıkacak. Dolayısıyla çılgın büyümenin 2013 yılı içerisinde gerçekleşeceğini düşünüyorum.”


HEDEFLERE ULAŞMAYA KARARLI

Uğur Dumankaya toplamda sekiz projeye 1.3 milyar liralık yatırımla hayat vereceklerini belirtirken, yıl sonu hedeflerini yüzde 25 büyüme olarak ifade etti.

2011 HEDEFLERİ
Büyüme hedefi: Yüzde 25
Proje büyüklüğü: 1.3 milyar TL
Konut sayısı: 5.000 konut
Yeni proje: 8 yeni proje planladı.
Yıl sonunda Maltepe ve
Halkalı projelerine başlayacak.


Yıldız Holding, GYO’da ‘Saf’ tuttu


Yıldız Holding’in gayrimenkul şirketi Sağlam GYO ve sektörün önemli oyuncularından Saf Gayrimenkul güçlerini birleştiriyor. Saf GYO adı altında birleşen iki oyuncunun ilk projesi, Acıbadem’de 182 dönüm arazide yapılan Akasya projesinin devamı niteliğindeki alışveriş merkezi olacak.
Yıldız Holding Ambalaj, Bilişim, Gayrimenkul Grup Başkan Yardımcısı Ahmet Özokur, birleşmeden sonra Saf GYO’nun Türkiye’nin ilk beş GYO’sundan biri olarak konumlanarak yatırımcısına güçlü mali yapısıyla yüksek kazançlı portföy sunacağını açıkladı.

‘Anadolu yakasının en büyüğü’
Gelecek planlamaları hakkında konuşan Özokur, “Birçok gayrimenkul şirketi için şehir içinde prestijli ve yüksek getirili projeler geliştirmek oldukça güç. Sağlam GYO ile SAF Gayrimenkul birleşmesi ile oluşacak ortaklığın sermaye gücü ve ortakların engin tecrübesi, bu bölgelerde proje geliştirecek kaldıraçlara sahip olacak. Saf GYO, kuvvetli sermaye yapısı paralelinde metropol bölgelerinde yenilikçi ticari ve konut ağırlıklı karma projelerle yatırımlarına devam edecek” dedi.
Acıbadem projeleri hakkında bilgi veren Özokur, 182 dönüm arazide yapılan Akasya projesinin devamı niteliğindeki alışveriş merkezinin Anadolu yakasının en büyük alışveriş merkezi olacağını belirtti.


16 AVM planında rota Kayseri ve Diyarbakır

Multi Development Türkiye CEO’su Hulusi Belgü, kiralanabilir alan üzerinden yatırımlarının yüzde 40’ının Türkiye’de olduğunu söyledi


Forum alışveriş merkezlerini çatısı altında bulunduran Multi Development Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Hulusi Belgü, Türkiye’de sayısı dokuza ulaşan alışveriş merkezlerini (AVM) üç yıl içinde 16’ya çıkaracaklarını açıkladı.
İlk rotanın eylül sonu ekim başı gibi Kayseri olacağını ifade eden Belgü, daha sonra Adana ve Diyarbakır’a yöneleceklerini dile getirdi. Gaziantep, Elazığ ve Çorum’u yatırım planlarındaki diğer iller olarak nitelendiren Belgü, İstanbul Anadolu yakası için de planlamaları olduğunu belirtti.
Belgü, cirosal performanslarına da dikkat çekti. İlk altı ayda, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37’lik artışla 1.2 milyar lira ciroya ulaştıklarını söyleyen Belgü, ziyaretçi sayısının ise yüzde 23’lük yüselişle 65 milyon olduğunu kaydetti. Ayrıca, Kayseri ile birlikte AVM’lerde toplam çalışan sayılarının 25 bine ulaşacağını ifade eden Belgü, AVM yatırımları tamamlandığında 16 bin kişilik ek istihdamın daha doğacağını dile getirdi. Belgü, Kayseri yatırımlarıyla birlikte toplam yatırımlarının ulaşacağı hacmi ise 3.2 milyar euro olarak ifade etti.

‘Türkiye çok önemli’
Kayseri mağazasının açılışının yaratacığı bir diğer etki olarak mağaza sayısını gösteren Belgü, “Toplamda mağaza sayımız 1.950 olacak. Çok önemli markalar olacak. 65 bin metrekare kiralanabilir alanda 204 mağaza var. Bugün itibariyle yüzde 90’ını kiraladık. Forumla Kayseri’de şehre ilk olarak Media Markt gelecek. Anadolu’daki en büyük AVM’lerden birisi olacak” dedi.
Türkiye’deki AVM’lerin Multi Development açısından yarattığı tabloya dikkat çeken Belgü, toplam 52 alışveriş merkezinin dokuz tanesinin Türkiye’de yer aldığını kaydederek, “Toplam kiralanabilir alan üzerinden bakıldığında yatırımların yüzde 35-40 civarı Türkiye. Türkiye, bizim için çok önemli pazar” dedi.

Haberin Devamı

DİYARBAKIR’I İSTEYEN ÇOK YATIRIMCI VAR

Haberin Devamı

Diyarbakır’daki AVM planları hakkında konuşan Hulusi Belgü, şehre birçok markanın gelmek istediğini söyledi. Belgü, “Bizim görüştüğümüz Kiğılı var. Media Markt, Electro World ile Darty ile konuşuyoruz. H&M ile görüşme aşamasındayız, onlar, Gaziantep’i istiyorlar” diye konuştu.

Haberin Devamı

KANADALI FONUN ‘SAT’ ISRARI

Haberin Devamı

Hulusi Belgü, AVM’lerde mağaza satışı yapmadıklarını, ama böyle bir durum söz konusu olduğunda kökünden satışı tercih ettiklerini vurguladı.Gündemlerinde satış olmadığını, ama büyük fonlardan çok ciddi talep aldıklarını kaydeden Belgü, Kanadalı emeklilik fonu ellerindeki parayla, bir şekilde belli bir geri dönüş ortalamasıyla satın almak istiyor. Çok ilginç bir rakamla gelirlerse gene oturup düşünürüz ama arzumuz elimizdeki alışveriş merkezlerini halka açılmayla değerlendirmek. Piyasa koşulları uygun olursa 2013’te halka açılma hedefimiz var.”




Üç Yunan adası için 100 milyon euro bütçe


Geçtiğimiz günlerde Yunanistan adalarını almaya kararlı olduğunu bir kez daha ifade eden Fiyapı Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan, en son açıklamasında sayıyı da bildirdi. Ülkenin satışa çıkardığı adalardan Lichnari, Kaltsonisi, Mikri Amorgos, Kardiotissa, Nausika ve Vouvalo isimli altısının üzerinde duran İnan, en az üçünü satın almaya kararlı olduğunu dile getirdi. İnan, kararlı yapısını, olası tüm engelleri tasfiye etmek için satın almayı Yunanistan’da kuracağı şirketle de
Satışa çıkarılan 6 adanın fiyatının 3 milyon euro ile 20 milyon euro arasında değiştiğini belirten Fikret İnan, üç adayı almak için 20 milyon euro’luk satış bütçesi, tesis kurmak için de 80 milyon euro bütçe ayırdıklarını belirterek, “Toplam yatırım planımız 100 milyon euro. Bunun da finansmanı hazır” dedi.
Geçen yıl da Yunanistan’dan ada satın almak istediklerini anımsatan İnan, “Şimdi, Yunanistan, adaları resmen satışa çıkarttı. Gayrimenkul şirketleri satışa aracılık ediyor. Görüşme halindeyiz. 6 ada tespit ettik. En az üç tanesini almak istiyorum” dedi. İnan Yunanistan’da bir şirket kurup adaları o şirket üzerine alacağını da söyledi.


ADALAR ARASINDA ULAŞIM OLACAK

Fikret İnan, Dikili’de 35 milyon dolara satın aldıkları Garip Ada’ya uygulayacakları otel ve villa projesinin benzerini bu adalara da yapacaklarını belirtirken, adaların büyüklüklerine göre farklı ambiyanslar düşündüklerini kaydetti. İnan, ‘Örneğin 10 dönümlük adada tek başına kalabileceksiniz, böyle bir ambiyans düşündük” dedi.
Diğer yandan, ‘Richa İsland’ adıyla bu adaları bir zincir haline getirmeyi planladıklarını ifade eden İnan, kendi içinde teknelerle ulaşım sağlayacakları adalarda Türkiye ile Yunanistan arasında köprü oluşturacaklarını da belirtti.



Üç ‘efsane’ cazcıya Zorlu Center sponsor

Zorlu Center, 18. İstanbul Caz Festivali kapsamında bir dünya prömiyerine sponsor oldu. Müzik dehası Miles Davis’in ölümünün 20. yılında, Davis’le daha önce çalışmış üç efsane isim, Marcus Miller, Wayne Shorter ve Herbie Hancock, sanatçıya saygı duruşu niteliğinde bir projeyi hayata geçiriyor. Tribute To Miles isimli projenin dünya prömiyeri, 18. İstanbul Caz Festivali kapsamında Zorlu Center sponsorluğunda, 7 Temmuz Perşembe akşamı Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi’nde gerçekleştirilecek.
Zorlu Center’in beş fonksiyonundan biri olarak ‘Performans Sanatları Merkezi’ne dikkat Zorlu Gayrimenkul Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Even “İstanbul için kültür ve sanatın tüm kollarını kucaklayan Performans Sanatları Merkezi’ne, Zorlu Center içerisinde önemli bir yer ayırdık” dedi.

Emre Arolat’a ‘yeşil hassasiyet’ ödülü

Emre Arolat Architects (EAA), iki uluslararası ödülün daha sahibi oldu. Ünlü mimar Emre Arolat tarafından yönetilen ofise, European Center for Architecture ve Chicago Athenaeum tarafından bu yıl üçüncü kez organize edilen Green Good Design Awards‘da ödül kazandıran projeler ise ‘Sinpaş Eco Town’ ve ‘İzmir Fuar Merkezi’ oldu. Green Good Design Awards, projeleriyle daha yaşanılabilir bir çevre için sürdürülebilir tasarımın önemine tüm dünyanın dikkatini çekmeyi ve bu duyarlılıkla mimarlık, peyzaj mimarlığı, kentsel planlama, endüstri ürünleri tasarımı ve grafik tasarım alanlarında yaratılmış projeleri ödüllendirmeyi amaçlıyor.
27 ülkeden 120 projenin katıldığı organizasyonda verilen ödüller, ‘Yeşil Tasarımın Üstün Örnekleri’ olarak kabul ediliyor.


Sinpaş GYO’dan Bursa ve Ankara’ya okul


Sinpaş GYO, Bahçeşehir Kolejleri ile Bosphorus City’de başlattığı işbirliğini Ankara ve Bursa’ya taşıyor. İşbirliği kapsamında Sinpaş GYO’nun Ankara Alacatlı’daki projesinde 10 bin metrekarelik özel ilköğretim ve anaokulu, Bursa’nın en büyük konut projesi olarak nitelendirilen Bursa Modern’de özel ilköğretim, 1000 metrekarelik anaokulu ve Çocuk Bilim Müzesi yapılacak.
Sinpaş GYO, Bosphorus City projesi içerisinde yer alan anaokulunun ardından Ankara ve Bursa projeleri içinde hayata geçireceği anaokulu ve özel iköğretim okulları için de Bahçeşehir Kolejleri ile anlaştı. Anlaşma çerçevesinde Ankara Alacaatlı’daki projede 10 bin metrekarelik özel ilköğretim okulu ve anaokulu yapılacak. Okulların 2012’de faaliyete geçmesi planlanıyor.

havadanemlak.com

Durgunluk eylülde aşılır çılgın büyümede tarih: 2013



BİZİM EVLER 4
İhlas Holding’in Bahçeşehir Ispartakule’deki Bizim Evler 4 projesinin toplam inşaat alanı 120 bin metrekare. Toplam 800 konutun yer alacağı projede ayrıca 30 ofis ve 70 ticari birim bulunacak. Projede konutlar 2013 yılının Haziran ayında teslim edilecek.