Ekonomi Ek MTV için kritik gün perşembe! Ödemeyenlere kritik uyarı

Ek MTV için kritik gün perşembe! Ödemeyenlere kritik uyarı

25.09.2023 - 13:19 | Son Güncellenme:

Anayasa Mahkemesi, motorlu taşıtlardan ek vergi alınmasını öngören düzenlemenin iptali istemini perşembe günü esastan görüşecek. Peki ek MTV'yi ödemeyenlere ne olacak? İşte detaylar...

Anayasa Mahkemesi motorlu taşıtlardan ek vergi alınmasını öngören düzenlemenin hem iptali hem de yürürlüğünün durdurulmasına ilişkin başvuruyu 28 Eylül Perşembe günü karara bağlayacak. Peki ek MTV'yi ödemeyenlere ne olacak? İşte detaylar...

Haberin Devamı

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Avukat Tarkan Erdal açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “MTV’yi ödeyemeyenler Anayasa Mahkemesi kararını bekliyor. İptal başvurusu söz konusu olduğu için acaba Anayasa Mahkemesi iptal eder mi? Ödedikleri para iade alınabilir mi? O nedenle kamuoyu ödememe riski aldı. Şuanda kanun yürürlükte ve sizin bunu ödemeniz gerekiyor. 7 Eylül’e kadar süre uzatılmıştı ve o süre geçti.

Ödemeyenlerin hukuki gerekçeleri var. Anayasa Mahkemesi kararı geriye yürümediği için acaba biz ödersek ödediğimiz bedeli iade alabilecek miyiz?’ sorusu oluştuğu için ödememeyi tercih ettiler.

Daha önce buna ilişkin benzer durum olmuştu. 99 depreminde, 2003 yılında olmuştu. Kamuoyu anladığımız kadarıyla parayı ödersek geri alamayız endişesi ile AYM iptal kararı verirse şimdi ödemeyelim gibi bir durum ortaya çıkıyor.

Haberin Devamı

Bu hukuken tartışmaları bir konu. Pandemide olmuştu maske cezaları ile ilgili olarak. AYM kanunu iptal etti. Ödememe durumu bundan kaynaklanıyor.

AYM KARARININ OLASI SONUÇLARI NE OLUR?

99 tam buna uygun. Depremden dolayı ortaya çıkılmış ek vergi getirilmişti. AYM böyle olağanüstü durumlarda devlet ek vergiler koyabilir, herhangi bir iptal kararı gündeme getirmemişti. 2003’teki vergiyi iptal etti. Orada olağanüstü bir durum yoktu. Devlet ekonomik program olarak bunu gerekçelendirmişti. AYM bunu iptal etti.

Şimdi önümüzdeki iki tane böyle karar var. 99 kararının emsal olacağını düşündüğünüz zaman orada da deprem vardı burada da var. Kamunun bu konuda depremlere özgü harcamaları olduğu bahisle bu kanun getirildi. AYM kendi kararı ile de çok fazla bağlı olabilecek bir yer değil başka kararlar da verebilir. Bunu bekleyip göreceğiz.

ÖDENEN PARALAR İADE ALINABİLİR Mİ?

Şöyle yanlış algı oluşması bence önlenmeli. Herkeste böyle bir beklenti oldu. MTV ödenmediğinde, aracınızı satamazsınız. Muayene yaptıramazsınız, aylık yüzde 2.5 gibi bir gecikme faizi var. Bunlara dikkat etmek gerekir. Ödenen paralar iade alınabilir mi? Bu çekincelerle beraber insanlar bunu ödememe yolunu seçti.”