Ekonomi Emlakbank'ın Ahmet Özal operasyonu

Emlakbank'ın Ahmet Özal operasyonu

24.10.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Emlakbank'ın Ahmet Özal operasyonu

Emlakbankın Ahmet Özal operasyonu

       AHMET Özal'ın Emlak Bankası'na olan 7 milyon dolarlık borcu için, Salacak Kız Kulesi Konakları'ndaki 3 villaya haciz konularak satışa çıkarıldı.
       Devlet Bakanı Yıldırım Aktuna, Bakanlığa atandıktan sonra Emlak Bankası'nın tüm geçmiş hesaplarını incelemeye aldırarak, tahsili geçikmiş alacaklar için haciz işlemine başlatılması talimatını verdi.
       32 trilyon liraya ulaşan tahsili geçikmiş alacakların peşine düşdüklerini söyleyen Devlet Bakanı Yıldırım Aktuna, bu alacakların yüzde 85'inin teminatlara bağlı olduğunu için batık kredi olmaktan çıkarma imkanları olduğunu belirtti.
       Emlak Bankası Genel Müdürü Erdin Arı, basın toplantısı sırasında "Ahmet Özal'ın tahsili geçikmiş alacaklar için bir işlem yapıldı mı" sorusu üzerine şu açıklamada bulundu:
       "Ahmet Özal'ın kredi borcu için üç villa tesbit ettik. Bunlar gizlenmişti. Polisin de yardımıyla bu villaları aradık, bulduk. Üç villaya da haciz koyduk. Dolayısıyla bu kredi artık batık kredi değil."

       Bu açıklama üzerine yaptığımız araştırma sonucusunda Ahmet Özal'ın faizleri ile birlikte 7 milyon dolara ulaşan batık kredi borcuna karşılık, satışa çıkarılacak villaların Salacak'ta bulunan Kız Kulesi Konutları olduğunu tesbit ettik.
       Her biri 575 ile 600 milyar lira değerinde olan 3 villanın gerçek sahibinin ise Ahmet Özal değil, Hasan Basri olduğu da belirlendi. Bir zamanlar Kanal 6'nın sahibi olan Mehmet Kurt'un damadı Hasan Basri Uğurlu, Ahmet Özal'a kredi borcu için kefil olması nedeniyle villaları satışa çıkarıldı.

       1 trilyon 750 milyar lira değerindeki inşaat halindeki 3 villa, satışa çıkarılmış durumda. Ancak Ahmet Özal'ın SSK'ya olan 150 milyar liralık borcunun tahsilinden sonra Emlak Bankası'da kendi alacağını tahsil edebilecek.
       Mehmet Kurt, Ahmet Özal'dan Kanal 6'yı borçlarıyla birlikte 1995 yılının Temmuz ayında damadı Hasan Basri Uğurlu adına satın almıştı. Daha sonra Mehmet Kurt, Kanal 6'yı elinden çakırdı. Bu arada, Menmet Kurt'un Ahmet Özal'ın arkasındaki koruyucu kişi olduğu yönünde söylentiler de bulunuyor.
       Ahmet Özal'ın Emlak Bankası'na 7 milyon dolarlık borcu yanı sıra Halk Bankası'na 3 milyon dolar, Vakıflar Bankası'na da 6 milyon dolar ödenmemiş borcu var.