Ekonomi Emlakbank'tan 'vekile' torpilli ev satışı

Emlakbank'tan 'vekile' torpilli ev satışı

27.09.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Emlakbank'tan 'vekile' torpilli ev satışı

Emlakbanktan vekile torpilli ev satışı

       DTP'de Devlet Bakanı Refaiddin Şahin'in istifasıyla sonuçlanan krizin perde arkasındaki rapor gün ışığına çıktı. DYP - SHP Koalisyonu sırasında, Emlakbank'tan DYP'li 4 milletvekiline, kampanyadan 20 gün sonra kampanya fiyatının 320 milyon lira altına kadar varan ucuz fiyatlarla usulsüz konut satıldığı belirlendi. Şu anda DTP'li olan ve Şahin'in azlini isteyen milletvekilleri arasında yer alan Yıldırım Aktuna, Hamdi Üçpınarlar ve Cemal Alişan'ın aldıkları konutlar incelemeye aldıran kişinin genel müdür yapılması nedeniyle Şahin'e tavır aldıkları, krizin bu şekilde başladığı anlaşılırken; aynı kampanyada, bazı emlakcıların adının karıştığı yolsuzluklar ve hayali satışlar yapıldığı da saptandı.
       Bugüne kadar sümenaltı edilen raporun tarihi 30 Eylül 1996. Geçen yıl Aralık ayında görevden alınan Emlakbank Genel Müdürü Zafer Kültürlü'nün verdiği soruşturma emri üzerine hazırlanan rapor, 1994 yılında yapılan konut satış kampanyalarındaki usulsüzlük ve yolsuzlukları iddiaları üzerine hazırlanmış. DYP - SHP Koalisyon Hükümeti döneminde DYP'li bakana bağlı Emlakbank'tan DYP'li milletvekilleri Yıldırım Aktuna, Hamdi Üçpınarlar, Cemal Alişan ve İsmail Köse'ye torpilli konut satıldığı iddiaları üzerine hazırlanmış. Kültürlü'nün yazılı talimatı üzerine Emlakbank Teftiş Kurulu Üyesi Cumali Özekici tarafından hazırlanan rapora göre, 1996 yılında gündeme gelen, ancak yaklaşık 2 yıl süreyle örtbas edilen satışlar özetle şöyle:
       . Emlakbank'ın konut satış kampanyası 9 Aralık 1994 tarihinde bitmesine karşın Ankara Kavaklıdere Şubesi, şu anda DTP Samsun Milletvekili olan Cemal Alişan'a kampanyanın bitiminden 16 gün sonra Bahçeşehir A - 18 Blok'ta bulunan 12 numaralı daireyi, o günkü fiyatlardan 320 milyon lira eksiğiyle sattı. Toplam 4 milyar 190 milyon liraya satılan daire için Alişan'a banka bir de düşük faizli yuva kredisi açtı. Kampanyadan sonra satılan konut için 28 Aralık 1994 tarihinde alınan 100 milyon liralık ön peşinat sanki kampanyanın bittiği gün olan 9 Aralık 1994 imiş gibi gösterildi.
       . Yine Kavaklıdere Şubesi, yine aynı kampanyada, yine kampanyanın bitiminden 21 gün sonra Çanakkale Milletvekili Hamdi Üçpınarlar'a, Bahçeşehir A - 18 Blok'taki 10 numaralı daireyi normal satış fiyatının 317 milyon altında bir fiyatla sattı. Şube, yine 100 milyon liralık ön peşinatı sanki kampanya tarihi içinde tahsil edilmiş gibi göstermeye çalıştı. Şube bunun için yönetim kuruluna biri imzalı 2 ayrı yazı gösterdi. Yazılardan birinde Üçpınarlar ismi Ahmet Cem Ulaşmış olarak değiştirildi. Satış işlemi Ulaşmış adına tamamlandı. Üçpınarlar'ın konutu devrettiği sanılan bu kişiye 36 ay vadeli yüzde 6 faizli 3 milyar 462 milyon lira kredi açıldı. Bankanın bu satıştan toplam zararı 735 milyon lira oldu.
       .Yine Kavaklıdere Şubesi, bu kez Yıldırım Aktuna'ya kampanyanın bitiminden 13 gün sonra D - 9 Blok'taki 34 numaralı daireyi 269 milyon lira eksiğine satarak, kampanya süresi içinde satılmış gibi gösterdi. Aktuna, 860 milyon liralık peşinatı zamanında ödedi; ancak 13 ay boyunca taksitleri ödemedi. Aktuna'nın elinden daireyi geri almayan Şube, Aktuna'ya taksitlerini ödemesi için 13 ay sonra 5 yıl vadeli 2 milyar 878 milyon lira kredi çıkarttırdı. Aktuna, kredi çıktıktan 10 gün sonra daireyi Rukiye Gül Şen'e devretti. 13 ay tahsil edemediği taksitleri tahsil etmek Şube'nin aklına devirden sonra geldi. Ancak 13 takside gecikme faizi olarak yüzde 155 faiz yerine yüzde 75 faiz uygulandı. Rukiye Gül Şen, Atrium'daki Çukurova Emlak'ın sahibi Hasan Şen'in eşi. Bu devire aracılık eden kişinin ismi Vecdet Öz. Bu kişi Aktuna'nın Sağlık Bakanlığı sırasında müşteşar yardımcısı idi. Bankanın bu satıştan toplam zararı 569 milyon 981 bin lira oldu.
       . Yine Kavaklıdere Şubesi, yine Yıldırım Aktuna'ya bu kez kampanyanın bitiminden 20 gün sonra, Bahçeşehir A - 16 Blok'taki 9 numaralı daire 320 milyon lira eksiğine satıldı. Yine ön peşinat sanki kampanya süresi içinde tahsil edilmiş gibi gösterildi. Aktuna, bu daireyi 2 Şubat 1995 tarihinde Safiye Ibılı isimli bir kadına devretti. Her iki satışta da hiçbir belgede Aktuna'nın imzasına rastlanmadı. Yani Aktuna bankaya bile uğramadan para kazandı.
       . Yine Kavaklıdere Şubesi, DYP'den MHP'ye geçen ve şu anda sözkonusu partinin Erzurum Milletvekili olan İsmail Köse'ye yine Bahçeşehir'den D - 9 Blok'taki 30 numaralı daireyi tahsis etti. Bu tahsis işlemi yine kampanyanın bitiminden 13 gün sonra ve satış fiyatının 269 milyon lira altında bir fiyatla yapıldı.