Ekonomi ‘En geç üç yılda ithalat bitecek’

‘En geç üç yılda ithalat bitecek’

27.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, en geç üç yılda hayvan ithalatını tamamen sona erdirmeyi amaçladıklarını söyledi.

‘En geç üç yılda ithalat bitecek’

MELTEM GÜNEŞ / Ankara - Türkiye’nin 5 yıllık hayvancılık yol haritasını açıklayan Bakan Yumaklı, şöyle konuştu: “Süt ve et verimliliğinde daha üstün ırklara, besicilerimiz, yetiştiricilerimiz ve süt üreten işletmelerimizin sahip olmasıyla ilgili program başlattık. 2 yıl içinde sonuçlarını almaya başlamış oluruz. Genelde sayı üzerinden bir okuma yapılıyor o kısmı düzeltmeye çalışıyoruz. 10 hayvandan alacağınız süt ya da et verimini 5 hayvandan alabiliyorsunuz, niye 10 tane besleyesiniz. Bu alışkanlıklardan vazgeçmeliyiz. Sürekli ithalata yönelimi gördük, ESK vasıtasıyla bunu regüle ettik. Amacımız ithalata yönelimi engellemek, hayvansal üretimi Türkiye’nin gerçeklerine uygun şekilde yerelde çözmek, en geç üçüncü yılda bu ithalat konusunu tamamem sona erdirmek.”

Haberin Devamı

Destek artacak

Aşısı ve kaydı yapılan her yavru besi hayvanı için destek ödeme modeline geçeceklerini belirten Yumaklı şu bilgiyi verdi: “Aile işletmelerine ilave destek, genç ve kadın üreticilerimize de ilk defa yüzde 70 ilave destek veriyoruz. IPARD desteklerini 81 ile yaygınlaştırarak faydalanıcı sayısını artırıyoruz. Sübvansiyonlu kredilerde kadınlara, gençlere ve planlı üretim bölgelerine ilave indirim uyguluyoruz. Ayrıca hayvancılıkta işletme başına 40 milyon lira olarak verilen kredi üst limitini 60 milyon liraya, eğer ari işletme olursa 80 milyon liraya çıkardık. İlave desteklerle ari işletme sayısını bin 136’dan 2024 yılında 2 bine, 2025 yılında ise 2 bin 500’e çıkarmayı hedefliyoruz.”

Haberin Devamı

Yumaklı, belirli şartları taşıyan işletmelerin, yeni modelle, mevcut duruma göre 4 kat fazla destek alacağını anlattı.

Hayvancılığın yol haritası

- Sözleşmeli üretim modeli yaygınlaşacak.

- Ulusal Aşı Üretim Merkezi kurulacak.

- Veteriner Yol Kontrol ve Denetim İstasyonları açılacak.

- Hastalıktan ari işletmelerde dişi buzağılara ilave destek verilecek.