Ekonomi ‘Enflasyonda belirgin bir düşüş göreceğiz’

‘Enflasyonda belirgin bir düşüş göreceğiz’

23.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TBMM Genel Kurulu’nda 2024 yılı Cumhurbaşkanlığı Bütçesi görüşmelerinde konuştu.

‘Enflasyonda belirgin bir düşüş göreceğiz’

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ Ankara  - Yılmaz, özetle şunları söyledi: 

Haberin Devamı

5,4 BÜYÜME: Türkiye son 20 yılda siyasi istikrar, güven ortamı içinde yüksek büyüme oranı sağlamış bir ülke, ortalama 5.4 büyüme sağladı. Bu yıl itibarıyla nominal dolar bazında ilk defa 1 trilyon doları geçen bir ekonomik büyüklüğümüz olacak. 

İSTİHDAM DOSTU: İstihdamda 2023 yılı Ekim ayında mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,5 puan azalarak yüzde 8,5 olarak gerçekleşti. Son 11 yılın en düşük işsizlik rakamı ile karşı karşıyayız. Enflasyonla mücadele ettiğimiz bir ortamda diğer taraftan işsizlikte bir kazanım elde etmiş olmak gerçekten son derece sevindirici. İstihdam dostu bir büyüme politikası ile yolumuza devam edeceğiz. 

ÖNCELİK ENFLASYON: OVP’de bu yıl için öngördüğümüz yüzde 65 civarında enflasyon oranıydı ve bu oran civarında gerçekleşecek gibi görünüyor. Kasım ayı itibarıyla çekirdek enflasyon göstergelerinde ciddi bir yavaşlama var. Ancak aylık bazda geçen yaz dönemindeki artışlarla sonbahardaki aylık artışları mukayese ettiğinizde enflasyonda ciddi bir ivme kaybı olduğunu görüyoruz. Bunun yıllığa yansıması zaman alacak. Gelecek yılın ortaları gibi baz etkisiyle oluşan bu yükseklik ortadan kalkmış olacak ve gelecek yıl ortalarından itibaren enflasyonda belirgin bir şekilde düşüşü hep birlikte göreceğiz. 

Haberin Devamı

KENTSEL DÖNÜŞÜM: Kentsel dönüşümü hızlandırmak, deprem afet riskini aşağıya çekmek istiyoruz. Gelecek yıl yapacağımız harcamaların dağılımı, 2024’te afet konutları yapımı ve altyapı giderleri için 649,8 milyar lira ödenek ayırdık. Deprem bölgesi yerinde dönüşüm kampanyası için 135 milyar lira ödenek ayırdık. İstanbul’da yarısı bizden diye ifade edilen proje için 78,9 milyar lira bütçeye para koymuş durumdayız. Kamu kurumlarının hizmet binaları ve tesislerine ilişkin yapım ve onarım giderleri için 164,7 milyar lira olmak üzere toplam 1 trilyon 28 milyar lira ayırmış durumdayız. 

MGK Genel Sekreteri iddiası

MGK Genel Sekreterliği bütçesine ilişkin konuşan CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, Genel Sekreter Seyfullah Hacımüftüoğlu’nun, “Turkish DoCo” adlı bir havayolu ikram firmasının yönetim kurulu üyesi olduğu iddiasını gündeme getirdi. Kılınç, “Cumhuriyetimizin 100. yılında ülkemiz, Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nden yoksun bırakılmıştır. MGK Genel Sekreteri, yemek tedarikçisi, taşeron özel bir şirketin yönetim kurulu üyeliği ile meşgul. MGK Genel Sekreteri’nin yemek tedarikçisi taşeron bir şirketin elemanı olmasını kabul etmiyoruz. Bu, kabul edilemez” dedi.

Yazarlar