25.04.2021 - 06:47 | Son Güncellenme:
Eser sözleşmeleri ile günlük hayatta karşılaşmak mümkündür. Eşyaların bakım ve onarımı ya da bir yapının elektrik ve su tesisat hizmetlerinin yaptırılması gibi durumlarda yapılan sözleşmeler, eser sözleşmeleridir. Burada bir takım özel hukuk ihtilafları doğmaktadır.
Eser Sözleşmesi Nedir? Şekil Şartları Nelerdir?
Eser sözleşmeleri Türk Borçlar Kanununun 470. maddesinden 486. maddesine kadar düzenlenmiştir. Burada yüklenicinin eser meydana getirmesi ile iş sahibinin de buna karşılık olarak bir bedel ödemesi gerektiği eser sözleşmelerinde tanımlanmaktadır. Bu kapsamda eser sözleşmeleri her iki tarafa da yani hem yükleniciye hem de iş yaptırana borç yüklemektedir. Bu sözleşmenin şartları arasında yüklenicinin bir eser meydana getirmeyi kabul etmesi ve iş sahibinin de buna bedel ödemeyi kabul etmesi bulunmaktadır. Şekil şartları için şu unsurlar gereklidir:
- Bir Eser Oluşturma: Bu eser maddi veya maddi olmayan her şey olarak tanımlanabilir. Önem arz eden tarafı sözleşme konusu olan sonuca yönelik elverişliliğin bulunmasıdır.
- Ücret Ödenmesi ya da Ödemenin Vaat Edilmesi: Bu unsur sözleşmenin bir diğer asli unsurudur. İş sahibi tarafından ödeme yapılmasının kabul edilmesidir.
- Tarafların Anlaşması: Tarafların sözleşme yapabilmesi için unsurlar üzerinde anlaşma sağlamaları gerekir.
Eser Sözleşmesi Sürekli midir?
Bu sözleşme her ne kadar iş bitimi ve ücret ödenmesi ile bitecek gibi bilinse de yüklenicinin ifa etkisi bulunduğundan sözleşmenin sürekliliği yönünde görüşler bulunmaktadır.