Ekonomi ‘Eşitlik için ben varım’

‘Eşitlik için ben varım’

24.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Vodafone tarafından teknolojiden futbola her alanda cinsiyetçi algının kırılması hedefiyle başlatılan “Ben Varım” hareketi kapsamında hayata geçirilen belgeselde, “Eşitlik için Ben Varım” diyen kadınların hikâyesi anlatılıyor. Belgesel, kadın futbolcuların sahadaki varlıklarını sürdürebilmek için verdikleri mücadeleye dikkat çekiyor.

‘Eşitlik için ben varım’

Kadın futbolunun destekçilerinden biri olan Vodafone’un dokuz yıldır sponsorluğunu üstlendiği Beşiktaş Vodafone Kadın Futbol Takımı ile çekilen “Ben Varım” belgeselinin yönetmenliğini Zeynep Dilara, görüntü yönetmenliğini ise Kerem Altın üstlendi. Yirmi 20 dakikalık  belgesel, YouTube’da dört haftada 3,3 milyon izlenmeye ulaştı. Belgeseli değerlendiren Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Bakiler Şahin, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Tüm alanlarda cinsiyet eşitliğini savunmaya devam ettiğimiz gibi futbolda da kadınların varlığını desteklemek ve artırmak istiyoruz. ‘Kadınlar futbol oynayamaz’ şeklindeki bilinçsiz önyargı, yıllarca kadınları futboldan uzak tuttu. Toplumda yerleşik olan ve spora da yansıyan bu cinsiyetçi yapının değişmesi gerekiyor. Toplumun genelinde erkeklere biçilmiş rol tanımlarında kadınların da yerinin olduğuna ve bunun cesaretle ön plana çıkarılması gerektiğine yürekten inanıyoruz. Bu inançla, futbolda ‘Ben Varım’ diyen Beşiktaşlı kadın sporcuları tam dokuz yıldır destekliyor ve takımımıza hem isim hem de göğüs sponsoru olmaktan gurur duyuyoruz. Beşiktaş Vodafone Kadın Futbol Takımı ile çektiğimiz belgeselde de kadın futbolcularımızın hikâyelerine yer verdik. Bu hikâyelerin, Türkiye’de kadın futbolunun dünü, bugünü ve geleceğini anlamamız açısından önemli olduğunu düşünüyorum. Belgeselimizin gördüğü ilgiden mutluyuz. İlk haftalardaki yüksek izlenme oranı bizi mutlu ediyor. Tam olarak yaratmak istediğimiz etki, bu başarı hikâyeleriyle ilham vermekti. Belgeselimizin, bu yolda ilerlemek isteyen kız çocuklarımıza ve genç kızlarımıza ilham olmasını diliyoruz. Ayrıca, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalığın artırılmasına katkıda bulunmasını temenni ediyoruz.”

Haberin Devamı

Altı ayda tamamlandı

Zeynep Dilara’nın yazıp yönettiği “Ben Varım” belgeseli, 17 Nisan-5 Mayıs 2021 tarihleri arasında Kadın Ligi sürecini de içine alan 21 günlük  kamp döneminde çekildi. Beşiktaşlı kadın futbolcular Başak Gündoğdu, Fatma Şahin ve Esra Erol’un yanı sıra Beşiktaş Kadın Futbol Altyapı ve Tüm Branşlardan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Fırat Fidan ile yapılan röportajlardan oluşan belgesel, altı  aylık  bir üretim sürecinin ardından tamamlandı. Kadın futbolcuların her birinin sıradan bir gününe eşlik ederken gerçekleşen sohbetlerin kayıtları, belgeselin üretiminde önemli bir belirleyici oldu. Fırat Fidan ise uzman görüşünü temsilen mevcut ve potansiyel zorluklara dair farkındalık kazandırarak filme önemli katkı sağladı.

Haberin Devamı

Belgeselin ana anlatıcılarından Beşiktaş Vodafone Kadın Futbol Takımı Kaptanı Başak Gündoğdu, Türkiye’de kadın futbolcuların iki iş birden yapmak zorunda kaldıklarını belirterek, “Yeterli dinlenememe, iyi beslenememe, fiziksel ve zihinsel yorgunluk nedeniyle tam konsantre olamıyorsunuz. Oysa futbol, yüzde yüz konsantrasyon isteyen ve beyinle oynanan bir oyun. Futbol oynarken dinlenmek çok önemli performansınız açısından” dedi. Kadın futboluna şüpheyle yaklaşan ailelere sürekli telkinde bulunduklarını söyleyen Gündoğdu, “Onlara bu işin yapılabileceğini göstermek istiyoruz” diye konuştu.

‘Eşitlik için ben varım’

Başak Gündoğdu

2021 yılının SES getiren kadınları

Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak ve sürdürülebilir kalkınma amaçlarına ulaşmak üzere, eşitlik ve dayanışma değerlerini savunan SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği, 2021 yılında kadınlara ve kadın mücadelesine ilham veren 21 kadını açıkladı.

2021 yılında dünyadaki kadın hakları mücadelesinde veya cinsiyet eşitliği çabasında öncü, eşitlikçi ve feminist duruşuyla örnek olan, başarılarıyla kadınlara ilham veren veya sistematik baskılara direnerek dayanışmaya katkı sunan Türkiye ve dünyadan 21 kadın, kadın örgütleri tarafından seçildi.

Haberin Devamı

2021'in SES getiren kadınları arasında; İkizdere direnişinin öncüsü kadınlar adına Ayşe Albayrak, Taliban'a karşı direnen tüm Afgan kadınlar , Paris'in ilk kadın belediye başkanı seçilen Anne Hidalgo, BioNTech'in kurucularından Dr. Özlem Türeci , A Milli Kadın Voleybol Takımı adına  Eda Erdem, 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları şampiyonu Busenaz Sürmeneli, deneyimli gazeteci Çiğdem Toker, Diyarbakır'ın tek kadın muhtarı Dilek Demir, Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) adına Hülya Gülbahar, Boğaziçi direnişi adına  Boğaziçili kadın öğrenciler, "Burada aşk var, umut var" diye haykırarak polislerin önünde yürümesiyle geçen yılın simge isimlerinden biri hâline gelen Alman şarkıcı ve söz yazarı Liana Georgi, Şanlıurfa Konuklu İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi 13 yaşındaki hentbol oyuncusu Merve Akpınar, 2021 yılında Dünya Ticaret Örgütü'nün tarihindeki ilk kadın ve Afrikalı genel direktörü olan Ngozi Okonjo-Iweala, uzun yıllar kent yoksulluğu ve insan hakları alanında yaptığı saha araştırmalarıyla gazetecilik faaliyeti yürüten Hacer Foggo, kadın cinayetlerine karşı sesiyle sanat dünyasında önemli bir farkındalık yaratan Ezgi Mola, Beyaz Çarşamba Hareketi adına  Masih Alinejad, Urfa Adliyesi önünde başlattığı "Adalet Nöbeti"ni aylardır devam ettiren Emine Şenyaşar, Jeff Bezos'la boşanmasının ardından aldığı tazminatla dünyanın en zengin kadınlarından biri olan MacKenzie Scott, Şili'de feminist anayasa mücadelesi veren kadınlar adına Elisa Loncón Antileo, Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Elif Vatanoğlu Lutz ve Polonya kadın hareketi adına Women's Rights Center yer aldı.

Haberin Devamı

‘Eşitlik için ben varım’