Ekonomi Evde elektriğin yarısı beyaz eşyaya gidiyor

Evde elektriğin yarısı beyaz eşyaya gidiyor

01.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarı IFA’ya Beko ve Grundig markalarıyla geniş bir katılım sağlayan Arçelik, enerji ve su tasarrufunu destekleyen teknolojileriyle görücüye çıktı.

Evde elektriğin yarısı beyaz eşyaya gidiyor

SERKAN ARMAN Berlin - Arçelik Türkiye Genel Müdürü Can Dinçer, “Türkiye’de konutlarda elektrik tüketiminin yüzde 50’si beyaz eşyaların tüketiminden geliyor. İngiltere’de ise hanelerde kullanılan elektriğin yüzde 31’i beyaz eşyalardan. Bu yıl IFA’da ilk kez tanıttığımız Beko’nun Energyspin teknolojisinde en sık kullanılan çamaşır yıkama programları yeniden tasarlayarak bu programların enerji tüketimini yüzde 35 azalttık” dedi. Arçelik’in 53 ülkede 82 iştiraki ve 14 markasıyla ürün ve hizmet sunduğunu hatırlatan Dinçer, 9 ülkede 31 üretim tesisi ve dünya çapında 30 Ar-Ge ve tasarım merkezine sahip olduklarını vurguladı. Sürdürülebilirlik vizyonuyla yatırım yaptıklarını dile getiren Dinçer şöyle devam etti: 

Haberin Devamı

Güneş enerjisi 

“2050 yılına kadar tüm operasyonlarda net sıfır emisyon taahhüdümüz bulunuyor. Mayıs ayında, yenilenebilir enerji alanında güneş paneli üretimine başladık. Güneş panelini İstanbul Beylikdüzü’nde üretiyoruz. Bu tesisin kapasitesini yıl sonuna kadar 2 katına çıkarmayı planlıyoruz. Arçelik Aksaray, Kayseri ve Nevşehir bölgelerindeki marjinal tarım arazilerine toplam 55 MWp kurulu gücünde güneş enerji santrali (GES) kurmayı hedefliyor. Toplam 58.8 hektarlık alanda yaklaşık 100 bin adet güneş panelinden oluşacak santrallerde yıllık 93 milyon kilowatt-saat elektrik üretimi öngörülüyor. Sadece bu üç projeyle Türkiye’deki işletmelerinin elektrik ihtiyacının yüzde 45’ini karşılamayı hedefliyoruz.” 

Haberin Devamı

Tamburu ayarladı enerjiyi azalttı

Beko’nun enerji verimli teknolojileri arasında en çok öne çıkanlardan birisi ilk kez IFA’da tanıtılan Energyspin çamaşır makineleri oldu. Verilen bilgilere göre, Energyspin, patentli tambur hareketleriyle deterjanın suda daha erken ve etkili çözülmesini sağlıyor. IFA 2023 fuarında yaptığı sunumda Dinçer, şunları anlattı:

“Beko çamaşır makinelerimizdeki her bir enerji sınıfı artışında yüzde 13-14 daha az enerji tüketimi elde ediyoruz. Buzdolaplarında ise bu oran yüzde 20 civarında. Bu kapsamda IFA’da ilk kez tanıttığımız Beko’nun inovatif teknolojisi Energyspin’de en sık kullanılan çamaşır yıkama programlarını yeniden tasarlayarak bu programların enerji tüketimini yüzde 35’e varan oranda azalttık.”