Ekonomi EYT'liler ne kadar maaş alacak? Merak edilen soruyu uzman isim cevapladı

EYT'liler ne kadar maaş alacak? Merak edilen soruyu uzman isim cevapladı

12.11.2022 - 08:30 | Son Güncellenme:

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT’de gelinen noktayı açıkladı. Peki EYT'liler ne kadar maaş alacak? Vergi Uzmanı Muhammet Bayram merak edilen soruyu cevapladı.

EYTliler ne kadar maaş alacak Merak edilen soruyu uzman isim cevapladı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT’deki son durumu paylaştı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili düzenleme konusunda, "İki şartı kaldırmıyoruz: Prim gün sayısı ve yıl sayısı. Kadınlar için 20, erkekler için 25 şartını yerine getirdikleri zaman onlar da bundan istifade edecekler. Herkesi kapsayan bir düzenleme, sınır koyan bir düzenleme değil" dedi. 

Haberin Devamı

"PRİM SAYISI MAAŞI ETKİLEYECEK"

Peki tüm şartları tamamlayan EYT'liler ne kadar maaş alacak? Vergi Uzmanı Muhammet Bayram merak edilen soruyu cevapladı. Bayram Milliyet.com.tr'ye yaptığı konuşmasında şu ifadeleri kullandı: Prim gün sayısı düşük olan kişi ile prim gün sayısı fazla olan kişi arasında mutlaka maaş farkı olacaktır. Örnek vermek gerekirse 5000 prim gün sayısı ile emekli olan vatandaş 3500 lira maaş alacakken 9000 bin prim gün sayısı ile emekli olan vatandaş bu rakamın çok üzerinde maaş alacak.

En düşük esnaf emeklisi 4 bin 196 lira alırken SSK 2000 öncesi 4 bin 678 lira maaş alıyor. SSK 2000 sonrası ise 3500 lira maaşı var. EYT'liler de bu rakam üzerinden maaşlarını alacaklar. Taban fiyat bu olacak.

Haberin Devamı

EYT'de asgari ücret üzerinden priminiz yatırıldığında taban fiyatlanması yapılacak. Primi asgari ücret üzerinden yatanlar yine o miktar üzerinden maaş alacaklardır. Primi asgari ücretten yüksek yatanlar için de fiyatlar değişecektir.

EYT'LİLERİN MAAŞLARINA NE ZAMAN ÜCRET YATAR?

Özellikle Aralık ayı telaffuz edilmişti. Ocak ayında dilekçe verilebilir, Şubat ayında emekli olunabilir, maaş alınabilir demiştik. Ama bunun Aralık ayına gelmesi ve yılbaşına sarkmasında bir sürü handikap var. Hem işveren hem de vatandaş nezdinde. Çünkü bunun bir an önce yasalaşması gereken bir durum. Çünkü vatandaşlarımız eksik kıdem gün sayıları varsa borçlanma yaşayacak. Ya da kanuni olarak devlet bir hak tanıyacak. Bu borçlanmalar hep asgari ücret üzerinden hesaplanır. Asgari ücret yükselirse eğer bu borçlanma rakamları da yükselecek. O yüzden sene başı itibariyle hem asgari ücretin yeni düzeyi belirlenecek aynı şekilde borçlanma tutarı da yükselecek."