27.04.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:
Nedim Şener
İstanbul'un fethinden sonra 11 Aralık 1455 tarihinde Fatih Sultan Mehmet tarafından kurulan Haliç ve Camialtı tersaneleri, Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun (ÖYK) 18 nisan tarihli kararıyla kapatıldı. 1993 yılında özelleştirme kapsamına alınan Türkye Gemi Sanayi AŞ'ye bağlı olan bu tersanelerde çalışan bin 100 kişinin işine de son veriliyor.
Başbakan Bülent Ecevit, Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, Devlet bakanları Yüksel Yalova, Recep Önal, Maliye Bakanı Sümer Oral ve Sanayi Bakanı Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu'ndan oluşan ÖYK'nın kararıyla kapatılan tersanelerden Camialtı'nın kurulu olduğu 72 bin metrekare arazi ile üzerinde bulunan binalar İstanbul Valiliği İl Özel İdaresi'ne devredilecek. Valilik daha önce yaptığı açıklamada, tersanenin bulunduğu yerde polis eğitim merkezi yapılacağını bildirmişti.
ÖYK, Haliç Tersanesi'nin kurulu bulunduğu 69 bin metrekarelik arazi ve binaların da İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü'nün kullanımına verilmek üzere Hazine'ye devrine onay verdi.
Kurul, Haliç ve Camialtı tersanelerinin kapatılması sonucunda işten çıkarılacak olanların Toplu İş Sözleşmesi'ndan doğan hak ve tazminatlarının da Türkiye Gemi Sanayi AŞ tarafından ödenmesini kararlaştırdı.
Kapatma kararına tepki gösteren Gemi Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Ozan Yurdagül, devletin Galata Köprüsü'nün kapağının açamadığını ve her iki tersaneyi de zarara sokarak kapatma noktasına getirdiğini savundu.
Dok Gemi - İş Genel Başkanı Nazım Tur da ÖYK kararı hakkında, yürütmeyi durdurma isteği ile Danıytay'a dava açtıklarını bildirdi.