Ekonomi Fed’in tutanağı piyasayı şaşırttı

Fed’in tutanağı piyasayı şaşırttı

21.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dolar/TL, ABD’nin Fed’in son para politikası toplantı tutanaklarında tahvil alımlarının azaltılmasından yatırımcıların beklediğinden daha fazla bahsedilmesinin ardından 8.4’e kadar yükseldi.

Fed’in tutanağı piyasayı şaşırttı

Fed’in 27 - 28 Nisan’da yaptığı para politikası toplantısının önceki akşam yayımlanan tutanaklarında birkaç politika yapıcı, ABD ekonomik toparlanmasının ivme kazanmaya devam etmesi durumunda, varlık alımlarının hızının azaltılmasını görüşmenin “bir noktada” uygun olacağını söyledi. Reuters’ın yorumuna göre, Fed Başkanı Jerome Powell’ın geçen ayki toplantıdan hemen sonra, para politikasında herhangi bir değişikliği görüşmeye başlamak için henüz zamanın gelmediğini söylediği göz önünde alındığında, bu tutanaklar yatırımcıları şaşırtı.
Dolar endeksi önceki gün gördüğü üç ayın dip seviyesi olan 90.209 seviyesinden toparlandı. ABD’de enflasyonun yüzde 4.2 ile neredeyse 12 yılın en hızlı yükselişini kaydetmesi ABD’de uygulanan gevşek para politikalarının ve ekonomi desteklerinin beklenenden daha hızlı geri çekilebileceği endişesi yaratmıştı. Ancak ABD Merkez Bankası yetkililerin açıklamaları geçtiğimiz haftalarda bu endişeleri gidermişti. Tutanaklar ise endişelerin yeniden tetiklenmesinin ana nedeni konumunda. Dolar/TL dün daha sonra 8.36 civarında seyretti.

Yazarlar