Ekonomi Finans merkezi için düğmeye basıldı

Finans merkezi için düğmeye basıldı

21.12.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul’un ilk finans merkezi olması planlanan İstanbul Uluslararası Finans Merkezi için gerekli izin belgelerini Başbakanlık’tan aldı

Finans merkezi için düğmeye basıldı

SPK, BDK, Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank gibi finansın devlerini buluşturacak olan İstanbul Finans Merkezi ile ilgili çalışmalarda son aşamaya gelindi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Merkezin yapımı için gerekli izinleri Başbakanlık’tan aldı.
İstanbul’u dünyadaki finans merkezleri ile yarıştıracak olan ve yaklaşık 4.5 milyar liraya mal olacağı düşünülen İstanbul Finans Merkezi ile ilgili çalışmalarda sona yaklaşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gerekli izinleri Başbakanlık’tan aldı. Böylece, Başbakanlık’tan kamu kurum ve kuruluşlarının taşınmazları ile ilgili tapu ve tescil, ihale, plan, proje, imar uygulaması, yapım projeleri, ruhsat gibi işlemlerin gerçekleştirilebilmesi için gerekli izinler alınmış oldu.
Merkezde, Kamu bankaları, Sermaye Piyasası Kurumu (SPK), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank yer alacak. Hazırlanan projeden sonra ihaleye çıkacak olan kurumlar arasında en hazır olanları SPK, Ziraat Bankası ve Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı.

‘2016’da tamamlayacağız’
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, “İstanbul Finans Merkezi Projesi” ile ilgili süreci Bakanlık olarak adım adım takip ettiklerini söyledi. Hak sahibi kurum ve kuruluşlara ait konsept projelerin ve ardından uygulama projelerinin tamamlanmasıyla birlikte alana ilişkin uygulama sürecinin başlayacağını ifade eden Bayraktar, “Bu sayede, 2016 yılı içerisinde İstanbul’a dünyanın en iyi finans merkezini yapacağız” diye konuştu.

Türkiye’nin vitrini olacak
Türkiye için vitrin niteliği taşıyacak projenin eş zamanlı bitirilebilmesi ve proje bütünlüğünün sağlanabilmesi amacıyla, Bakanlık tarafından hazırlatılan master plan ve Tasarım El Kitabında belirlenen kriterler doğrultusunda, hak sahibi tüm kurum ve kuruluşlardan mimari avan ve konsept projelerini 2013 Mart ayı sonuna kadar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderecekler.

Haberin Devamı

İnşaat yeni yılda başlayacak
Geçtiğimiz günlerde ihalesi yapılan finans merkezinin hafriyat çalışmalarına da yeni yılda başlanacak. Bir yıl içerinde bitirilmesi planlanan çalışmalar ile İstanbul Finans Merkezi’nin yapımına başlanacak.

Kapalıçarşı örnek olacak
İstanbul Finans Merkezi, toplam 1,7 milyon metrekare alanda hayata geçiriliyor. Yapılacak finans merkezinin tasarımında İstanbul’un tarihi miraslarından olan ve dünyanın ilk finans merkezi kabul edilen Kapalıçarşı’nın işleyişi ve ortak mekan kullanımı ile Topkapı Sarayı’nın tasarım ve siluetinden esinlenildi.
Selçuklu ve Osmanlı mimarisinden esinlenerek tasarlanan merkez, Tarihi Yarımada ve Topkapı Sarayı’nın etkilerini günümüze taşımayı amaçlıyor. Ataşehir’de E5 ile TEM otoyollarının kesiştiği alanda yer alacak merkez, konumu ve mimarisiyle Anadolu Yakası’nın simgesi olarak tasarlandı.
Finans merkezi, 3 bin kişilik kongre ve kültür sarayı, kütüphane, oteller, okul, kreş, cami, sağlık merkezi, itfaiye, karakol gibi destek ve hizmet birimlerinden oluşacak. Eğitim, ticaret ve kültürel faaliyetlerin bölgelere göre ayrıldığı merkezin 50 bin kişiye istihdam sağlaması öngörülüyor.
Elektrik enerjisini kendi üreten, çevreye duyarlı, düşük karbon emisyonlu akıllı binalardan oluşacak merkezde, internet, iletişim iç ağı, mobil telefon, yol bulma, otopark yönetimi ve elektronik güvenlik sistemleri de yer alacak. Metro ve çevre yollarıyla rahat ulaşımın planlandığı merkezin, spor, alışveriş, eğlence konseptiyle de vatandaşlar için cazibe merkezi olması hedefleniyor.

Haberin Devamı

İstanbloom yeni yılı partiyle karşıladı
Zincirlikuyu’da14 bin 760 metrekare arsa üzerinde yükselen İstanbloom, projenin ortaklarından Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman ve Metin Esin’in verdiği yılbaşı davetine ev sahipliği yaptı.
Çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleşen yılbaşı partisinde konuklar keyifli bir gece geçirdi. Gecede ünlü grup Be One Project’ten Williams Richart Cardoso Gonzalez, Luis Ernesto Gomez, Gürkan Özkan’ın perküsyon performansı ve Blacklight Show performanslarını sergiledi.
2013 yılı sonunda teslim edilmesi planlanan İstanbloom projesinde, 46 katlı tek bloktan oluşuyor. 34 katı konut için ayrılan projede, 3 kat penthouse, 3 kat ofis, 2 kat teknik ofis ve sosyal kat, 4 katı ise otopark olacak şekilde tasarlandı.

Yeşil bina adayı
İstanbloom projesinde, tamamı akıllı dairelerden oluşan 1+1, 2+1, 3+1, 4+1, 2,5+1 dubleks, 3,5+1 dubleks ve 4,5+1 dubleks olmak üzere 11 farklı tipte konut seçeneğine yer veriliyor.
5 bin 600 metrekarelik yeşil alanı bulunan İstanbloom, Türkiye’nin ABD’deki Çevre Dostu Binalar Konseyi tarafından verilen LEED( Yeşil Bina) sertifikasına da aday.

Haberin Devamı

‘Yeni yılda konut kredisi kullanımı yüzde 10 artar’
Türkiye’de konut satışı ve kredilerinin gelişimi konusunda değerlendirmelerde bulunan TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Fatih Tosun, Türk ekonomisinin yapısal reformlarla iyileşmesiyle beraber özellikle 2006 yılından itibaren kredi için makul faiz oranlarının oluştuğunu belirtti. Tosun, 2010 yılında konut kredisi kullanımında ulaşılan 452 bin 477 kişinin, 2012 yılında 355 bin seviyesine düşebileceğini söyledi.
Uzun yıllar yurt dışı deneyimi ile dünyanın önde gelen inşaat deneyimlerine sahip Türk inşaat firmalarının tecrübesi ve 2007 yılı başında Mortgage Yasası’nın kabulü ile konut sektörü daralmadan sıyrılıp geliştiğini belirten Tosun, “Bu da özellikle son 5 yılda konut kredisi kullanımını çok artırdı. Ancak 2011 yılı ağustos ayından itibaren uygulanmaya başlanan para politikası nedeni ile konut kredisi pazarında 2012 deki daralmanın 2011’e göre daha hissedilir oranda devam ettiğini görüyoruz” dedi. Tosun,konut kredisi pazarındaki daralmanın konut kredisi kullanan kişi sayısında da devam edeceğine dikkati çekti.
2011 yılının 3. çeyreğinden itibaren azalmaya başlayan konut kredisi hacmi 2012 yılı 2. döneminde toparlanmaya çalışsa da 2012 yılının 2010 yılındaki performansın çok uzağında kalacağını dile getiren Tosun, ”İllere göre kullandırılan konut kredi hacimlerinde 3 büyük ilimiz İstanbul, Ankara ve İzmir’in ağırlığı devam etse de azalma trendi sürüyor” diye konuştu.

‘2012’de daralma yaşandı’
2012 yılının ilk 9 ayında konut kredisi kullananların sayısının, konut satışları ve yapı kullanma izin belgelerinin oldukça uzağında kaldığına işaret eden Tosun, şunları aktardı: “2012 yılındaki bu daralmanın aksine 2012 yılının son çeyreğinde konut kredilerinin hızlı bir toparlanma sürecine gireceğini göreceğiz. 2013 yılında da konut kredisi kullanan sayısında yüzde 10’a yakın bir büyüme olacağını düşünüyoruz.”

‘Konut satışı istikrarsız’
Türkiye genelinde yıllık konut satışına bakıldığında istikrarsızlık olduğunu söyleyen Tosun, ”Ancak son 4 yılın ortalamasına baktığımızda 430 bin adedin karşımıza çıktığını, 2012’de de gerçekleşecek toplam konut satışının 425 bin adet civarında olacağını düşünüyoruz” dedi.
Tosun, 2010’a kadar 3 büyük ildeki konut satışlarının toplam adedinin hep diğer illerin toplamından fazla olduğunu, ancak 2010’dan itibaren bu durumun terse döndüğünü ve aradaki makasın 2011-2012 yılında iyice açılmış olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

TOKİ, Osmanlı mimarisini ABD’ye taşıyacak
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Amerika’nın rüya şehri New York’ta Osmanlı-Selçuklu mimarisiyle 30 katlı Türkevi inşa etmeye hazırlanıyor. TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, İdare’nin Türkiye’nin yanı sıra yurt dışında da çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.
TOKİ’nin Amerika’da yeni bir Türkevi yapmak için de çalışmalara başladığını anlatan Karabel, New York’taki Birleşmiş Milletler binasının çaprazında hem Türk Konsolosluğu hem de Türkevi binalarının bulunduğunu bildirdi. Karabel, şunları söyledi:
“Bu kentte bulunan mevcut Türkevi yıkılarak, çevredeki imar şartları neye elveriyorsa 25-30 katlı bir bina yapılacak. Daha önce de New York Belediyesi’ne yaptığımız bir ziyarette bu konuda bize yardımcı olacaklarını ve onay doğrultusunda 30 kata kadar çıkabileceğimizi söylediler.”
New York’taki Türkevi binasında da Türkiye’yi simgeleyen figürlerin kullanılacağını belirten Karabel, ”Sayın Başbakanımızın bu konuda talimatları var. Hem kamu binalarının hem de yurt dışı binalarının, elçilik binalarının cephelerinde ve iç mekanlarında Türk mimari özelliklerinin simgelerinin görülmesi için bütün kurumlarca çalışmalar sürdürülüyor. Bunlara biz de dahiliz. New York’ta yapacağımız Türkevi’nde de Osmanlı-Selçuklu mimarisini kullanacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Emlak Konut yeni projesi için start verdi
Emlak Konut GYO’tan yeni bir ihale haberi geldi. Buna göre firma, 436 konutluk Sultanbeyli projesi için düğmeye bastı. Projenin konut yapım ve altyapı ihalesi 23 Ocak 2013 Çarşamba günü saat 14.30'da yapılacak.
Emlak Konut GYO’dan konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Şirketimiz tarafından projelendirilen,436 adet konut ve ihale ilanında belirtilen diğer işlerin Kamu İhale Kanunu'na göre yapımını içeren, İstanbul Sultanbeyli Emlak Konutları Konut İle Altyapı ve Çevre Düzenleme İnşaatları İşi'nin ihalesi 23.01.2013 Çarşamba günü saat 14:30' da yapılacaktır” denildi.

Avcılar’da % 1 peşinatlı kampanya devam ediyor
Toya Yapı tarafından İstanbul Avcılar’da inşa edilen Toya Vista’da kampanyalı satışlar devam ediyor. Buna göre projede yüzde 1 peşinatlı ödeme seçeneği ve ilk 18 ay 900 lira taksitli ödeme kampanyasından faydalanılarak konut sahibi olunabiliyor.
Toplam 132 konutun yer aldığı proje 99 ile 162 metrekare arasında değişen 2+1 ve 3+1 dairelerden oluşuyor. Yaklaşık 3 bin metrekare yeşil alan bulunan projenin 15’inci katında deniz manzaralı sosyal donatılara yer veriliyor.

1stanbul’da satışların yüzde 75’i tamamlandı
Bahçeşehir, Ispartakule’de DPTÜ Ortak Girişim Grubu (Doğu İnşaat, Precast, Tuna GYO ve Üstünler Yapı) ve Emlak Konut GYO ortaklığında yapılan 1stanbul projesinde teslime hazırlanılırken satışların yüzde 75’i tamamlandı.
Projede 1 + 1 ve 2 + 1 dairelerde yüzde 35 peşin, 6 ay sonra yüzde 15, bir yıl sonra yüzde 10 ödemelerden geri kalan tutar 48 ay sıfır faizle taksitlendiriliyor. 3+ 1 ve 4+ 1 dairelerde ise yüzde 30 peşin, 6 ay sonra yüzde 10, bir yıl sonra yüzde 15 ödemeden geri kalan kısım yine 48 ay sıfır faiz uygulanıyor.

ByConcept projesinde peşinatı 2014’e öteliyor
ByGroup’un İstanbul Sultanbeyli’de başlattığı ByConcept projesinin yüzde 50’si satıldı. Projede, “Kişiye Özel Finansman” modeli ve “Peşinatı 2014’e Erteleme” fırsatları sunuluyor. Projeye yatırım yapmak isteyenler yüzde 30 oranındaki peşinatı 2014 yılına erteleyerek 120 ay banka kredisi ile ev sahibi oluyor, dilerlerse de peşinatı ödeyip ByGroup’un öz kaynakları ile sunacağı 40 ay boyunca sıfır faiz imkanından faydalanıyorlar.
ByGroup İcra Kurulu Başkanı Mahmut Bayraktar; “Projeyi Sultanbeyli’de kendi arsamız üzerine öz kaynaklarımızla inşa etmemiz, bizlere sektöre oranla çok daha cazip fiyatlarla yatırımcılarla buluşma imkanı sağlıyor” dedi.