Ekonomi Göstergeler iyimser büyüme sinyali geldi

Göstergeler iyimser büyüme sinyali geldi

12.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

20 gün sonra açıklanacak olan ilk çeyrek büyümesi beklenirken dün yayınlanan veriler, uzmanlar tarafından, “Güçlü büyüme geliyor” diye yorumlandı. Martta yıllık bazda sanayi üretimi yüzde 16.6, perakende satış hacmi yüzde 19.2, toplam ciro endeksi yüzde 49.9 arttı

Göstergeler iyimser büyüme sinyali geldi

EKONOMİ SERVİSİ Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), dün, mart ayına ilişkin sanayi üretimi, perakende satış hacmi ve ciro endekslerini açıkladı. Yıllık bazda tüm verilerde çift haneli artışlar kaydedilirken uzmanlar bu verileri ilk çeyrekteki büyümenin güçlü olacağına ilişkin öncü göstergeler olarak yorumladı. TÜİK ilk çeyrek büyümesini 31 Mayıs’ta açıklayacak.

Haberin Devamı

Martta takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16.6 yükseldi. Arındırılmamış sanayi üretim endeksinde de yıllık bazda yüzde 19.9 artış oldu. Madencilik endeksi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14.8, imalat sanayi endeksi yüzde 17.2 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme endeksi yüzde 11.9 arttı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi de martta, şubat ayına kıyasla yüzde 0.7 arttı.

Göstergeler iyimser büyüme sinyali geldi

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bu yılın birinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12.3 yükseldi. Önceki çeyreğe göre de artış  yüzde 2.6 oldu.

Perakende hızlı

Sabit fiyatlarla perakende satış hacmi martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19.2 yükseldi. Bu dönemde gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 36.9, otomotiv yakıtı satışları yüzde 12.1 artarken, gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 0.8 düştü.

Haberin Devamı

Cari fiyatlarla perakende ciro martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 38.9 arttı. Gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 16.6, gıda dışı satışlar (yakıt hariç) yüzde 60, otomotiv yakıtı satışları yüzde 29.6 yükseldi.

Göstergeler iyimser büyüme sinyali geldi

Toplam ciroda artış neredeyse yüzde 50

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplam ciro endeksi, martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 49.9 artış gösterdi. Bu endeksin aylık artışı da yüzde 5.3 oldu.

Sanayide takvim etkisinden arındırılmış ciro endeksi, martta yıllık bazda yüzde 53.5 artış kaydetti. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi ciro endeksi de martta, bir önceki aya göre yüzde 5.7 yükseldi.

İnşaat sektöründe takvim etkisinden arındırılmış ciro endeksi, martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 27.7 artış gösterdi. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış inşaat ciro endeksinde bir önceki aya göre yüzde 4.2 düşüş gerçekleşti.

Takvim etkisinden arındırılmış ticaret ciro endeksi, martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 52.5, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ticaret ciro endeksi bir önceki aya göre yüzde 5.6 değer kazandı.

Haberin Devamı

Hizmet sektöründe takvim etkisinden arındırılmış ciro endeksi, martta yıllık bazda yüzde 39.9, aylık bazda da yüzde 7.2 arttı.

Türkiye, G-20 içinde önde

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Sanayi, martta da ekonomimizin lokomotifi olduğunu kanıtladı” ifadesini kullandı. Mart ayına ilişkin sanayi üretim endeksi verilerini Twitter’dan değerlendiren Varank, paylaşımında şunları kaydetti:

“Sanayi üretimi, üst üste 11 aylık yükseliş eğilimini koruyarak bir önceki aya göre yüzde 0.7 bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 16.6 artış gösterdi. Geçtiğimiz yılın aynı çeyreğine göre ise yüzde 12.3 yükselişle G-20 ülkeleri arasında sanayi üretimini en çok artıran ülkelerden biri olduk.”
Türkiye, verisi açıklanan ülkeler arasında, Çin ve Arjantin’in ardından üçüncü sırada yer aldı. Sanayi üretimi ilk çeyrekte ABD, Almanya, Rusya ve Japonya’da düşüş gösterdi.