26.06.2008 - 00:49 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
Grundig’in Beylikdüzü’ndeki tesislerini ziyaret eden Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç “İlk hedefimiz Arçelik’in Know-How’ını ve Ar-Ge kapa-sitesini Grundig’e aktarmak” dedi.
Koç Topluluğu’nun dünya şirketleri arasında üst sıralara tırmanmaya başladığını ifade eden Koç, dayanıklı tüketim sektöründe 4 ülkeye yayılmış 12 fabrika ile üretim yaptıklarını, beyaz eşya ve televizyon üretiminde şirketlerinin Avrupa’da ilk üçte yer aldığını vurguladı.
Patente yüklenecekler
Koç, Arçelik’in 143 patent başvurusu bulunduğuna dikkat çekerek, aynı başarıyı tüketici elektroniğinde de yakalamak istediğini, Grundig markasının satın alınmasının arkasında bu nedenin yattığını aktardı. “Grundig’i marka portföyümüze katmakla küresel oyunculuk hedefimize daha hızlı ulaşabileceğimize inanıyoruz” diyen Koç, şunları söyledi:
“Grundig ile tüketici elektroniği sektöründeki yerimizi güçlendirmeye odaklanırken, Grundig markasını geliştirmek üzere de planlar yapıyoruz. İlk hedefimiz Arçelik’in Know-How’ını ve Ar-Ge kapasitesini, üretim ve marka yönetimi aracılığıyla Grundig’e de aktarmak. İkincisi de verimli ve güçlü dağıtım kanallarımız aracılığıyla ürünlerini tüm dünyaya yayarak Grundig’i küresel bir marka haline getirmek...”
1.7 milyar dolar ciro hedefliyor
Grundig Genel Müdürü Oğuzhan Öztürk ise, “2008’de ciroyu yüzde 20 büyüterek, 1.7 milyar YTL ciroya ulaşmayı hedefliyoruz” dedi. Tüplü TV işinden ise 2010’dan itibaren çekileceklerini açıklayan Öztürk, üretimde LCD TV, dizüstü bilgisayar ve LCD monitör olmak üzere üç ürüne odaklanacaklarını kaydetti.
Grundig Almanya Direktörü Dr. Michael Peterseim de Grundig için 2008’de yeni bir milenyum başladığını belirtti.
Peterseim, “Koç grubu ile önümüze bir çok fırsat çıkıyor. Bunlardan biri Grundig’in tekrar üretim yapacak olmasıdır. Grundig’in uzun tarihi bu şekilde daha da ileriye taşınmış olacak” diye konuştu.
‘Lider olmayı önemsiyoruz’
Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Bülent Bulgurlu da küresel oyuncu olma hedefinin güçlü bir iç pazar hâkimiyeti ile desteklenmesi gerektiğine inandıklarını bu nedenle faaliyet gösterdikleri sektörlerde ülke içinde lider olmayı önemsediklerini söyledi.
Bulgurlu, Arçelik’in beyaz eşyada olduğu gibi tüketici elektroniğinde de küresel lider olma iddiasının gerçekleşmesinde Grundig’in önemli bir rol oynayacağını vurgulayarak, Grundig’in satın alınmasının sadece Türkiye için değil Avrupa tele-vizyon sektörü için de son derece önemli bir gelişme olduğunu kaydetti.
Bulgurlu, “Küresel pazarlarda Beko markası ile dalgalandırdığımız bayrağımızı daha yukarılara taşıyacak küresel şirket olma hedefimize daha da yakınlaşacağız” diye konuştu.
Bulgurlu, Grundig’in 2007’de Almanya pazarında LCD televizyonlarındaki pazar payını yüzde 4.1’e çıkardığını söyleyerek, geçen yıl 450 bin olan LCD TV satışlarını bu yıl 600 bine çıkarmayı planladıklarını kaydetti.
Yüksek teknoloji ürünler geliştireceklerini bunun için yeni kaynaklar tahsis edeceklerini söyleyen Bulgurlu, Grundig için artık yol haritasının belirlendiğini sözlerine ekledi.
Özdemir: 600 milyon dolarlık modül yatırımı konuşuyoruz
Arçelik Genel Müdürü Aka Gündüz Özdemir, “Hükümet, modül yatırımını bir yerinden teşvik edip teknolojiyi de buraya getirebilecek büyük bir üreticiyle ortak yatırımı bizimle görüşüyor” dedi.
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 3 milyar dolar yatırımla Türkiye’nin LCD üretim merkezine dönüştürülmesi konusunda Vestel, Arçelik, Şişecam’la görüştüklerini açıklamıştı.
LCD işinin Uzak Doğu’da başladığını, cam panelin büyük yatırım istediğini belirten Özdemir, şunları kaydetti:
“Bu teknoloji Türkiye’de yok ama camın arkasına konan modül teknolojisi var. LCD’nin camını ithal ederek televizyonu yapabiliyoruz. Dolayısıyla 3-3.5 milyar dolar yatırımla LCD panel fabrikası kurmanın anlamı yok. Dünyanın her yerinde istenildiği kadar panel var. Maliye Bakanı sanki Türkiye’de birileri bu parayı verip yatırım yapacakmış gibi söyledi. Niye bu kadar büyük yatırımı yapılsın?”
‘Doğu Avrupa olmadı’
Şu anda gerek Arçelik, gerekse Vestel’in modül yatırımı yaptığını belirten Özdemir, şöyle devam etti:
“Hükümet bunu teşvik edip teknolojiyi getirebilecek büyük bir üretici ile Türkiye’de ortak bir modül yatırımı konusunu bizimle görüşüyor. Yatırımın boyutu da 500-600 milyon dolar mertebesinde. Bu yapılırsa Vestel ile veya diğer üreticilerle ortak olarak, Uzakdoğu’dan bu işin üreticisi olan bir teknolojiyi de ortak ederek, Türkiye’de bu yatırımı yapabiliriz. Dünyanın önemli markalarıyla görüşmeler var. Burada montaj yapıp Avrupa’ya satma konusunda. Polonya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya’da kurulmuş 100’e yakın Uzakdoğulu tesis nitelikli iş gücü bulamadı, işçilik pahalandı. Bir sene olmadan tesisleri kapatıp dönen var. Türkiye’deki üreticiler bu açıdan şanslı.”
Arçelik’in General Electric’in (GE) dayanıklı tüketim işinin olası satışı ile ilgilenip ilgilenmedi konusunda da Özdemir, “Tabii ki GE çok önemli bir marka. Biz tabi ki bu işi takip etmek durumundayız. GE’nin CEO’su bizim ciddi olarak ilgilenen 3 şirketten biri olduğumuzu söyledi ama bizim herhangi bir şekilde resmi açıklamamız yok. Belki de o beyefendi kendi kafasından GE’yi Arçelik’e yakıştırdı” dedi.