Ekonomi ‘Havacılık ve 5G’de iş birliği fırsatı var’

‘Havacılık ve 5G’de iş birliği fırsatı var’

25.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türk Hava Yolları (THY) geçen hafta ABD’deki 13. uçuş noktası olarak Detroit hattını açtı. THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Ahmet Bolat’ın da katıldığı ilk uçuşta ABD İstanbul Başkonsolosu Julie Eadeh da yer aldı.

‘Havacılık ve 5G’de iş birliği fırsatı var’

SERKAN ARMAN / Detroit - Uçuş sırasında sorularımızı yanıtlayan Julie Eadeh Detroit’te yaşayan ailesini direkt uçuşla ziyaret etme fırsatına kavuştuğu için çok mutlu olduğunu söyledi. ABD - Türkiye ticaretinin çok önemli bir gelişme potansiyeline sahip olduğunu belirten Eadeh şunları dile getirdi:

Haberin Devamı

“Türkiye’nin büyük altyapı projeleri uzun zamandır hem Amerikalı, hem de Türk firmalara ikili ticareti genişletme fırsatı sunuyor. Hem kamu, hem de özel sektör ileri teknolojili üretim, bilgi ve iletişim teknolojileri ile sağlık hizmetlerine de önemli ölçüde yatırım yapmaya devam ediyor.

Türk hükümeti 2024 yılında 5G ile ilgili bir dizi ihale açacak ve ABD firmalarının bu son telekom teknolojisi için Türk firmalarıyla ortaklık kurma fırsatı var. Türkiye’nin sürdürülebilir ve güvenli 5G gelişimi, her iki ülke için de kazan - kazan anlamına geliyor.

Sivil havacılık sektörü son 15 yılda önemli ölçüde büyüdü.

ABD Ulaştırma Güvenliği İdaresi (TSA), İGA, İngiltere ve Kanada ile ortaklaşa olarak, yolcu deneyimini geliştirmek ve daha da yüksek güvenlik sağlamak amacıyla en yeni güvenlik tarama teknolojileriyle özel bir yolcu kontrol noktası kurma planında sona varmak üzere. Bu proje önemli bir yatırımın yanı sıra İstanbul Havalimanı’nın bölgenin önde gelen merkez havalimanı olarak hizmet vermeye devam etmesini de sağlayacak.”

Haberin Devamı

‘Trade Winds’ geliyor

Türkiye ve ABD arasındaki ikili ticaretin 34 milyar doları bulduğuna dikkat çeken Julie Eadeh, bunun büyük bir rakam olduğunu ve geçen seneye göre yüzde 21 artışa işaret ettiğini kaydetti. İki ülke ticaretini 100 milyar dolara taşıma hedefini hatırlattığımız Eadeh, şu anki rakamla yolun 3’te birinin gidildiğini ve yakalanan artış oranının da dikkat çekici olduğunu dile getirdi. Eadeh, “İki taraf da ticareti artırma konusunda kararlı. Türkiye’de şu an faaliyet gösteren 1700 Amerikan şirketi var. 100 bin Türk vatandaşı bu firmalarda çalışıyor. Her gün yeni yeni fırsatlara bakıyoruz. ABD’de yatırım yapmayı düşünen Türk firmalarının da sayısı artıyor. Ticari ilişkilerin geleceği konusunda çok ümitliyiz” dedi.

ABD’nin en önemli ticari etkinliklerinden Trade Winds’in (Ticaret Rüzgarları) Mayıs 2024’te Türkiye’de gerçekleştirilecek olmasını çok önemsediklerini de belirten Eadeh, “Bu, ABD Ticaret Bakanlığı öncülüğünde bir iş dünyası buluşması. Çok heyecanlıyız. İlk Trade Winds buluşması 2008’de İstanbul’da yapılmıştı. Şimdi geri geliyor. Bu ticareti artırma kararlılığının bir göstergesi. Türk firmalarının katılımını sabırsızlıkla bekliyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

ABD’li turistler daha artacak

THY Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat, ABD’den Türkiye gelen turist sayısı geçen yıl 1 milyonken, rakamın bu yıl 1.4 milyona çıktığını, 2024 hedefinin ise 2 kat artış olduğunu dile getirmişti.

Amerikalı turistlerin Türk kültürünü mü merak ettiğini, yoksa doğal güzellikler için mi geldiğini sorduğumuz Julie Eadeh, “Bence hepsi... Türkiye ziyaret için harika bir yer. Ahmet Bolat’ın Türk Hava Yolları uçuş ağına yaptığı yatırım da çok önemli. Türkiye’nin popüler olmasında dizilerin de katkısı var. Rakamın artacağını umuyorum” dedi.

Vize başvurularındaki uzun bekleme sürelerini de sorduğumuz Eadeh, “Şikâyetleri biliyorum. Nasıl ki Türkiye’ye gelen ABD’li turist sayısı artıyor, Türkiye’den ABD’ye gidenlerin sayısı da artıyor. Gecikmeler artan taleple ilgili. Öğrencileri önceliklendiriyoruz. İşle ilgili seyahatler de gerekçe gösterildiğinde daha erken hallediliyor” diye konuştu.