14.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
Aylin Rana Aydin
Kovid-19 salgınına rağmen ihracatlarına devam eden Türk iş dünyası rekor kırmaya devam ediyor. Bu kapsamda iklimlendirme sektörü de 2021 Mart ayında tüm zamanların ihracat rekorunu kırdı. Aylık bazda 547 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren sektör, 2021 yıl sonunda 5 milyar dolarlık ihracat hedefliyor. Sektör 2020 yılında yaklaşık 4.66 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmişti. Globalde büyümeyi hedefleyen iklimlendirme sektörünün yıldızı Kovid-19 salgınıyla birlikte parlarken, firmalar da bu dönemde taze hava odaklı ürünlere yöneldi. İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şanal, iklimlendirme sektörünün son 10 yılda büyük aşamalar kaydettiğini belirterek, Türkiye’ye iklimlendirme alanında uluslararası yatırımcıların yatırım yaptığını söyledi. Şanal, bu yatırımların sebeplerini işgücü, mühendisliğin gelişmiş olması ve coğrafi konum olarak sıraladı.
İstihdam artıyor
Her geçen yıl sektörün iç pazarda istihdamının arttığını kaydeden Şanal, “Yapılan yatırımlar da bunu etkiliyor. Geçen yılı hariç tutarsak sektörün istihdamı her yıl yüzde 4-6 arasında büyüyor” dedi. 2020 yılında dünya genelinde tüm sektörlerde küçülme meydana geldiğini belirten Şanal, şöyle anlattı: “İç pazardaki küçülmenin ihracatın artmasına etkisi var. Fakat tamamen buna bağlayamayız. Firmalar daha çok global pazarlara ulaşmak istiyor. İklimlendirme sektörü iç pazardan ziyade global pazarlarda büyüyerek kendilerini geliştireceğinin farkında. Yalnızca iç pazarda faaliyetlerini sürdüren firmaların gelecekte var olmaları mümkün değil. Firmalarımız ihracata odaklanmış durumda.”
Taze hava odaklı
Kovid-19 salgınıyla birlikte iklimlendirme sektörünün de dikkat çektiğini anlatan Şanal, “Özellikle kapalı ortamlarda taze havanın önemi, iç hava kalitesinin önemi ön plana çıktı. Firmalarımız bu doğrultuda salgın sürecinde birtakım yeni ürünler geliştirdi. Taze hava odaklı ürünlere yöneldi. Böylece ihracatımız da haziran ayından itibaren toparlanmaya geçti” diye konuştu. Geçen yıl sektörün 209 ülkeye ihracat yaptığını belirten Şanal, ihracatın yüzde 54’ünün Avrupa Birliği’ne yapıldığını söyledi. İhracatın yüzde 35-40’ının yabancı sermayeli firmalar tarafından gerçekleştirildiğini ifade eden Şanal, Türkiye’de sektörün 35’i aşkın Ar-Ge merkezi bulunduğunun da altını çizdi. 2021 yılı içinde toplam 18 ülkeye dijital ticari heyet düzenleyeceklerini aktaran Şanal, bunun da ihracatın artması yönünde firmaları destekleyeceğini belirtti.
‘Üretim merkezi haline geliriz’
Mehmet Şanal, şöyle konuştu: “İhracatta coğrafi konum önemli ancak son dönemde dünyada bir konteyner krizi yaşanıyor. Uzakdoğu’dan yapılan ithalatların lojistik maliyetleri 3 kat kadar artmış durumda. Örneğin, Uzakdoğu’dan bir konteyner Avrupa’ya 8-9 bin dolara giderken Türkiye’den bir TIR Avrupa’ya 2.500-3.500 euro düzeyinde sevk edilebiliyor. Bu konuda bilinçli bir çalışma yapılırsa Türkiye için ciddi bir fırsat söz konusu. Lojistik maliyetleri dikkate alınarak birçok üründe Türkiye’yi üretim merkezi haline getirme şansımız var.”
Beş yıllık plan
Sektör olarak 5 yıllık bir plan yaptıklarını söyleyen Şanal, “Strateji belgemizi yayınladık. İhracat odaklı olarak belirleyip, geliştirdik. Bu doğrultuda 40 hedef ülke belirledik. Ar-Ge, inovasyon konusunda da eylem planları oluşturduk. İSİB bünyesinde pazar araştırmalarına yönelik raporların da hazırlanacağı ‘dış ticaret istihbarat merkezi’ de kurduk.”