Ekonomi Hayalet ağ dalışı

Hayalet ağ dalışı

22.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Denizde kalan balıkçı ağlarına ‘hayalet ağ’ deniyor ve bunlar canlılara büyük tehdit... Bakan Pakdemirli bu konuda farkındalık oluşturmak için Marmara’ya daldı

Hayalet ağ dalışı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, denizlerdeki biyolojik çeşitliliğe ve sürdürülebilirliğe büyük tehdit oluşturan ve “hayalet ” olarak da tarif edilen terk edilmiş ağlar için farkındalık oluşturmak adına Marmara Denizi’nde özel dalış gerçekleştirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, programa Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da katıldı. Balıkçıların avlanmak için denize bıraktığı ancak fırtına, kayalığa takılma gibi çeşitli nedenlerle denizde kalan ağlar “hayalet ağ” olarak adlandırılıyor. Bu ağlar denizlerde kaldığı süre boyunca uzun zaman çürümeden deniz canlılarını avlamaya ve çevreye zarar vermeye devam ediyor.

Haberin Devamı

2 hayalet ağ çıkardı

Pakdemirli, 2 hayalet ağı denizden çıkardı. Bakan Kurum da, “Bu Marmara Denizi’miz adına 7 ilimizi kapsayan bütün bölge için önemli” dedi. Dalışın ardından yaptığı açıklamada, hayalet ağların çıkarılmasının, denizlerin, özellikle Marmara Denizi’nin temizliği açısından son derece önemli olduğunu belirten Bakan Pakdemirli, şunları kaydetti: “İster istemez bu ağlar aşağıda birikim yapıyor, farklı deniz canlılarının oluşmasına sebebiyet veriyor ve gelen giden tüm canlıların orada takılmasına ve ciddi bir deniz çöplüğü yaratmasına sebep oluyor. Müsilajın da aslında kaynaklarından biri hayalet ağlar. Özellikle Marmara özelinde bundan sonra çok çok daha dikkatli olmamız gerekiyor. İki sene önce başlattığımız proje, ‘Hayalet Ağların Temizlenmesi Projesi.’ İki adet hayalet ağı bulduk, yuvasından çıkardık kestik ve yukarıya taşıdık.”

Haberin Devamı

Hayalet ağ dalışı

Sumak yatırımcısı için rehber hazır

Bakan Bekir Pakdemirli, sumak bitkisini yetiştirmek ve elde edilen ürünleri mamul ürünlere dönüştürmek isteyen yatırımcılara yol göstermesi amacıyla ‘Sumak Fizibilite Raporu ve Yatırımcı Rehberi’ni hazırladıklarını da bildirdi.

Pakdemirli, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Sumak bitkisini yetiştirmek ve elde edilen ürünleri mamul ürünlere dönüştürmek isteyen yatırımcılara yol göstermesi amacıyla bir rehber hazırladık. Tüm yatırımcılarımıza bereket getirmesini diliyorum” dedi.