Ekonomi Hazine arazileri imara açılıyor! 'Satış fiyatını yüzde 40 düşürecek adım'

Hazine arazileri imara açılıyor! 'Satış fiyatını yüzde 40 düşürecek adım'

18.09.2023 - 13:13 | Son Güncellenme:

Hükümet özellikle İstanbul, İzmir ve Ankara gibi Büyükşehirlerdeki konut problemini çözmek için harekete geçti. Hazine arazileri imara açılacak. Peki bu hamle piyasadaki ev fiyatlarını nasıl etkiler? İşte detaylar...

Hazine arazileri imara açılıyor Satış fiyatını yüzde 40 düşürecek adım

Milliyet.com.tr/ Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, vatandaşın konuta ulaşımını kolaylaştırmak için Hazine arazilerinin imara açılacağını söyledi. Peki bu hamle piyasadaki ev fiyatlarını nasıl etkiler? İşte detaylar...

Haberin Devamı

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı şu ifadeleri kullandı: “Orta Vadeli Program (OVP) çerçevesinde açıklanan maddelere baktığımızda bu çerçevede konut sahibi olabilmenin önünün açılması zaten hedefleniyordu. Burada özellikle dar ve orta gelirlilere yönelik konut, iş yeri ve arsa projelerinin hayata geçirilmesi planlanıyor. Bunun hem afet etkilerinin azaltılması hem de sosyal konut ihtiyacının karşılanması amacıyla önemli bir başlık olduğu değerlendiriliyor.

İSTANBUL’A ÖNCELİK: 350 BİN KONUT

Tabi bu kapsamda kentsel dönüşümün hızlandırılması ile ilgili hedefler ortada. Bu çerçevede Bakanlık Yarısı Bizden kampanyası ile 200 bin konutu dönüştürmeyi hedeflerken, rezerv alanlarda 350 bin konut yaparak İstanbul’a ayrı bir öncelik vermeyi hedefliyor.

Haberin Devamı

İKİNCİ KONUT İÇİN KREDİYE SINIR

Yakın zamanda ikinci eve yönelik kredilerde kısıtlama yapılmıştı. Buna göre tüketicinin kendisine eşine, veya 18 yaş altındaki çocuklarına ait bir konutu varsa bu kişiler için konut kredi risk ağılığı artırılmış ve kredinin konutun değerine oranı yüzde 75 oranında azaltılmıştı.

YENİ KREDİ PAKETİ GELİYOR

Yeni program çerçevesinde ilk kez konut ediniminin desteklenmesi hedefleniyor. Özellikle dar ve orta gelirli vatandaşlar için belirli standartlar ve uygun fiyat aralığında olacak şekilde yeni başlayacak projelere kredi destekleri sağlanıyor olacak.

HAZİNE ARAZİLERİNİN İMARA AÇILMASI

Burada şunun altını çizmek lazım. Vatandaşa konutun ucuz verilmesi adına rezerv alan olarak ilan edilen hazine taşınmazların uygulayıcı kurumlara devri sağlanacak. Bu devirle Meclis’in onayı isteniyor olacak.

‘FİYATLAR YÜZDE 30-40 BANDINDA DÜŞECEK’

Peki bu ne sağlayacak? Özellikle arsa maliyetinin olmadığı yapılacak inşaatlarda gayrimenkullerin satış fiyatları yüzde 30-40 bandında daha düşük gerçekleşebilecek. Konut üreticilerine belli arsaların tahsisi ve onların üzerine de vatandaşlarımıza yönelik projeler yapılması hedefleniyor.

‘KAR SINIRI KOYULABİLİR’

Projelerde Bakanlığın belli bir kar sınırı koyması ve belli satış rakamları belirlemesi de mümkün olabilir. Baktığımızda özellikle bunun da binaların yenilenmesine katkı sunacağını belirtebiliriz.

Haberin Devamı

Bu projeler biraz daha orta vadede gerçekleşecek olanlardır. Mevcutta üretilmiş ve ikinci elde de bir kampanya bekleniyor.

Özellikle 15 yıla yakın vadelerde aylık 1.20-1.50 faiz oranı aralığında çeşitli kampanyaların da bu kapsamda değerlendirildiğini düşünüyoruz.

Konut kredi hacminde önemli bir yatay seyir var. Ama tabi en önemli istatistiki göstergelerde birisi ipotekli satışlar. İpotekli satışlarda çok ciddi bir düşüş söz konusu. Şöyle ifade edebiliriz ki toplam konut satışları içerisinde ipotekli satışların payı yüzde 13.4’e kadar düştü.

Bu nedenle ipoteğe dayalı konut finansman modelinin daha uzun vadeli ve sürdürülebilir bir şekilde tekrar ele alınması konuta erişim açısından önemli bir ihtiyaç. Bunun konut ihtiyacı olanlar için çekilecek olması bu noktadaki farklı yatırım alternatifi düşünenler arasında da olumlu bir göstergesi olmayacak. İhtiyacı olanlar çekeceği için piyasada fiyat anlamında çok büyük ya da yüksek artışlar beklemiyoruz.

Haberin Devamı

EKİMDE DUYURULACAK MI?

Ekimde beklenen OVP çerçevesinde öncelikle hazine arazilerinin kurumlara devri ile ilgili maddeler. Diğer hususla ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde çeşitli açıklamalar yapılmıştı. İlk evini alacaklar için özel kredinin Meclis’ten değil de Maliye Bakanlığı’ndan geçmesini bekliyoruz. Özellikle de yeni Meclis döneminde kentsel dönüşüm yasasında da bazı revizeler söz konusu olacaktır. Bu düzenlemeleri beraberce bir torba yasa çerçevesinde yapılması ile ilgili fikrimiz var.”

BAKAN ÖZHASEKİ'DEN HAZİNE ARAZİLERİYLE İLGİLİ AÇIKLAMA: ÇALIŞMA BAŞLATILDI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, vatandaşın konuta ulaşımını kolaylaştırmak için Hazine arazilerinin imara açılacağını söyledi. 

Bunları dengeleme ve indirmenin yolunun arz-talep dengesini sağlamaktan geçtiğini anlatan Bakan Özhaseki, "Ne kadar çok arzda bulunursanız o kadar çok fiyatı aşağıya çekersiniz" dedi.

Haberin Devamı

Özhaseki sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu sorunun çözümü için bir tarafta deprem konutlarının yapımına devam ediyoruz. Arkasından epeyce bir arazi parselasyonu yaparak ve altyapısını hazırlayarak bunu arz etmemiz lazım. Şu anda birçok yerde artık müteahhitlik firmaları yüzde 50'yle çalışıyor. Bu çok büyük bir rakam. Bu inşaat maliyetlerini çok artırıyor, konut fiyatları yükseliyor. Bunun tersine dönmesi için o zaman bizim elimizdeki imkânları kullanmamız gerekiyor. Şu anda Milli emlak arazilerinin hepsi bizim bakanlığımızda. Çalışmaya başladık bile. Meclis açılınca ilk iş yeni bir yasa çıkaracağız. Yasada bu hazine arazileri de yer alacak. Vatandaşın konut sorunu çözülecek."