Ekonomi Hızlı kalktık ilk 10'a girdik

Hızlı kalktık ilk 10'a girdik

09.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı (ISG), zamanında kalkışta dünyada 8. havalimanı oldu. ISG CEO’su Ersel Göral, toplam yolcu sayısında Avrupa’da 13. veya 14. olacaklarını söyledi.

Hızlı kalktık ilk 10a girdik

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı (ISG) CEO’su Ersel Göral, 2017’de zamanında kalkış oranında (On time performace) dünyada 8. havalimanı olduklarını söyledi.

Haberin Devamı

Göral, “Zamanında kalkış oranımız yüzde 82.5’dir. Dünyada ilk 10’a giren tek Türk havalimanıyız. Yolcumuzu önemsiyoruz, memnuniyeti arttırmak için sürekli düşünüyor üretiyor, buna göre aksiyon alıyoruz” dedi.
Düzenlenen basınla sohbet toplantısında bir sunum gerçekleştiren ve soruları yanıtlayan Ersel Göral, “Havalimanı bir ülkenin giriş ve çıkış kapısıdır. Ülkeye dair özellikle ilk intiba havalimanında oluşur. Bunun bilincinde olarak ticari kaygıların ötesinde, bu bilinçle şirketimizi yönetiyoruz” dedi.

Hızlı kalktık ilk 10a girdik
Yeni yatırım var

Toplam yolcu sayısı bakımından 2017’yi Avrupa’da 13. veya 14. olarak tamamlayacaklarını belirten Göral, şu andaki terminal kapasitelerinin yılda 33 milyon yolcu olduğunu, halihazırda devam eden iç hatlar genişleme projesinin 2018 Haziran ayında tamamlanmasıyla kapasitenin yılda 41 milyon yolcuya ulaşacağını ifade etti.

Haberin Devamı

Kapasite artacak...

Malezyalılar tarafından işletilen ISG’nin CEO’su Göral, ISG olarak bugüne değin 500 milyon euroluk yatırım yaptıklarını, yeni terminal, otopark ve diğer genişlemeler için bu yıl 200 milyon euroluk daha yatırım planlandığını söyledi.
“Halen kullanılmayan eski terminalin yerine yapmayı planladığımız yeni terminalin 2020 veya 2021’de tamamlanmasıyla toplam kapasitemiz yılda 65 milyon yolcuya ulaşacak” diyen Göral, “DHMİ tarafından yapımı devam eden 2. pistin bu yıl sonunda tamamlanması bekleniyor. Maliyeti 550 milyon dolardır” diye konuştu.

‘Malezyalı hissedar’ ortaklık arayışında

2014 yılında Malaysia Airports Holdings Berhad’ın (MAHB) yüzde 100 hissedar olmasının ISG’ye finansman anlamında çok olumlu katkı sağladığını ve kredi maliyetlerini önemli derecede düşürdüğünü belirten ISG CEO’su Ersel Göral, MAHB’ın İSG’den kesinlke çıkma planı bulunmadığını kaydetti. Ancak stratejik ortak arayışı olduğunu hatırlatan Göral şöyle konuştu:
“Maksimum %49’a kadar stratejik ortak arayışı var. Şu anda değerleme çalışması yaptırıyoruz. Bunun sonucuna göre ortaklık olabilir ya da olmayabilir. Düşünülen bu ortak, sektör içinden veya dışından, yerli veya yabancı olabilir.
Sadece SAW’da büyümeyeceğiz, bölgemizdeki yurtdışı havalimanı ihalelerini de takip ediyoruz. Hatta MAHB için bölgede iş geliştirme fırsatlarını kovalıyoruz. Çünkü MAHB, ISG’yi bölgesel üs olarak görüyor. Avrupa ve Ortadoğu bölgesindeki fırsatları inceliyoruz.”

Haberin Devamı

Metro bağlantısı 2019’da

3. havalimanının Sabiha Gökçen Havalimanı’na değer katacağı görüşünde olan ISG CEO’su Ersel Göral, metro bağlantısının 2019 sonunda devreye girmesiyle tam bir şehir havalimanı olacaklarını söyledi. Göral şöyle konuştu:
“İGA ana havalimanı olurken biz de şehir havalimanı olarak hizmet vereceğiz. Tıpkı İngiltere’de Gatwick, Fransa’da Paris-Orly ve New York’da La Guardia örneklerinde olduğu gibi. Metro 2019 sonunda faaliyete geçecek. Böylece Kadıköy’den 45 dakika, Taksim’den 55 dakikada ulaşılabilecek.” Göral, işletme süresi boyunca devlete ödedikleri toplam kira bedelinin 1 milyar 932 milyon euro olduğunu açıkladı.