Ekonomi İhracat 5 ayda rekoru getirdi

İhracat 5 ayda rekoru getirdi

03.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Mayıs ayında ihracat yüzde 65.5 artışla 16 milyar 480 milyon dolar oldu. İlk 5 aydaki ihracat 83 milyar doları aşarak rekor kırdı.

İhracat 5 ayda rekoru getirdi

Türkiye’nin ihracatı, mayıs ayında pandemi nedeniyle oluşan küresel talep daralmasına rağmen geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 65.5 artışla, 16 milyar 480 milyon dolara ulaştı. Böylece geçtiğimiz ay bayram ve hafta sonu tatillerinin iş günü sayısını düşürmesi ve tam kapanma tedbirlerine rağmen tüm zamanların en yüksek ikinci mayıs ihracatı gerçekleşti. İhracatçılar ocak - mayıs döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 38.3 artışla 83 milyar doları aşarak en yüksek ilk 5 aylık ihracata imza attı.

Haberin Devamı

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında mayıs ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı.

Bu yılın ilk 4 ayında ihracatta görülen güçlü performansın mayısta da devam ettiğini belirten Muş, ilk 5 ayda ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 38.3 arttığına işaret ederek, “Yıllıklandırılmış ihracat değerimiz ise 193.3 milyar dolar ile bugüne kadar gerçekleşen en yüksek 12 aylık ihracat” dedi.

AB’ye ihracat arttı

Bu yıl, normalleşme adımlarıyla, Orta Vadeli Program’da yer alan 2022 hedefi olan 198 milyar doları da aşarak ihracatı 200 milyar doların üzerine çıkarmayı hedeflediklerini dile getiren Muş, “İthalatımız ise mayıs ayında, geçen senenin aynı ayına göre yüzde 54 artarak 20.6 milyar dolar olarak gerçekleşti” diye konuştu.

Haberin Devamı

Muş, geçen yılın aynı ayına göre mayısta görülen İtalya’ya yüzde 110’luk, İspanya’ya yüzde 170’lik ve Polonya’ya yüzde 90’lık ihracat artışlarının dikkat çekici olduğunu belirterek, “Mayısta AB ülkelerine ihracat, bir önceki yıla göre yüzde 71.1 artışla 6.8 milyar dolara ulaşırken, söz konusu ülkelere yapmış olduğumuz ihracat toplam ihracatımızın yüzde 41.3’ünü oluşturdu” dedi.

İHRACATÇI AŞI İSTEDİ

TİM Başkanı İsmail Gülle, “Mayıs ihracatımızla beraber, Cumhuriyet tarihimizin en yüksek ocak - mayıs dönemi ihracatını da gerçekleştirdik. Son 12 ayda 193 milyar 267 milyon dolar ihracatla, yıllık ihracat hedefimiz olan 184 milyar doların üzerinde bir seviyeye eriştik. İnşallah, 200 milyar dolarlara hep birlikte ulaşacağız. İhracat ailesi, dünyanın birçok noktasıyla doğrudan teması olması nedeniyle risk altında. Ayrıca, önemli pazarlarımızın aşı pasaportu uygulamasına başlamış olması, pazara erişiminde çeşitli sorunları beraberinde getirmektedir. İhracat ailemiz, hükümetimizden, aşılama programında öncelikli gruplar arasına dahil edilmeyi talep etmektedir” dedi.

Kimyevi madde birinci

Kimyevi maddeler ve mamulleri, mayısta 2.13 milyar dolarla en fazla ihracat yapan sektör oldu. Bu sektörü 1.88 milyar dolarla otomotiv endüstrisi, 1.74 milyar dolarla çelik sektörü takip etti. Mayısta en fazla ihracat artışı yüzde 134 ile gemi ve yat sektöründe gerçekleşti. Mayısta en çok ihracat gerçekleştirilen ilk 3 ülke 1.4 milyar dolarla Almanya, 1.14 milyar dolarla ABD ve 1.1 milyar dolarla İngiltere oldu.