Ekonomi İhracat rekoru 3 koldan geldi

İhracat rekoru 3 koldan geldi

07.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ekim ayında ihracat 22.9 milyar dolarla rekor kırarken 10 aylık ve 12 aylık verilerde de tüm zamanların en yüksek ihracat rakamlarına ulaşıldığı açıklandı.

İhracat rekoru 3 koldan geldi

Türkiye’nin ekim ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7.4 artışla 22.9 milyar dolar oldu. Türkiye en yüksek ekim ayı ihracatına imza atarken bu yıl gerek 10 aylık, gerekse 12 aylık verilerde de tüm zamanların en yüksek ihracat değerleri gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Ekim ayı ihracat verileri Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe’nin katıldığı basın toplantısıyla Ankara’da açıklandı. Bakan Bolat, “Ekim ayı ihracatımız, geçen yılın ekim ayına göre yüzde 7.4 artarak 22 milyar 900 milyon dolara ulaşmıştır. Böylece tarihin en yüksek ekim ayı değerine ulaştık” dedi.

Depremin ardından gelen 9 ayda 6 milyar dolarlık ihracat kaybı olduğunu, buna karşın temmuz ayında ihracatta başlayan yükselişin ekim ayında devam ettiğini bildiren Bolat, şunları söyledi:

“Ticari Araştırmalar Müdürlüğü etki analizlerine göre, şubat - ekim arasındaki 9 ayda, 6 milyar dolarlık ihracat kaybımız var. Bütün zorluklara rağmen temmuz ayında başlayan ihracatımızdaki aylık yükseliş, ağustos ve eylül ayında devam etti. Ekim ayında da yükselişini sürdürdü. Ekim ayı ihracatımız, geçen yılın ekim ayına göre yüzde 7.4 artarak 22 milyar 900 milyon dolara ulaşmıştır. Böylece tarihin en yüksek ekim ayı değerine ulaştık.

Haberin Devamı

Temmuzda en yüksek temmuz ayı, ağustos ayında en yüksek ağustos ayı, eylül ayında en yüksek eylül ayı ve ekim ayında en yüksek ekim ayı ihracat rakamlarına ulaştık. 2023 ocak - ekim aylarına baktığımızda 210 milyar 100 milyon dolar rakamına geldik. Bu rakam, geçen yılın ilk 10 ayı ile mukayese edildiğinde az da olsa yüzde 0.3’lük bir artışa tekabül etmektedir. Ekim ayı itibariyle son 12 aya baktığımızda da ihracatımız yüzde 0.7 oranında bir artışla 254.8 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Böylece 2022 sonundaki 254.2 milyar dolarlık rekor rakamın üzerine çıkmış bulunmaktayız.”

Ticaret açığı geriledi

Bolat, ithalatın da ekimde yıllık bazda yüzde 1.3 artarak 29.6 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirterek, “Dış ticaret açığımız da ekim ayında yüzde 15 oranında gerilemiş oldu ve 6.7 milyar dolarak olarak gerçekleşti. Ekim ayının, ihracatın ithalatı karşılama oranı da 4.4 puan artarak yüzde 77.3 oldu” dedi.

Katma değer ihracatındaki artışa dikkat çeken Bolat, “2022’de orta, yüksek ve yüksek teknoloji ürün ihracatımızın toplam ihracatımızdaki payı yüzde 37 iken, bu yılın ilk 10 ayında yüzde 40,3’e yükseldi. İhracatımızın yüzde 60’ından fazlasını gelişmiş, zengin pazarlara, ülkelere yapıyoruz. İhracat artık bizim için bir memleket meselesidir” diye konuştu.

Haberin Devamı

İhracat rekoru 3 koldan geldi

OTOMOTİV TEKRAR İLK SIRAYA ÇIKTI

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “Cumhuriyetin ikinci yüz yılına Türkiye’yi ihracatta ilk 10 ülke arasına çıkarma hedefi ile başlıyoruz. Tüm planlarımızı ve projeksiyonlarımızı bu hedef doğrultusunda yapıyoruz” dedi.

Genel Ticaret Sistemi (GTS) kayıtlarına göre ekimi 22.9 milyar dolar ihracatla tamamladıklarını söyleyen Gültepe şöyle devam etti:

“Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7.4 artıdayız. Tarihimizin en yüksek ekim ayı ihracatına imza atmış olduk. 10 aylık ihracatta 210 milyar dolara, son 12 aylık ihracatta 254.8 milyar dolara ulaştık. Gerek 10 aylık, gerekse 12 aylık verilerde de tüm zamanların en yüksek ihracat değerlerini gerçekleştirdik. Otomotiv, ekim ayında 3 milyar 87 milyon dolarla yeniden ilk sıraya yükseldi. İlk beşteki diğer sektörlerimiz 2.7 milyar dolarla kimya, 1.5 milyar dolarla hazır giyim, 1.4 milyar dolarla elektronik ve 1.3 milyar dolarla çelik şeklinde sıralandı. Hububat sektörümüz de 1 milyar 207 milyon dolarla en yüksek aylık ihracatını gerçekleştirdi. Ekimde ortalama kilogram birim ihracat değeri 1.46 dolar düzeyinde gerçekleşti. Euro/dolar paritesindeki artış Nisan’dan bu yana ihracatımıza pozitif yansıyor. Geçen ay parite farkı ihracatımıza 643 milyon dolar katkı verdi. Böylece paritenin bu yıl ihracatımıza katkısı 2.4 milyar dolara yükseldi.”

Haberin Devamı

2023 yılı için 255 milyar dolar mal, 110 milyar dolarlık hizmet ihracatı hedefleri olduğunu hatırlatan Gültepe, “Tüm zorluklara rağmen hedefe ulaşacağız. Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında ülkemize toplam 365 milyar dolarla tarihi bir ihracat rekoru armağan edeceğiz” dedi.