Ekonomi İhracatçının eli rahatlıyor

İhracatçının eli rahatlıyor

18.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Son iki buçuk aydaki gelişmelerin, öngörülebilirliği artırdığını belirten ihracatçılar, özellikle reeskont kredilerinin kullandırılmasının kolaylaştırılmasıyla büyük rahatlama sağlandığını, 265 milyar dolarlık yıl sonu hedefine emin adımlarla ilerlediklerini söylediler.

İhracatçının eli rahatlıyor

Yeni ekonomi yönetiminin son iki buçuk ayda attığı adımlar ve verdiği mesajlar, ihracat cephesinde pozitif iklimin canlanmasını sağladı. Özellikle reeskont kredileriyle ilgili atılan adımların, ellerini rahatlattığını vurgulayan ihracatçılar, yıl sonu için belirlenen 265 milyar dolarlık hedefi yakalayacaklarını belirttiler.

Haberin Devamı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, son iki buçuk aydaki gelişmelerin ihracatçıları önemli ölçüde rahatlattığını bildirdi. Uzun süre yatay seyreden döviz kurlarındaki yükselişin bir nebze de olsa ihracatçıya nefes aldırdığını ifade eden Gültepe, şöyle devam etti:

“İhracatçımızın finansmana erişimi konusunda olumlu gelişmeler oldu. Reeskont kredilerinin günlük limiti 1.5 milyar TL’ye çıkarılarak erişim şartları kolaylaştırıldı. KOBİ’lerin reeskont kredilerinden aldığı pay artırıldı. Reeskont kredisi kullanımında yüzde 30 ilave ihracat bedeli satış koşulu kaldırıldı. Merkez Bankası’nın ihracat kredilerini sıkılaştırma kapsamı dışında tutulmasına yönelik yaklaşımını destekliyoruz. Bu düzenlemeleri ihracatımızın hedeflerine ulaşmasına doğrudan katkı sağlayacak önemli adımlar olarak görüyoruz.”

Haberin Devamı

Hedefe adım adım

Depreme ve en büyük ihracat pazarlarındaki durgunluğa rağmen ekonominin büyümesini sürdürdüğünü ifade eden Gültepe şunları söyledi:

“IMF, Türkiye’nin 2023 yılı için büyüme beklentisini yukarı yönlü revize ederek yüzde 3’e çıkardı. ABD ve Avrupa’da faiz artışı ve sıkılaştırma politikasının bir süre daha devam edeceği beklenmekle birlikte söz konusu pazarlarda son çeyrekte canlanma öngörüyoruz. Ana pazarlarımızdaki ekonomik canlanmanın elbette ihracatımıza pozitif yansımaları olacak. Biz bu yıl 265 milyar dolarlık bir hedef belirlemiştik. Önümüzdeki beş ayı en iyi şekilde değerlendirerek yıl sonunda hedefimize ulaşacağız.”

Yılın ilk 7 ayında 143 milyar dolar

Son açıklanan verilere göre, Türkiye’nin yedi aylık ihracatı 143.4 milyar dolara ulaştı. Bu tutarın 201. milyar doları temmuz ayında kaydedildi. 2022 Temmuz’a göre yüzde 8.4 artan temmuz ihracatına en yüksek katkıyı 2.7 milyar dolarla otomotiv sektörü verdi. İlk beşteki diğer sektörler 2.1 milyar dolarla kimya, 1.6 milyar dolarla hazır giyim, 1.4 milyar dolarla hububat ve 1.3 milyar dolarla elektrik elektronik şeklinde sıralandı. Bu sektörlerin yanı sıra, gemi ve yat, zeytin ve zeytinyağı ile savunma ve havacılık sektörlerinde çok ciddi artışlar kaydedildi. Temmuzda 45 il ihracatını artırdı. En çok ihracat yapan beş il İstanbul, Kocaeli, Bursa, Ankara ve İzmir şeklinde sıralandı. Temmuz itibariyle 1198 firma ilk kez ihracat yaptı.

Haberin Devamı

Hazır giyim ve tekstilin önemi çok büyük

Hazır giyim ve tekstilin, katma değerli üretimi, istihdama ve ihracata katkısı ile en kritik sektörler arasında yer aldığına dikkat çeken Gültepe, iki sektörün toplamda 32 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini bildirdi. Orta vadede hazır giyimde 40, tekstilde 20 olmak üzere 60 milyar dolarlık ihracat hedeflediklerini belirten Gültepe, “Üretimde marka kimliğimizle, tasarım gücümüzle, yetişmiş insan kaynağımızla, markalarımızla, bu potansiyele sahibiz. Yüksek katma değer yaratma ve markalaşma yönünde atılacak her türlü adım, ihracatımıza pozitif yansıyacak” diye konuştu.

Birim değer 1.40 dolar 

Temmuzda birim ihracat değerinin geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7.4 artışla 1.40 dolara yükseldiğini bildiren TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “Nisandan önceki 12 ayda 10 milyar dolar kayba neden olan parite etkisi, ihracatımıza dört aydır pozitif katkı veriyor” bilgisini verdi.