Ekonomi IMF ile anlaşmada gurur yapılmamalı

IMF ile anlaşmada gurur yapılmamalı

18.11.2008 - 20:58 | Son Güncellenme:

.

IMF ile anlaşmada gurur yapılmamalı

VESTEL Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül, IMF'yi sigorta gibi gördüğünü ifade ederek, “Gurur yapmamak lazım” dedi.
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Sosyal Bölümler Enstitüsü işbirliğiyle ‘Finansal Kriz, Real Sektör ve Fırsatlar’ konulu panel düzenlendi. Dr. Ali Nail Kubalı'nın moderatörlüğünü yaptığı panele konuşmacı olarak Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül, Express Yatırım'dan Başekonomist Güldem Atabay ile Natixis Pramex Türkiye Temsilcisi Dr. Rıza Kadılar katıldı. Seminerde konuşan Ömer Yüngül, özel sektörün borçluluğun çok önemli olduğunu, çevrilebilmesi gerektiğini söyledi. “IMF'yi sigorta gibi görüyorum” diyen Yüngül, “Bize sendikasyonu sağlayan yabancı bankaların kendileri güvende hissetmeleri, bizim kısa vadeli borçları çevirmemizde faydalı olacak. O yüzden IMF ile anlaşmayı önemli görüyorum. Gurur yapmamak lazım” diye konuştu.

KRİZ KALMADI
Bundan sonra tüm dünyada ekonomide kuralların yeniden yazıldığını dile getiren yüngül, “Bana göre kriz bitti, kalmadı. Oyunun kuralları yeniden yazılıyor. Kurallar çok farklı olacak. 1993'ten 2008'e kadar müthiş bir büyüme oldu. 2001 yılındaki kriz bizim krizimizdi. Şimdi çok farklı oldu. Özellikle son 8 yılda ikinci plana atılan reel sektör bugün çok önem kazanmaya başladı” dedi. Dünya genelinde böylesine bir krize insanların alışık olmadığını belirten Yüngül, “İnsanlar ne yapacağını bilmiyor. Ringe çıktınız. Yumruk yiyeceksiniz. Likit kalalım, stokları azaltalım gibi herkes aynı şeyi yapıyor. Üretim önem kazanacak. Bu kuralları bölgesel korumacılığı öne çıkaracak şekilde yazılacağını düşünüyorum. Ufalma, personel çıkartılması gibi sosyal olaylar getirecek” diye konuştu.

TÜRKİYE KÜÇÜLEREK BÜYÜMEYE MAHKUM
Türkiye'nin cari açığı düşürecek enerji yatırımlarında çok geç kaldığını belirten Yüngül, “Biz doğal kaynaklarımızı kullansaydık cari açık tehdit olmaktan kalkacaktı. Türkiye, küçülerek büyümeye mahkum gözüküyor. Belli kaynaklarımızı çok iyi kullanmalıyız” dedi. Kısa vadede hükümetin alacağı kararların her sektör için önemli olduğunu vurgulayan Yüngül, “Bu işi az hasarla atlatabileceğimizi düşünüyorum. Hepimizin kaynakları dürüstçe ve doğru kullanması lazım. Kamu yatırımlarının daha hızlı devreye alınması canlılık getirip, motivasyon olacaktır” diye konuştu. Yüngül, ayrıca ‘Kriz bir fırsattır’ söyleminin de çok basmakalıp bir laf olduğunu söyleyerek, “Eğer siz güçlüyseniz bir takım olayları lehinize döndürebiliyorsunuz” dedi.

2009 ÇOK ZOR GEÇECEKExpress Yatırım'dan Başekonomist Güldem Atabay, Türkiye'nin temel probleminin dış kaynak yaratması olduğunu kaydetti. Atabay, “Çok büyük hatalar yapılmazsa, göreceli olarak Türkiye krizi yönetebilir konumda. Mali disiplinin bozulmaması çok önemli. Krizin reel sektöre yansımaları yeni başlıyor. 2009 çok zor olacak. 2010 yılı başından itibaren toparlanma bekleniyor” dedi. Natixis Pramex Türkiye Temsilcisi Dr. Rıza Kadılar da, Türkiye'nin ve dünyanın 2007 Temmuz'dan bu yana krizde olduğunu savunarak, “O tarihten bu yana dünya yanıyor. Herkesin evinde yangın var. Herkes kendi yağıyla kavrulmak zorunda. Kredi, ihracat kanalları dondu” dedi.
Moderatör Dr. Ali Nail Kubalı da, Türk ekonomisinin tekerleklerinden kıvılcımlar çıkararak hızla yavaşladığını söyledi.