Ekonomi İspanya’dan otomotive 3.7 milyar euro ‘gaz’

İspanya’dan otomotive 3.7 milyar euro ‘gaz’

16.06.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

İspanya koronavirüs salgınının vurduğu otomotiv sektörü için 3.7 milyar euro’luk bir kurtarma paketi hazırladı. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’in duyurduğu paket başta elektrikli modeller olmak üzere hem yatırıma ve hem de satışa destek olacak. Sanchez dün otomotiv endüstrisi ve sendikaların da katılımıyla paketin ayrıntılarını açıkladı.

İspanya’dan otomotive 3.7 milyar euro ‘gaz’

İki yıl sürecek program kapsamında ülkede araç satışı sübvanse edilecek, yatırımlar desteklenecek ve otomotiv işgücü eğitime tabi tutulacak.

Haberin Devamı

İspanya ihracatının yaklaşık 5’te birini ve milli gelirin de yüzde 10’unu oluşturan otomotiv sektörü ülke için hayati önemde. Sektörde 650 bin kişi çalışıyor. Koronavirüsün en sert vurduğu ülkelerden olan İspanya’da uzun süreli sokağa çıkma yasakları otomobil üretimini ve satışlarını çok olumsuz etkiledi.

Geçen ay Nissan, İspanya’nın Barselona şehrinde 3 bin kişinin çalıştığı ve dolaylı olarak 20 bine yakın kişiye iş kapısı olan fabrikasını kapatacağını duyurdu. Pedro Sanchez hükümeti Nissan’ı bu kararından vazgeçirme uğraşında.

İspanya’nın bir diğer gelir kapısı olan turizm de koronavirüsten büyük darbe yedi. Turizm gelirini tamamen kaybetmek istemeyen İspanyol hükümeti, Schengen ülkelerine sınırların açılması için daha önce 1 Temmuz olarak verdiği tarihi 21 Haziran’a çekti.