Ekonomi İstanbul’un yarısında ‘Hazine’ var

İstanbul’un yarısında ‘Hazine’ var

06.12.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul’un yüzde 44.6’lık bölümü Hazine’ye ait. Bu, 2 milyon 372 bin metrekare anlamına geliyor. Oran, İzmir’de yüzde 36.6 Ankara’da ise yüzde 21.7 oldu. Bu arada Türkiye’nin yüzölçümü açısından birinci ili Konya, devletin en çok mülkü olduğu yer

İstanbul’un yarısında ‘Hazine’ var

İstanbul’un yaklaşık yarısı, Hazine’ye ait. Yapılan araştırmaya göre, Hazine, 208. 8 milyar metrekarelik bir alanı kaplayan, 3 milyon 690 bin 723 adet taşınmaza sahip. Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, günümüzde Hazine adına tescil edilmiş bina sayısı 119 bin 346. Hazineye ait gayrimenkullerin 407 bin 432’sini arsalar, 839 bin 544’ünü araziler, 222 bin 649’unu bağ-bahçeler, 1 milyon 378 bin 207’sini tarlalar, 384 bin 588’ini de ormanlar meydana getiriyor.
Bu rakamlara kentler açısından bakıldığında ise ortaya, özellikle büyükşehirler açısından ilginç sonuçlar çıkıyor. Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün istatistiklerine göre, İstanbul’un yüzde 44.6’lık kısmı Hazine’ye ait. Türkiye’nin diğer büyük kentleri için de bu oranlarda olmasa bile yine yüksek oranlar söz konusu. İzmir’de bu oran yüzde 36.6 olarak kayıtlara girerken, Ankara’da ise yüzde 21.7.

En fazla mülk Konya’da
Rakamlara taşınmaz adeti açısından bakıldığında ise Konya, Hazine’nin en fazla taşınmazının olduğu il olarak ortaya çıkıyor. İlde Hazine’ye ait olan taşınmaz sayısı 147 bin 927 adet olarak belirlenmiş durumda. Konya’yı izleyen il ise 135 bin 169 taşınmaz ile Antalya. Alan açısından devletin yarısına yakınına sahip olduğu İstanbul, 131 bin 395 rakamıyla bu sıralamadaki üçüncü şehir. İstanbul’u 128 bin 68 taşınmzla Sivas izliyor.
Taşınmaz sayısının yoğun olduğu iller açısından Mersin 116 bin 903, Balıkesir 113 bin 106, Muğla 100 bin 705, Kayseri 97 bin 527, İzmir 93 bin 248 ve Samsun 89 bin 82 olarak ön plana çıkıyor. Devletin adet olarak en az taşınmazının olduğu ilin ise 4 bin 985 adet taşınmaz ile Kilis olduğu görülüyor.
Kapladıkları alan bakımından ise Sivas, devletin en fazla taşınmaza sahip olduğu il olarak ortaya çıkıyor. 28 milyar 619 milyon metrekarelik yüzölçüme sahip Sivas’ın, 11 milyar 45 milyon metrekarelik bölümünü Hazine taşınmazları oluşturuyor. Kapladığı saha bakımından Sivas’ı, 8 milyar 822 milyon metrekarelik Hazine taşınmazı ile Antalya izliyor.

Haberin Devamı

İstanbul’un yarısında ‘Hazine’ var

İstanbul’un yarısında ‘Hazine’ var

Öte yandan bazı bankaların internet sitelerindeki satış ilanlarından yapılan araştırmaya göre, bankalar da özellikle fabrika, dükkân, arsa, konut ve tarla gibi gayrimenkuller açısından portföylerindeki sayıyı artırdılar. Ödenmeyen krediler nedeniyle gerçekleştirildiği belirtilen bu gelişmeye göre, İş Bankası’nın elinde tahmini bedeli yaklaşık 270 milyon lira, Halk Bankası’nda 248 milyon lira olan gayrimenkul bulunuyor. Bankaların gayrimenkulleri arasında tavuk çiftliği, sabun fabrikası, halı saha ve hatta sinema bile bulunuyor.

Burç Halife’nin betonu kullanıldı rüzgârın oğlu testlerini yaptı

Maslak’ta 56 kat olarak planlanan Spine Tower, teknolojik özellikleriyle dikkat çekiyor. C80 sınıfındaki betona dünyanın en yüksek binası olan Burç Halife’de kullanılmıştı

Haberin Devamı

Soma Grubu’nun gayrimenkul girişimini temsil eden Tilaga ile yarattığı ilk ürün olan Maslak’taki Spine Tower, yüksek teknolojisiyle dikkat çeken projelerden. 56 kat olarak tasarlanan binanın şu anda 14’üncü katı yapılıyor.
Tilaga A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Özlem Topçuoğlu, Spine Tower’da teknolojinin sınırlarını zorlamalarının nedeni olarak, bugünün değil, geleceğin ihtiyaçlarını da karşılama hedeflerini gösterirken, bunun yansımalarından biri olarak C80 sınıfındaki betonu kullanmalarına işaret etti. “C80 dayanımlı beton şu ana kadar Türkiye’de inşa edilen yüksek katlı binalarda kullanılan en yüksek dayanımlı betondur” diye konuşan Topçuoğlu, beton sınıfının önemini ortaya koymak için Marmaray’dan da örnek verdi. “Türkiye’de en yüksek dayanımlı beton sınıfı C70 olmak üzere Marmaray projesinde kullanılıyor” diyen Topçuoğlu, şöyle devam etti:
“Biz bir adım daha ileriye giderek, dünyanın en yüksek binası olan Burç Halife projesinde kullanılan C80 dayanımlı betonla statik projemizi dizayn ettik ve uyguladık.”
Projenin rüzgâr testlerini dünyada rüzgârın oğlu olarak anılan Alman Prof. Hans Ruscheweyh tarafından yapıldığına dikkat çeken Topçuoğlu, “Projemiz, Ruscheweyh tarafından birebir çevresiyle birlikte modellenerek rüzgâr tüneline alındı ve buradaki davranışları ve rüzgâr yükleri noktasal olarak tespit edildi. Cephemiz bu verilerle tasarlandı” diye konuştu.

47’nci katta cam açılacak
Çift cephe olmaksızın ilk kez doğal hava sirkülasyonunu sağlamalarını bir başka yenilik olarak gösteren Topçuoğlu, “Her katta açılabilir kanatlar dizayn edildi. Böylece, bu yükseklikteki bir binada ilk kez doğal hava sirkülasyonunundan faydalanıldı. Sistem, güvenliği etkileyecek güçlü bir rüzgârla karşılaştığında kanatlarını otomatik olarak kapatıyor. Yani, 47’nci katta bile camlar açılabiliyor” dedi.

Haberin Devamı

YAKIN PLAN
Adı: Spine Tower İstanbul
Lokasyonu: Maslak
Yapımcı şirket: Tilaga A.Ş.
İnşaata başlama tarihi: Haziran 2010
İnşaatın tamamlanma tarihi: 2013 yılı 2. yarısı
Arsa alanı: 22 dönüm
İnşaat alanı: 140.000 m2
Kat sayısı: 9’u yer altında 47’si yer üstünde 56 kat
Yapının yüksekliği: Deniz seviyesinden 300, yer seviyesinden 191 metre.
Konut sayısı: 90
En küçük ve en büyük konut: 145-1.450 m2
Konut tipleri: 2+1, 3+1, 4+1, 5+1 ve 7+1
Metrekare satış fiyatı: 8-12 bin dolar
Sosyal donatılar: Toplantı salonları, gurme market, food court alanlarının yanı sıra, 30. katta fitness merkezi ve yüzme havuzu yer alıyor. Sağlık merkezi, sanat galerisi, restoran, parti salonu, kuaför, kuru temizleme ve lostra salonub 12 dönümlük açık alanda, yürüyüş-bisiklet parkurları ve parklar.

Haberin Devamı

TOKİ, 14 bin liraya dükkan satacak
Toplu Konut İdaresi (TOKİ), mülkiyetinde bulunan 31 ildeki 147 taşınmazını açık artırma usulüyle satışa çıkaracağını açıkladı. Açık artırmada, Ankara’nın Çankaya ilçesi Farabi Sokak’ta bulunan 196’şar metrekare büyüklüğündeki 4+1 ve 7+1 konutların yanı sıra, Şırnak Güçlükonak’ta 14 bin lira tahmini bedel belirlenen dükkân ile Ankara Yapracık’ta 1 milyon lira değerindeki kreş de alıcı bekleyecek. Söz konusu taşınmazlardan özellikle Farabi Sokak’taki iki konut dikkat çekiyor. Farabi’deki konutlarının her biri, 250 bin liradan açık artırmaya çıkarılacak.
Açık arttırmaya çıkarılacak taşınmazlar yüzde 15 peşinat ve 120 ay vadeyle satılacak. Açık arttırma, Eskijdi’nin İstanbul Yenibosna’daki merkezinde bugün yapılacak ve TOKİ’nin Ankara Bilkent’te bulunan binasında canlı bağlantıyla izlenebilecek.

Haberin Devamı

TMSF, ihale vitrine villaları da koydu
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, 19 Aralık ve 21 Aralık tarihlerinde ihaleye çıkacağını açıkladı.
19 Aralık’ta gerçekleştirilecek ihalede Bursa Mudanya’da her biri 40 bin lira değerinde olan iki villa, Kocaeli Gebze’de daireler, Gaziantep Şahinbey’de gayrimenkuller, Eston Reşitpaşa’da daireler, Beşiktaş Gayrettepe’de bina, Sarıyer Güller Vadisi’nde, Kütahya ve Uşak’da gayrimenkuller, Muğla Bodrum Salih adasındaki arsalar, Muğla Marmaris’de arsalar satılacak.
Kurumun 21 Aralık tarihde gerçekleştireceği ihalede ise tahmini bedeli 320 milyon lira olan, Kümaş Kütahya Manyezit, Kümaş Sanayi, Korunt Madencilik ve Bommag Manyezit pazarlık usulüyle satışa çıkarılacak.

Serdar İnan, öğrencilere ‘perküsyonlu öğüt’ verdi

İnanlar Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, Boğaziçi Üniversitesi Yapı Kulübü’nün düzenlediği Civil Career Semineri’nde Türkiye’nin pek çok üniversitesinden gelen inşaat mühendisi ve mimar adaylarına eğlenceli bir sunum yaptı. İnan, yaptığı sunumda ‘dünyada neler oluyor, yeni eğilimler, kapitalizm neden ölüyor, Altın Çağ’a uyum, kendini inşa etmek, büyük düşünmek’ konularına değindi.
Öğrencilere staj imkanı da sunan Serdar İnan, Boğaziçi Üniversitesi’nde başladığı bu sunumunu Türkiye çapında üniversitelerde sürdüreceğini, gençlere kendine güven ve umut aşılayacağını belirtti. “Gençlerin kendilerine, geleceğe güven ve umut duyması bir ülke için en büyük güç” diyen Serdar İnan, sunumunu kendisinin de katıldığı perküsyona izleyicileri de dahil etti.
Çılgın projeleriyle de gündeme gelen Serdar İnan, gençleri de cesur, sıradışı proje ve fikir üretmeleri için yüreklendirmek, fikirlerini desteklemek amacıyla ‘Tarih Yazanlar’ adlı fikir ve proje platformu oluşturduklarını söyledi. ‘Fikrime değer ver’ sloganı taşıyan platformun detaylarını yakında açıklayacağını belirten İnan, tek bir radikal fikir yerine hoşgörü ve sevgiyle desteklenmiş, herkesi kucaklayan ve bireylerin uyumlu, büyük bir bütünü oluşturduğu ideal karışımı perküsyonla anlattı.

Fikirtepe’de 700 daireyi yıkıp 2 bin ev yapacak

Vartaş Yapı, Fikirtepe’de hayata geçireceği Manhattan İstanbul projesi için ada ve parsel sahipleriyle anlaşmalara devam ediyor. Türköz İnşaat ve AKS Yapı ortaklığında kurulan şirketin dokuz adada toplam 32 dönüm üzerinde gerçekleşecek proje için hak sahipleriyle yüzde 85 oranında sözleşme imzaladığına dikkat çeken Türköz İnşaat Yönetim Kurulu Murat Türköz, “Manhattan İstanbul, toplam 9 adada 32 dönüm arazide yükselecek. Bölgede büyüklük olarak ikinci, arsanın konumu ve konut yerleşimi olarak en iyi proje. Çok az eksiğimiz kaldı” dedi.
Türköz, iki ay içinde tüm ada ve parsel anlaşmalarını tamamlayıp, 2012’nin mart ayında inşaata başlayacaklarını belirtti. Manhattan İstanbul 5 blokta 2 bin daireden oluşacak. 32 dönüm arazi üzerinde yükselecek proje 700’den fazla dairenin yıkılıp yerine yapılacak. Daire teslimleri ise 2014 yılı sonunda gerçekleşecek.

Atakent 3’te aidatlarda fark yaratma kararı aldı

Avrupa Konutları, Atakent’te hayata geçirdiği son projesinde aidat rakamlarıyla da avantaj yaratmayı hedefliyor. Yapılan açıklamaya göre 1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 olmak üzere dört farklı konut tipi bulunan ve fiyatların 261 bin liradan başladığı Atakent 3’te aidat fiyatları metrekare başına 1 ile 1.2 lira arasında değişiyor. Atakent 3’te dört açık yüzme havuzunun yanı sıra, futbol, basketbol, voleybol, tenis sahaları bulunuyor.
Projede yer alan 4 yıldızlı otel bünyesinde ayrıca kapalı ve açık yüzme havuzu, fitness center, sauna ve buhar odasından oluşan sosyal tesisler bulunuyor. 193 bin metrekare toplam arsa alanı üzerine inşa edilen Atakent 3 Projesi’nin 162 bin metrekarelik kısmı peyzaja, 17 bin metrekarelik kısmı göletler ve havuzlara ayrıldı.

Hem şehirde hem denizde yüzde 25 indirim yapacak

Bahçeşehir’deki Eston Şehir ve Yakuplu’daki Eston Deniz projeleri için yeni yıl kampanyası başladı. Yapımcı firma Eston’un açıklamasına göre, sadece aralık ayı için geçerli olacak kampanya kapsamında 60 ay vadeli, vade farksız ödeme planı sunuluyor. Buna göre yüzde 20 peşinatla 60 ay vadeli, vade farksız ödeme imkânı veriliyor. Artan taksitli ödeme planı göreyse yüzde 20 peşinat ödeyerek 330 ve 350 liradan başlayan taksitlerle ev satın alınabiliyor.
60 ay vadeli, taksit ertelemeli ödeme planındaysa yüzde 20 peşinatla ödemeler 6 ay sonra başlarken, istenirse peşinat arttırılıyor ve 2 yıl sonra ödeme başlıyor. 60 ay vadeli, peşinatsız ödeme planında Eston Deniz ve Eston Şehir projelerinden peşinat ödemeden 60 ay vadede yüzde 0.99 vade farkıyla ödeme imkanı tanınıyor. Kampanya kapsamında son olarak peşin ödemelerde yüzde 25 indirim yapılıyor.

Kurtköy’deki peşinat 2013 yılına ertelendi

Yılbaşına özel kampanya düzenleyen projelerden biri de Via/Port Houses & Suites oldu. Firmadan yapılan açıklamaya göre Via/Port Houses & Suites’ten ev almak isteyenler aralık sonuna kadar sürecek kampanya dahilinde yüzde 1 peşinatla ilk adımı atabilecek. Daire bedelinin yüzde 75’i için banka kredisi kullanılabilirken, geri kalan yüzde 24 peşinat ise projenin teslim tarihi olan Eylül 2013’te ödeniyor. Projede dairelerin metrekare satış fiyatları 2 bin 980 liradan başlıyor 4 bin 100 liraya kadar çıkıyor.
Toplam 26 bin metrekarelik alan üzerine konumlandırılan projenin yüzde 80’i yeşil alan olarak planlandı. Özel peyzajlı kat bahçelerinin bulunduğu proje, 4 blok ve 9 kattan oluşuyor. Daire tipleri 1+1, 2+1 ve 3+1 olarak değişen projenin yüzde 70’inde 1+1 suit daireler yer alıyor. Daire metrekareleri 57 ile 205 arasında değişiyor.