Ekonomi İstatistik Konseyi hayata geçirildi

İstatistik Konseyi hayata geçirildi

21.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’de resmi istatistiklere ilişkin ihtiyaçları tespit etmek, değerlendirmek ve ileriye yönelik önerileri kapsayan çalışmalar yapmak üzere İstatistik Konseyi kuruldu.

İstatistik Konseyi hayata geçirildi

Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğe göre, Resmi İstatistik Programı’nın hazırlanıp uygulanması, resmi istatistik ihtiyaçlarını tespit etme, değerlendirme ve ileriye yönelik görüş ve önerileri kapsayan çalışma yapacak olan konseye, Hazine ve Maliye Bakanı başkanlık edecek. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı ve başkan yardımcıları, konseyin doğal üyesi olacak.

Haberin Devamı

Bütçesi TÜİK’ten

Konseyin görüşeceği konuların özelliklerinin gerektirmesi halinde konsey başkanı, diğer kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerini oy hakkı olmaksızın toplantılara çağırabilecek.

Konsey, resmi istatistik ihtiyaçlarını tespit ederek değerlendirmek ve resmi istatistik üretiminde karşılaşılan sorunların değerlendirilmesi, programda tanımlanan çalışmalar için sorumlu kurum ve kuruluşlarının belirlenmesi, programın hazırlanması ile uygulanması, önceki dönemlere ait raporların değerlendirilmesi konularında görüşlerini bildirmek ve önerilerde bulunmakla görevli olacak.

Konsey, başkanın çağrısı üzerine her yıl mart ayında olağan olarak toplanacak, yine başkanının çağrısı üzerine olağanüstü toplantılar da yapılabilecek. İstatistik Konseyi, kararlarını katılanların salt çoğunluğuyla alacak. Üyeler, konseydeki faaliyetleri dolayısıyla edindikleri tüm gizli bilgiler hakkında Türkiye İstatistik Kanunu’ndaki gizlilik hükümlerine uymakla yükümlü olacak. Konseyin sekretarya hizmetlerini TÜİK Başkanlığı yürütecek. Konseyin çalışmaları için yapılacak giderler, TÜİK bütçesine konulacak ödeneklerden karşılanacak.