Ekonomi ‘İş’te yeni gündem ‘Yeşil Mutabakat’

‘İş’te yeni gündem ‘Yeşil Mutabakat’

13.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), ‘Türkiye - AB Gümrük Birliği’nin Güncellenmesi: Dijital Gündem ve Yeşil Mutabakat Toplantısı’ düzenledi. Etkinlikte, iş dünyasından temsilciler, Avrupa Birliği delegasyonu ve muhatapların da katılımıyla Gümrük Birliği’nin modernizasyonu sürecinde ‘Yeşil Mutabakat’ ve ‘Dijitalleşme’ başlıkları bütün yönleriyle ele alındı.

‘İş’te yeni gündem ‘Yeşil Mutabakat’

DEİK Türkiye - Avrupa İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Türkiye’nin rekabet gücünün AB’nin diğer ülkelerle yaptığı serbest ticaret anlaşmaları nedeniyle olumsuz etkilendiğini belirtti. Okyay, Gümrük Birliği’nin mevcut halinden gerek Türkiye, gerekse AB(nin yeterince fayda görmediğine dikkati çekerek, ‘AB Yeşil Mutabakat’ı ve dijital ajandasının büyük bir ekonomik dönüşümü ifade ettiğini ve Gümrük Birliği’ne dahil edilmesinin son derece önemli olduğunu söyledi. Türkiye’nin ihracatından büyük pay alan bu bloğun yeşil dönüşümüne ayak uydurmak zorunda olduğunu ifade eden Okyay, burada karşılaşılan zorluklara işaret etti. Okyay, yeşil dönüşüme uygun altyapıyı oluşturmak için kaynak ve fon bulmak gerektiğini, öte yandan demir - çelik, çimento, gübre, plastik, elektrik -elektronik, cam, seramik başta olmak üzere pek çok sektörün karbon vergisinden olumsuz etkileneceğini kaydetti.

Haberin Devamı

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer - Landrut ise Gümrük Birliği’nin güncellenmesi konusunda atılan son adımlara değinerek, Avrupa Konseyi’nin mart ayında Türkiye ile ticarette yaşanan engelleri çözmeye yönelik adımlar attığını söyledi.