Ekonomi İsveçli devden Türkiye’de üretim hamlesi geliyor...

İsveçli devden Türkiye’de üretim hamlesi geliyor...

27.02.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’de baz istasyonu üretebilmek için yerel ortaklarla görüşme halinde olduklarını söyleyen İsveçli Ericsson’un Ortadoğu ve Kuzeydoğu Afrika Başkanı Rafiah İbrahim, “Kesin bir tarih veremiyorum ancak bu yıl içinde üretime geçeriz” diye konuştu

İsveçli devden Türkiye’de  üretim hamlesi geliyor...

İsveçli telekom altyapı ekipmanları üreticisi Ericsson, Türkiye’de baz istasyonu üretimi için gün sayıyor. Cepte yeni nesil iletişim teknolojisi 4.5G’de yerlilik oranının yüzde 40’a çıkarılması sonrasında Türkiye’de baz istasyonu üretimine soyunacağını açıklayan İsveçli Ericsson, bu yatırımında son aşamaya geldi.
İspanya Barselona’da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi’nde (Mobile World Congress-MWC) sorularımızı yanıtlayan Ericsson Ortadoğu ve Kuzeydoğu Afrika Başkanı Rafiah İbrahim, Türkiye’de üretime geçmek için baz istasyonu donanımı üreten yerel iş ortaklarıyla görüşme halinde olduklarını söyledi.
Bir süredir Türkiye’de üretimin şartları üzerinde çalıştıklarını dile getiren İbrahim, şu bilgileri verdi: “Doğru iş ortağıyla doğru şeyler yapmak istiyoruz. Üretime geçmek için bazı kriterler gerekiyor. Doğru iş ortağı, aynı zamanda pazarda yeterli hacmin olması gibi. Bu süreçler üzerinde çalışıyoruz. Ben bu sürecin sonucunun olumlu olacağını düşünüyorum. Ancak bir baz istasyonunun farklı parçaları var. Hangi parçanın üretileceği konusunda karar vermek gerekiyor.

‘Büyük bir karar’
Bunlar üzerinde çalışıyoruz. Doğru yerel partneri bulduğumuz anda hemen üretime geçeceğiz. Bu bizim için büyük bir karar.
Çünkü bu sadece yerel pazara yönelik bir üretim olmayacak. Üzerinde çalışmamız gereken pek çok detay var. Zamanlamasını benim açımdan söylemek zor ama bu yıl içinde Türkiye’de üretime başlamamız gerekiyor. Kesin bir şey söyleyememekle beraber bu yıl içinde üretime geçeriz.”
Rafiah İbrahim, Türkiye’de İstanbul, İzmir ve Ankara’da yazılım merkezleri bulunduğunu da anımsatarak, 150 yazılımcı çalıştırdıklarını, bu sayıyı artırabileceklerini, Türkiye’nin yetenek açısından iyi bir kaynağa sahip olduğunu da kaydetti.
Türkiye’de 4.5G’ye geçişi de değerlendiren İbrahim, “Türkiye, nisanda başlayacak 4.5G için hazır. İş dünyası açısından da teknolojik dönüşüm gerekiyor. Şu anda ülkede içerik tüketimi çok fazla. Veri indirme ve yükleme oranları ciddi artmış durumda. Bu nedenle hızların da bir an önce artması gerekiyor. 4G LTE, Türkiye için iyi bir başlangıç olacak.

‘4.5G için doğru zaman’
Yeni teknolojiye geçiş, kullanımı ve uygulamaları artan nesnelerin interneti, makineler arası iletişim açısından da önemli. Bu tarz uygulamaların iş dünyasında kullanımı daha da artacak. Trafikteki artış daha fazla iş anlamına geliyor. Bu, mobil uygulama yazanlar için de önemli. Türkiye bence doğru zamanda bu teknoljiye geçiyor. İyi bir başlangıç ve iyi bir zamanlama” diye konuştu.

Haberin Devamı


‘5G’de şimdiden işbirliğine başladık’
Ericsson, 4G’den sonraki teknoloji olan 5G üzerinde de çalışmalarını sürdürüyor. Rafiah İbrahim, 5G konusunda bölgede şimdiden beş operatörle işbirliğine gittiklerini ve bunlardan birinin Turkcell olduğunu söyledi. İbrahim, “Diğer operatörler Körfez ülkelerinden. Teknoloji bir yolculuk. 2018’de cep telefonları hazır hale gelecek. Şu anda yapmamız gereken, ‘neredeyiz, bu teknoloji nasıl evrimleşecek, neler yapılmalı, nasıl hazırlanmalı, nasıl cihazları desteklemeli’ şeklinde. Her bir operatörle farklı noktalarda işbirliklerimiz var. 5G, 2018’de ticari hale gelecek. Henüz başlangıç aşamasındayız işbirliklerimizi artıracağız” dedi.

‘Yerel yazılım kriteri net değil’
Ericsson Türkiye Genel Müdürü Ziya Erdem ise, ülkemizde üretimle ilgili çallışmaların sürdüğünü belirterek, “İşbirliği yapabileceğimiz firma arayışımız sürüyor. Yerli üretim deyince bir donanım bir de yazılım olarak bakmak gerekiyor. Donanım imalatının sınırları belli ancak yazılımınki hala net değil. Bunun tanımının ortaya konması gerekiyor. Hala net olmayan durumlar var. Telekomda pek çok yazılımı uluslararası platformla, dünyanın dört yanında geliştiriyor. Herkes her yerde kullanıyor. Yazılımın yerel kabul edilmesinin kriterleri belli değil. Tanımının net ortaya konması lazım. Bunun bu yıl içinde netleşmesini bekliyoruz” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

MWC’nin ‘EN’leri
Sanal gerçek oldu!

Barselona’da 22-25 Şubat tarihleri arasında düzenlenen Mobil Dünya Kongresi’ne (MWC) damga vuran ürünlerden biri sanal gerçeklik oldu. Samsung, HTC ve LG gibi büyük üreticiler sanal gerçeklik gözlüklerini ziyaretçilere deneyimleme şansı sundu. Samsung, Galaxy Gear VR ile 4D formatında eğlenceyi deneyimletti. Fuar alanında bu uygulamayı deneyimlemek isteyenler kuyruklar oluşturdu. Şehrin pek çok yerinde de bu standlar kurularak sanal geçeklik gözlüğünü kullanıcıların denemesi sağlandı. Samsung, sanal gerçeklik işine o kadar çok önem veriyor ki fuarda tanıttığı yeni cep telefonu modeli Galaxy S7 ve Galaxy S7 Edge’in basın toplantısını da Galaxy Gear VR üzerinden yaptı. LG ve HTC de bu trende uygun deneyimler yaşattı.

Haberin Devamı

Artık şarj derdi kalmayacak...
Fuarda öne çıkan diğer trendlerden biri de USB Type-C yani mobil cihazlar için yeni bir bağlantı türü. Cihazın şarj ve USB girişinin tek bir porttan sağlanması anlamına geliyor. USB, güç, VGA, HDMI ve display port girişlerini tek bir yerde toplayan bu teknoloji yeni cihazlarda kendini gösteriyor. Tanıtılan pek çok cihaz bu teknolojiye sahip. Yani tek bir porttan hem USB bağlantısı sağlayıp hem de yine aynı USB-C portundan güç kablonuzu bağlayarak cihazınızı şarj edebiliyorsunuz. Hızlı şarj ve veri aktarımı da getiriyor. Yeni tablet, cep ve dizüstü modellerinin bu teknolojiyle gelmesi bekleniyor...