Ekonomi İtalya ile ticarette 30 milyar dolar hedefi

İtalya ile ticarette 30 milyar dolar hedefi

13.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği’nin ödül gecesinde Bakan Kacır iki ülke arasındaki ticaret hacmini 30 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini belirterek İtalyan şirketlere yatırım çağrısı yaptı.

İtalya ile ticarette 30 milyar dolar hedefi

İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği, Türkiye ile ticari ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla İkili Ticari İlişkilerde Yatırımcı Ödülleri’ne ev sahipliği yaptı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın yanı sıra İtalya’nın Türkiye Büyükelçisi Giorgio Marrapodi ve İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği Başkanı Livio Manzini’nin katıldığı etkinlikte, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesine sundukları katkılar nedeniyle iki şirkete ödül verildi. Leonarda da Vinci’nin adını taşıyan ödüllerin sahibi, Türkiye’den Desa Deri ve İtalya’dan Pietro Fiorentini Spa oldu. Törende yaptığı konuşmada her iki ülkenin asırlardır devam eden tarihi ve ekonomik bağına dikkat çeken Bakan Kacır, “Her iki millet asırlardır Akdeniz’de ticari ve ekonomik hayata canlılık katarken; sahip oldukları dinamizmi 21’inci yüzyılda da sürdürmeye devam ediyor. 2002 yılından bu yana her iki ülke arasındaki ticaret hacmi 4 katına çıkarak 26 milyar dolara yükseldi. Bu yükseliş trendini bu yıl da koruyacağımıza inanıyoruz ve yakın zamanda ticaret hacmini 30 milyar dolara çıkarmayı başaracağız” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin güçlü endüstriyel teknoloji ve yatırım ekosistemine vurgu yapan Bakan Kacır, sözlerini şöyle sürdürdü:

Finansmana erişim

“Merkez Bankamızla, teknolojik ve stratejik yatırımlar özelinde hazırladığımız programla, yatırımcılarımızın uzun vadeli ve düşük maliyetli finansmana erişimini kolaylaştırmayı hedefliyoruz. Bu vesileyle, hepinizi bu programa başvurmaya ve katma değerli üretim için güçlü bir ortaklık kurmaya davet ediyorum.”

İtalya’nın Türkiye Büyükelçisi Giorgio Marrapodi ise “Küresel anlamda senaryolar o kadar hızlı yeniden yazılıyor ki; ayak uydurmak zorlaşıyor. Tüm bunlara rağmen 2023 yılında Türkiye ve İtalya arasında ticaretin büyüdüğünü görüyoruz. Bu durum iki ülkenin sahip olduğu bağlar konusunda çok şey söylüyor” dedi.

Haberin Devamı

‘Her iki ülkenin yatırımları istikrarlı şekilde artıyor’

İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği Başkanı Livio Manzini İtalya ve Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin uzun süredir son derece başarılı şekilde devam ettiğini belirterek, “Bugün baktığımızda iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin rekor seviyeye geldiğini görüyoruz. Türk şirketlerin İtalya’ya yaptığı yatırımlar ve aynı şekilde İtalyan şirketlerin Türkiye’deki yatırımları istikrarlı bir şekilde artıyor” dedi.