Ekonomi Japonya’nın Madoff’u milyar dolarları uçurdu

Japonya’nın Madoff’u milyar dolarları uçurdu

26.02.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Japonya’nın en hızlı büyüyen şirketleri arasındaki yatırım fonu AIJ’nin (AIJ Investment Advisors Co.) yönettiği milyar dolarlık fonları batırdığı öne sürülüyor.

Japonya’nın Madoff’u milyar dolarları uçurdu

“Japonya’nın Madoff’u” olarak adlandırılan olay, AIJ’nin kontrolündeki 2.3 milyar dolarlık bir emeklilik fonunun zarar etmesiyle ortaya çıktı. Yatırım şirketinin işlemlerine bir ay süreyle ara verildiği bildirildi. Bu arada ilgili soruşturmanın 200’ü aşkın yatırım şirketini de kapsayacağı belirtiliyor.
ABD’de Bernard Madoff’un, “Ponzi oyunu” adlı saadet zinciri sistemiyle yatırımcıları 50 milyar dolar dolandırdığı ortaya çıkmıştı. Ponzi oyununun temelinde borcu borçla ödemek yatıyor.
Geçen yıl 13 kişilik kadrosuyla Japonya’nın en hızlı büyüyen şirketi seçilen AIJ’nin 100’ün üzerindeki firmanın emeklilik fonunu yönettiği biliniyor.
Yatırım danışmanlarının kurumsal müşterileri yanlış yönlendirdiği ve zararları göstermediği iddia ediliyor. 2009 ile 2011 yılları arasında AIJ’nin yönettiği emeklilik fonlarının müşterilerine yüzde 10’a yakın getiri sağladığı ifade ediliyor.