Ekonomi Kacır: Savunmada mucizeyi gördük

Kacır: Savunmada mucizeyi gördük

07.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Son dönemde hızla gelişen savunma sanayiinin “mucizenin nasıl gerçekleşeceğini” gösterdiğini belirten Bakan Fatih Kacır, şimdi bu mucizeyi diğer sektörlere yaymaya odaklanacaklarını, 2030’a kadar 100 Turcorn hedeflediklerini söyledi.

Kacır: Savunmada mucizeyi gördük

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, son dönemde hızla gelişen savunma sanayiinin başarısının diğer sektörlere yayılması gerektiğini belirterek, “Savunma teknolojisi bize bir mucizenin nasıl gerçekleşeceğini gösterdi” dedi. Altıncısı gerçekleştirilen ‘Take Off’ Startup Summit girişimcilik zirvesine katılan Bakan Kacır, Türkiye’nin savunma sanayi teknolojisindeki gelişimi ne değinerek şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Parçaları tamamlayan son fakat bir o kadar da önemli kısım ise doğru yöne yönelmektir. Diğerleri geleneksel yollarla bizden öndeyken, yeni paradigmalara ve gelecek teknolojilerine odaklanmak onları yarışta yenmenin akıllı yolu. Bunun en popüler örneği, Türkiye’nin dron teknolojisindeki üstünlüğü. Biz savaş uçağı üreticisi değildik; F-16’lar, Eurofighter Typhoonlar, Su-57’ler. Fakat dron teknolojilerinde üreticilerle aynı seviyedeydik, hatta bazı alanlarda onların ilerisindeydik çünkü onların zihniyeti eski modası geçmişti. Özet olarak savunma teknolojisi bize bir mucizenin nasıl gerçekleşeceğini gösterdi. Şimdi Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak odak noktam bu başarı öyküsünü diğer sektörlere yaymak.”

Haberin Devamı

En az 100 Turcorn

Tekno girişim ekosistemine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kacır, şöyle dedi: “60’tan fazla şehrimizde yükselen 101 teknoparkımız, Türkiye’nin dört bir yanında çalışmalarını sürdüren 1600’den fazla Ar-Ge ve tasarım merkezi, 9 bin 800’den fazla teknoloji girişimimiz ve 270 bini aşan Ar-Ge insan kaynağımızla muazzam bir kapasite inşa etmiş durumdayız. Türkiye teknoloji geliştiren üreten ve rekabetçi şekilde dünyaya ihraç eden bir ülke olma yolunda hızla ilerliyor.”

Türkiye’de ortalama yaşın 33 olduğunu ve bunun Avrupa’nın pek çok ülkesine göre 10-15 yaş daha genç ve dinamik bir nüfusa sahip olmak anlamına geldiğini anlatan Kacır şunları kaydetti:

“Yapmamız gereken en önemli iş gençlerimizin önünü açmak, girişimcilerin önündeki engelleri kaldırmak, ihtiyaç duydukları tüm imkanları seferber edebilmek. Finansman kaynaklarından altyapıya teknoloji girişimciliğini Türkiye’de geliştirmek adına pek çok işi bu anlayışla gerçekleştiriyoruz. 2030 yılına geldiğimizde 100 bin tekno girişimin kurulması ve bunun en az 100’ünün Turcorn yani milyar dolarları aşan teknoloji girişimleri olmasını hedefliyoruz.”