Ekonomi Kadastroya çok boyut geliyor

Kadastroya çok boyut geliyor

13.03.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin gelecek 5 yıl içinde çok boyutlu kadastro sistemine geçmesi planlanıyor. Plan çerçevesinde ülke çapında taşınmaz değer haritaları oluşturulacak.

Kadastroya çok boyut geliyor

Meltem Güneş / ANKARA - Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün yayımladığı 2024-2028 Stratejik Planı’nda, geleceğin modern kadastrosundan beklenen gereksinimlerin karşılanabilmesi için arazinin tüm boyutlarındaki bilgileri içererek yönetebilecek bir yapıya kavuşturulması gerektiği vurgulandı. Bu kapsamda da çok boyutlu kadastro sistemine geçilmesi gerektiği aktarıldı. Plana göre, çok boyutlu kadastronun Türkiye’ye uygulanmasına yönelik idari, hukuki ve teknik bir rapor hazırlanacak. Raporlamaların ardından üç boyutlu şehir modelleri ile kadastro altlıklarının entegrasyonu sağlanarak altyapı ve deniz kadastrosunu içeren çok boyutlu kadastro sistemi kurulacak. Tüm Türkiye’de tek koordinat sistemine geçilerek kesin sayısal veriye ulaşılacak.

Haberin Devamı

Değer Bilgi Merkezi

Plan uyarınca Türkiye taşınmaz değer haritaları da oluşturulacak. Bu haritalarda kullanılabilecek bir veri havuzunun oluşturulabilmesi için Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi’ne entegre bir Gayrimenkul Değer Bilgi Merkezi’nin kurulması da öngörülüyor. Bu sayede gayrimenkul değer değişimlerinin takip edileceği, emlak piyasasında spekülatif amaçlı fiyat artışlarının engelleneceği, bilirkişi raporlarına altlık oluşturulacağı kaydedildi. Türkiye için uygun toplu değerleme modelinin belirlenmesi hedeflendi.

Vatandaş verileri anlayacak

Hızlı hizmet sunumu için var olan uygulamaların mümkün olduğunca vatandaşın anlayacağı şekilde iyileştirilmesi de hedefler arasında. 3 boyutlu bilgi sistemi kurularak sanal gerçeklik ya da hologram teknolojileri ile arazide ve taşra birimlerinde vatandaşlara görselleştirilmiş anlaşılabilir ve güvenilir verilerin sunulacak.