Ekonomi Bakanlıktan devlet dairelerine 22 derecelik tasarruf rehberi

Bakanlıktan devlet dairelerine 22 derecelik tasarruf rehberi

10.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, devlet dairelerinin kışın en fazla 22 dereceye ısıtılmasını, çatılarına güneş paneli kurulmasını, kamu kurumlarının kampüs içi ulaşımında bisiklet kullanılmasını öngören bir tasarruf rehberi hazırladı.

Bakanlıktan devlet dairelerine 22 derecelik tasarruf rehberi

MİTHAT YURDAKUL / ANKARA - Devlette enerji tasarrufu başlıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Cumhurbaşkanlığı genelgesi doğrultusunda hazırladığı rehbere göre, kamuda yeni otobüs, otomobil alımlarında elektrikli araçlara öncelik verilecek.

Haberin Devamı

Kamu binalarının çatılarına ve otopark alanlarına güneş enerjisi panelleri kurulacak. Kamu binalarında ortam sıcaklığının ısıtma sezonunda (kışın) en fazla 22, soğutma sezonunda (yazın) ise en az 24 derece olması sağlanacak. Kamu kurumlarında kampüs içi ulaşımda bisiklet veya elektrikli araçlar özendirilecek.

YALITIM YAPILACAK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, “Kamu Binalarında Tasarruf Hedefi ve Uygulama Rehberi” hazırladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan “Kamu Binalarında Enerji Tasarrufu” başlıklı genelge doğrultusunda hazırlanan rehbere göre kamuda yeni otobüs, otomobil gibi motorlu araç alımlarında elektrikli araçlar öncelikli olarak değerlendirilecek. Kamu binalarının çatılarına ve otopark alanlarına güneş enerjisi panelleri kurulacak. Kamu kaynaklarının verimli kullanılması ve enerji maliyetlerinin azaltılması için kamu binalarına konulan yüzde 15 enerji tasarrufu hedefi, yüzde 30’a çıkartılacak. Yıllık toplam enerji tüketimi 250 ton eşdeğer petrol (TEP) üzeri olan binalar veya toplam inşaat alanı 10 bin metrekare üzeri olan kamu binaları, “enerji yöneticisi” görevlendirecek. Mülkiyeti kamuya ait olan, hakkında yıkım, taşınma veya elden çıkarma planı olmayan ve 1 Ocak 2024 itibarıyla en az 5 yılını tamamlamış binalar; ısıtma, soğutma, havalandırma, aydınlatma, sıcak su tedariki ve diğer ekipmanlar için kullanılan enerji kaynakları ve verimli ekipman kullanımlarında yüzde 30 tasarruf hedefi koyacak.

Haberin Devamı

Deprem riski taşımayan ve kiralık olmayan binalarda dış cephe yalıtımına ve pencere değişimine yönelik önlemlerin uygulanması sağlanacak. İç ortam sıcaklığının ısıtma sezonunda en fazla 22, soğutma sezonunda ise en az 24 derece olması sağlanacak. Lavabo, koridor gibi yerlerde varlık veya hareket sensörü kullanımı değerlendirilecek. Binalarda gölgeleme, güney cephe vb. kriterler dikkate alınarak, çatı ve otopark alanlarına güneşten enerji sağlayan fotovoltaik panel kurulacak. Otoparklara elektrikli araçlar için şarj istasyonu kurulumu tamamlanacak. Kampüs içi ulaşımda bisiklet veya elektrikli araçlar ile ulaşım özendirilecek.

Haberin Devamı

İHALEYLE ELEKTRİK ALINACAK

Doğal gaz ve elektrik enerjisi tedarikinde, serbest tüketici kriterlerini sağlayan binalarda, ihale yöntemi ile en uygun fiyata enerji tedariki sağlanacak. Kapı ve pencerelerden kaynaklanan kaçaklar tespit edilecek ve sızdırmazlığın sağlanmasına yönelik gerekli tamirat işlemleri yapılacak. İç aydınlatmada kullanılan floresan armatürlerden ekonomik ömrü dolanların veya ekonomik ömrünün sonuna yaklaşanların LED armatür ile değişimi sağlanacak.