Ekonomi Kamuda tavizsiz tasarruf dönemi! Taşıt, tören,harcama...

Kamuda tavizsiz tasarruf dönemi! Taşıt, tören,harcama...

18.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bakan Mehmet Şimşek imzasıyla kamu kurumlarına gönderilen genelgeye göre, harcamalar gözden geçirilecek, tasarruf raporu hazırlanacak. Taşıt kullanımı, tören ve ağırlama faaliyetleri mercek altında. Şimşek sosyal medyadan da, “Kamu harcamalarını da rasyonelleştireceğiz” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamuda “tasarruf” talimatı verdi. Şimşek’in imzasıyla kamu kurumlarına gönderilen genelgede, deprem kaynaklı maliyetler haricinde tüm harcamaların yeniden gözden geçirilmesi istendi. Taşınmaz ve taşıt kullanımı, haberleşme giderleri, basın ve yayın giderleri, kırtasiye alımı, temsil, tören, ağırlama gibi faaliyetlerde tasarruf kurallarına uyulması istenen genelgeye göre idareler, yaptıkları tasarrufları, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na raporlayacak. Şimşek sosyal medya hesabından da konuyla ilgili, “Kamu harcamalarını da rasyonelleştireceğiz...” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

RAPOR İSTİYOR

Şimşek’in, G20 toplantıları için Hindistan’a gitmeden önce imzaladığı ve dün kamu kurumlarına gönderilen genelgede, 30 Haziran 2021 tarihinde yayımlanan “Tasarruf Tedbirleri” konulu Cumhurbaşkanlığı genelgesi anımsatıldı. Şimşek imzalı genelgede, deprem kaynaklı maliyetler haricinde tüm harcamaların gözden geçirilmesi, tasarruf tedbirleri için ivedilikle adım atılması ve tasarruf takibinin tavizsiz sağlanması istendi.

Genelgeye göre kamu kurum ve kuruluşları, taşınmaz ve resmi taşıt edinimi ve kullanımı, haberleşme giderleri, personel görevlendirmeleri, basın ve yayın giderleri, kırtasiye ve demirbaş alımları gibi giderlerini tasarruf kurallarına uygun gerçekleştirecek. Kamu kurumları, temsil, tören, ağırlama, tanıtım ve personel giderleri, enerji ve su alımları, personel servisi hizmetine ilişkin giderlerde genelgedeki kurallara uymakla yükümlü olacak. İdareler, genelgenin düzenlediği konulardaki tasarrufları, 28 Temmuz’a kadar bakanlığa bildirecek.

Haberin Devamı

ÖLÇEK EKONOMİSİ

Mehmet Şimşek’in işaret ettiği 2021 tarihli Cumhurbaşkanlığı genelgesinde, kamu hizmetlerinin bütçe sınırları içinde kalınarak ayrılan kaynakların üzerinde harcama yapılmasına yol açılmadan azami tasarruf anlayışı içinde yerine getirilmesi gerektiği belirtilmişti. Bütçelerde ilave yük oluşturacak şekilde faaliyet genişlemesine ve iş artışına gidilmemesi istenen genelgede, ilgili mevzuatta belirtilen faaliyet alanlarıyla doğrudan ilgili olmayan herhangi bir harcama veya taahhütte bulunulmaması, ihale şartname ve sözleşmelerine alım konusuyla ilgisi olmayan unsurların dahil edilmemesi ve yapılacak alımlarda ölçek ekonomisinden yararlanarak ihtiyaçların daha düşük maliyetlerle karşılanması amacıyla ortak alım yoluyla tedarikin yaygınlaştırılması için azami gayret gösterilmesi gerektiği ifade edilmişti.

Kamuda tavizsiz tasarruf dönemi Taşıt, tören,harcama...

HİNDİSTAN HATIRASI

G20 toplantılarına katılmak üzere Hindistan’a giden Bakan Şimşek ile Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ve Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga ile birlikte fotoğraf çektirdi. Şimşek’in basın danışmanı, fotoğrafı Twitter’dan “Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan G-20 görüşmeleri için Hindistan’da” notuyla paylaştı. Şimşek Twitter’dan, G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları zirvesine ev sahipliği yapan Hindistan’ı tebrik ederken, “Eylül ayında ‘Tek Dünya, Tek Aile, Tek Gelecek’ odaklı G20 Liderler zirvesini sabırsızlıkla bekliyorum” mesajını da verdi. Erkan ve Şimşek birlikte fotoğraf verdikleri Yellen ile zirvede bir de görüşme yaptı.

Haberin Devamı

Kamuda tavizsiz tasarruf dönemi Taşıt, tören,harcama...