Ekonomi Kapadokya’ya Kore dopingi

Kapadokya’ya Kore dopingi

15.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kapadokya’da özellikle geçen yıl yeniden hareketlenen Kore pazarının etkisi bu yıl daha yoğun olarak kendini gösteriyor. Latin Amerikalıların halen en yoğun turist grubu olduğu bölgede, Çin pazarının normalleşme beklentisi de yüksek.

Kapadokya’ya Kore dopingi

DUYGU ERDOĞAN - Güney Koreli turistler için önemli bir turizm destinasyonu olan Kapadokya, bu cazibesine yeniden kavuştu. Turizmin rekorlar yılı olan 2019’dan sonra pandemiyle başlayan süreçte azalan Koreli turist sayısında bu yıl yeni rekora hazırlık var. Uzak Doğu ülkeleri ekseninde henüz tam toparlanma kendini göstermese de, Güney Kore’den gelen turist grupları, Kapadokya’da önemli bir hareket oluşturuyor. Bölgeye yıl genelinde 250 bine yakın Koreli turist bekleniyor.

Haberin Devamı

Kapadokya’da Çin’den gelecek turistler konusunda da beklenti yüksek. Ancak koronavirüs pandemisi sonrası bu yılbaşı itibarıyla dış seyahatlere izin verilen Çin’de halen grup seyahatlerine izin yok. Münferit gelişlerinin bile hissedildiği Kapadokya’da devam eden süreçte Çinli grupların da etkisinin artması öngörülüyor. Bu kapsamda hazirandan itibaren yılın ikinci yarısının bölgede daha dolu geçeceği tahmin ediliyor. 

Kültür peşindeler

Uzak Doğu ülkelerinden dünyanın çeşitli noktalarına seyahat eden turistler, özellikle kültür başkenti İstanbul’a gelerek burdan da çeşitli tarihi ve kültürel alanlara geçiş yapıyorlar. Koreli ziyaretçiler İstanbul, Kapadokya, Efes Antik Kenti gibi bölgeleri öncelikli rotaları olarak belirliyor.

Haberin Devamı

Kapadokya Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (KAPTİD) Başkanı Teyfik Ölmez, Asya pazarı özelinde şu an için en hareketli pazarın Kore olduğunu söyledi. Özellikle Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi ardından bölgede önemli bir durgunluk oluştuğunu hatırlatan Ölmez, yeniden bir turizm talebi oluştuğunu ifade etti. Ölmez, “Mart ayından bu yana Korelilerin gelişleri iyi gidiyor. Geçen sene başlayan artışı bu yıl daha iyi hissediyoruz. Sanıyorum bu yıl 250 bin Koreli turist ağırlamış olacağız. Kapadokya’yı çok seviyorlar. Ayrıca bu pazarda iş yapan seyahat acentelerinin tanıtımları da çok etkili oluyor” dedi.

Yüksek sezona geçiş

Teyfik Ölmez, Kapadokya’nın özellikle ilkbahar sonbahar aylarında yüksek sezonlar yaşadığını hatırlatırken, artık yaz aylarının da yüksek sezon içine dahil olduğunu söyledi. Ölmez, “Yaz aylarında da her geçen gün artarak giden bir talep var. K,apadokya her mevsimi farklı güzelliklerle yaşıyor” diye konuştu.

Tanıtım etkisi var

Kapadokya’nın tüm Uzak Doğu bölgesinden seyahat eden turistler için sürekli yükselen bir grafik gösterdiğini anlatan Kapadokya Alanı Turizm Yatırımcıları Derneği (KAPYAD) Başkanı Ömer Tosun, son iki yıldır artan Koreli turistlere yakında Çin pazarının da daha yoğun eklenmesini beklediklerini dile getirdi. Tosun, “Bu açıdan Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın (TGA) tanıtımlarının çok büyük payı olduğunu söyleyebiliriz. Kapadokya’nın tüm güzellikleri dünyanın pek çok ülkesine yakından tanıtılıyor. Yeni dönemde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yeni rehabilite projeleri bölgenin gücüne güç katacak” dedi.

Haberin Devamı

Her zaman olduğu gibi bölgede Latin Amerikalı turist yoğunluğuna dikkat çeken Tosun, Kuzey Amerikalıların da ilgisinin yüksek olduğunu ifade etti. THY’nin Meksika uçuşlarının etkisiyle yoğun bir talep beklentisi olduğunu belirten Tosun, bölgenin her geçen gün dünyada hak ettiği yere ilerlediğini söyledi.

Kapadokya’ya Kore dopingi

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, önceki gün KAPYAD yönetim kurulunu kabul etti. Ömer Tosun, “Görüşmede Kapadokya Havaalanı terminal binasının yenilenmesi, Göreme Açıkhava Müzesi proje çalışmaları, Paşabağları Örenyeri’nin rehabilite edilmesi, Sobesos kazılarının yeniden başlatılması gibi konular konuşuldu” dedi.

Önceki yılları geçti

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Kapadokya, müze ve ören yerlerinin ziyaretçi sayısı bu yıl ocak ayında 174 bin 222, şubatta 99 bin 389, martta 168 bin 223, Ramazan Bayramı tatilini de kapsayan nisanda 429 bin 142, toplamda ise 870 bin 976 olarak kayıtlara geçti. Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, bölgedeki turistik merkezlerin ziyaretçi sayısı, ocak-nisan döneminde 2022’de 552 bin 734, 2021’de 271 bin 999, 2020’de 322 bin 894, 2019’da 774 bin 341, 2018’de 705 bin 149 olarak kayıtları geçmişti.