Ekonomi Apartmanlara da gelecek! Togg’lar artacak otonom sürüş yolda

Apartmanlara da gelecek! Togg’lar artacak otonom sürüş yolda

15.06.2023 - 06:52 | Son Güncellenme:

Üretim kapasitesi artırılacak olan Togg’un otonom sürüş teknikleri için yeni merkezlerde çalışma yapılacak. Apartmanların altyapısı da şarja hazırlanacak.

Apartmanlara da gelecek Togg’lar artacak otonom sürüş yolda

Mithat Yurdakul / ANKARA - Satışa sunulmaya başlanan yerli otomobil Togg ile ilgili yeni detaylar ortaya çıkmaya başladı. Buna göre, üretim kapasitesi artırılacak olan Togg’un internet iletişimi ve otonom sürüş teknikleri için de yeni merkezlerde çalışma yapılacak. Togg ile bağlantılı tasarlanan cep telefonu aplikasyonu ile vatandaşlar en yakın şarj istasyonuna yönlendirilecek, hangi istasyonun ne kadar sürede otomobilini şarj edebileceğini görecek.

Haberin Devamı

Edinilen bilgilere göre, Togg’un fabrikasında üretimi artırmak için kapasite artışına gidilecek. Togg’un, Tesla gibi Türkiye pazarına giren diğer elektrikli okomobillerle fiyat rekabeti avantajının korunmasına çalışılacak. Söz verilen ve kurası çıkan araçlar belirtilen fiyatlardan verilecek, zam söz konusu olmayacak. Togg’dan gelen bütün para, yeniden üretime yansıyacak ve üretim artarak devam edecek. Togg’un cihazlar arası internet iletişimi ve otonom sürüş teknikleri için çalışma yürüten TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Ar-Ge merkezine, Kayseri, Gaziantep gibi illerde kurulacak merkezler ilave edilecek.

APARTMANA DA GELECEK

Otomobilin şarj altyapısı için Shell ile protokol yapılırken, İstanbul-İzmir arasındaki otoyol gibi önemli bağlantı yollarında elektrikli şarj altyapısı hayata geçirildi. AVM’lerde otoparkın en az yüzde 10’u, elektrikli şarj altyapısı için hazır hale getirilecek. Önümüzdeki 5 senede apartmanların altyapısı da elektrikli otomobil şarjı için hazırlanacak.

Haberin Devamı

Ayrıca Togg ile bağlantılı bir cep telefonu aplikasyonu tasarlanıyor. Bununla, Google ve Yandex haritalar gibi bir uygulamayla internete bağlı olan Togg’a rota girilecek. Gösterilen şarj istasyonundaki şarj süresi konusunda da kullanıcı yapay zeka aracılığıyla bilgilendirilecek. Şarj 10 dakikadan başlayıp, en fazla yarım saat sürecek.

Togg’un yedek parçaları için Kocaeli, Ankara ve İzmir’deki teknokentlerde, otomotiv startuplarıyla protokoller yapıldı. Otonom sürüşlerden aracın hızlı şarjına kadar teknolojiler geliştirilmeye başlandı. Ayrıca Bosch’un teknik servisleriyle de tamirat için protokol yapıldı. Elektrikli araçların batarya, mekanik, motor aksamlarının tamiri için mesleki yeterlilik eğitimi veriliyor.

GELİN ARABASI OLDU

Batman Valisi Ekrem Canalp, valiliğe tahsis edilen Togg'un T10X modelinin, toplumun refahı ve mutluluğuna katkıda bulunma amacıyla gelin arabası olarak kullanılmak üzere hizmete sunulacağını açıkladı. Batman Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nde dosyası olanlar, Togg’u gelin arabası olarak rezervasyon yaptırmaya başladı. Togg’u kentte gelin arabası olarak kullanan ilk çift, Zehranur Demir ile Mesut Şimşek oldu. Çift, bir süre kentte şehir turu attı.

Haberin Devamı

Apartmanlara da gelecek Togg’lar artacak otonom sürüş yolda

Togg'un gelin arabası tahsis edilmesiyle çok mutlu olduğunu Damat Mesut Şimşek, “Başta Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Sayın Valimize bize böyle bir imkan sağladıkları için teşekkür ederiz. Yerli ve milli arabamız Togg bizim için de çok iyi oldu. İlk oldu. Çok mutlu olduk. Güzel bir hissiyat. Bundan sonraki evli çiftlere de inşallah yardımcı olurlar” dedi.

Apartmanlara da gelecek Togg’lar artacak otonom sürüş yolda

Gelin Zehranur Demir ise, otomobilin çok rahat olduğunu belirterek, “Bir ilki yaşadık, mutluyuz. İç konforu da çok rahattı, çok güzeldi. Çok güzel tasarlanmış. Yerli ve milli olduğu için de çok mutluyuz” diye konuştu.