Ekonomi Kara, hava, denizde kaçak yapı avı

Kara, hava, denizde kaçak yapı avı

04.05.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kaçak ve imara aykırı yapılar ile doğal güzellikleri bozan yapılara karşı mücadelesini sürdürüyor. Ağustosta Bodrum’daki lüks projeleri de içeren yıkım çalışmalarında sona gelindi.

Kara, hava, denizde kaçak yapı avı

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, ağustosta Bodrum denetimiyle başlayan imara aykırı yapıların yıkım çalışmaları büyük ölçüde tamamlandı. Bodrum’da 18 ayrı otel projesinde imara aykırı alanların yıkımı gerçekleştirilirken Muğla’nın ilçelerinde ise 499 yapının yıkımı tamamlandı.

Haberin Devamı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Türkiye’nin her yerinde kara, hava ve denizden denetimler yapıldığını; imara aykırı ve doğal güzellikleri bozan yapılara karşı verilen mücadelenin süreceğini vurguladı.

Geçen ağustos ve eylülde Bodrum’u iki kez ziyaret eden Kurum, imara aykırı yapıları yerinde incelemiş; Sahil Güvenlik Komutanlığı’na ait botla kıyı denetimi yapmıştı. Bakan Kurum, firmalara süre vermiş, çalışmaların hızlandırılmasına yönelik talimatlar iletmişti.

499 yapı yıkıldı

Murat Kurum, imara aykırı ve bölgelerin doğal güzellikleri ve siluetlerini bozan yapıların tespiti ile yıkımlarının aralıksız sürdüğünü belirterek, şunları söyledi:

“Geçtiğimiz yıl 2 kez ziyaret ettiğimiz Muğla’nın Bodrum ilçesinde kıyı ve koylarda denetimler gerçekleştirmiş, imara aykırılıklar taşıyan yapıların yıkılacağı sözünü vermiştik. Çalışmalarımızı büyük ölçüde tamamladık. Bugüne kadar bölgede çalışan imar denetçilerimizin tespitleri doğrultusunda Bodrum kıyılarında 18 ayrı otel projesinin ve plaj işletmesinin imara ve ruhsata aykırılıklar taşıyan ünitelerinin yıkımını gerçekleştirdik, yapı sahiplerine idari para cezaları uyguladık.”

Haberin Devamı

Muğla’nın diğer ilçeleri; Marmaris, Fethiye, Datça, Milas, Köyceğiz, Ortaca, Dalaman ve Ula kıyılarında da imara aykırı, denizin, tabiatın doğal güzelliğini bozan yapıların da yıkımları devam ediyor.

İlçeleriyle birlikte Muğla’da 499 yapının yıkımının tamamlandığı bilgisini veren Kurum, “Korunan alanlarımız olmak üzere ülkemizin her yerinde denetimlerimizi yapmaya devam ediyoruz. Kaçak yapıyla mücadeleyi belediyelerimizle birlikte yürüteceğiz. Güzelliklerimizi geleceğe en güzel haliyle bırakacağız. Bunun için ne gerekiyorsa bir adım geriye atmadan, en ufak bir taviz vermeden hareket ederek çalışmalarımızı gayretle sürdüreceğiz” diye konuştu.

325 yapı daha yıkılacak

Bakanlık açıklamasına göre, yakın dönemde de bölgedeki yıkım çalışmaları devam edecek. Buna göre ‘ilgili belediyelerce makine/ekipman desteği talep edilen ve yıkılabilecek yapılara’ ilişkin şu sayılar verildi:

Haberin Devamı

- Bodrum : 96

- Datça : 103

- Marmaris : 52

- Milas : 23

- Dalaman : 6

- Fethiye : 7

- Ortaca : 38

- Toplam : 325

Turizm emsalli konut

Bodrum’da mühürlenen projelerde tespit edilen sorunlar oldukça fazlaydı. Buna göre: “Hafriyat yapılarak imar planlarındaki kotlandırma hükümlerine aykırı yapı ruhsatı düzenlenerek fazladan kat yapılmış, turizm emsali kullanılarak konut amaçlı imalat sağlanmış, günübirlik tesis ruhsatı konut amaçlı kullanımlara dönüştürülmüş, plana aykırı istinat duvarları yapılmış, dolgu alanlarla villa bahçeleri oluşturulmuş, kıyı ve sahil şeritlerinde kaçak iskele, dolgu, kıyı düzenlemeleri sağlanmış, aynı şekilde asansör kuleleri yapılmış.”