16.04.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
Enerjide “Mehmet Emin Karamehmet-Mehmet Kazancı” ortaklığında ayrılık rüzgarı esiyor. İşadamı Karamehmet, Başkent Gaz’ı almak için bu işteki ortağı Kazancı’nın haberi olmadan şirket kurdu, Kazancı ise verilen sözlere uyulması yönünde açıklama yaptı. Kazandıkları ihalelerin bedelini ödemek için yoğun mesai harcanan bir dönemde iki ortak 15 gündür görüşmüyor.
İki işadamının ortaklığında kurulan MMEKA şirketi adını enerji ihalelerinde duyurdu. Firmanın kazandıkları ihalelerdeki teklif tutarı 7 milyar 934 milyon doları buldu.
MMEKA’nın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kazancı, Mehmet Emin Karamehmet ile ortaklığının geleceğiyle ilgili CNBC-e’ye yaptığı açıklamada, “Başkent Doğalgaz ile ilgili ana şirketimizin sözleşme gereği kurmuş olduğumuz MMEKA Başkent ile kararı alıp yola devam ettik, bu süreci takip ederken daha sonra şirketimize Karamehmet’in Çankaya Doğalgaz şirketini kurduğuna ilişkin bir yazı geldi. Bilgim yoktu. Aslında biz yapmak zorunda olduğumuz işleri MMEKA Başkent Doğalgaz ile yapıyorduk. Çankaya Doğalgaz’ın kurulmasına şaşırdık” dedi.
Verilen sözler var
Karamehmet ile 20 gündür görüşmediğini söyleyen Kazancı, “Evliliklerde olduğu gibi ayrılık da normal, her şey olabilir, mümkün. Ama evliliğin devam etmesi en hayırlısı. Umarım ortağım da sözlere sadık olur” diye konuştu.
Çankaya Doğalgaz şirketini, ticaret sicil kayıtlarına bakıldığında yüzde 99.9’un üzerinde hisse ile MMEKA’nın kurduğu görülüyor. Şirket 29 Mart 2011 tarihinde kurulmuş. Çankaya Doğalgaz’da MMEKA’nın çalışanlarından 4 ayrı kişinin de yüzde 0.01’er hissesi bulunuyor.
‘Başkent’ parası bulundu
MMEKA’nın, yüzde 80 hissesi için 1.211 milyar dolarlık teklifle kazandığı Başkent Doğalgaz Dağıtım’ı devralmak için beş bankadan 760 milyon dolar kredi kullanımı için prensipte anlaştığı belirtiliyor.
Buna karşılık kredi, Başkent Doğalgaz Dağıtım’da Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait yüzde 20 hissenin satışı sonrasında serbest bırakılacak.
Konuya yakın bir kaynağın Reuters’a verdiği bilgiye göre, doğalgaz şirketini devralmak için sağlanacak olan kredinin 200 milyon doları İş Bankası, 200 milyon doları Garanti Bankası, 130 milyon doları UniCredit, 130 milyon doları Vakıfbank, 100 milyon doları ise Ziraat Bankası tarafından gelecek.
Son gün 5 Mayıs
Çukurova Grubu ise “Başkent Doğalgazın alımı ile ilgili olarak ÖİB’ye ödenecek bedelin finansmanı çalışmaları tüm hızıyla halen devam etmektedir ve ÖİB tarafından belirlenmiş olan yasal süre içinde ödeme tamamlanmış olacaktır” dedi.
MMEKA, Başkent Doğalgaz için 7 Mart’ta sona eren devralma süresini ÖİB’ye 36.33 milyon dolar ek teminat yatırarak 2 ay daha uzatılmasını talep etmişti. Ek süre 5 Mayıs’ta sona erecek ve yeni bir süre uzatımı hakkı bulunmuyor.