19.10.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
Reuters Haber Ajansı, Katar Ulusal Bankası’nın Denizbank’a resmi bir teklif götürmeye hazırlandığını ve bu satın almanın büyüklüğünün 6 milyar dolara kadar çıkabileceğini yazdı.
Katarlı bankadan Denizbank ile kontrol hissesinin alımı uçun görüşmelere başlandığını açıklayan bir doğrulama geldi. Katar Ulusal Bankası’nın yarısı Katar Yatırım Otoritesi adlı fona ait. Euro Bölgesi’ndeki borç krizinden olumsuz etkilenen Dexia’nın Lüksemburg merkezli bankacılık iştiraki Banque Internationale Luxembourg da geçen hafta Katar Emiri El Thani’nin ailesine ait bir fona satılmıştı.
‘Körfez için fırsat’
El Thani ailesi daha önce de İngiliz Barclays bankacılık grubuna yaptıkları yatırımlarla hatırlanıyor. Dexia Denizbank’taki hisselerinin satışı için Bank of America Merrill Lynch ve White & Case firmalarına yetki vermişti.
Reuters’ın görüşlerine başvurduğu ismi açıklanmayan bir bankacı, “Körfez ülkelerinde Türkiye çok favori. Denizbank’ı almak güçlerini artırır ancak Denizbank Katarlılar için biraz büyük olabilir” dedi.
Ülkesindeki en büyük kredi kuruluş olan Katar Ulusal Bankası’nın büyüklüğü 25 milyar dolar civarında. Bankanın Suriye, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri ve İsviçre’de iştirakleri var.
Reuters’a bilgi veren bankacılar, Denizbank’ı alarak Türkiye pazarına girmenin uygun bir fırsat olacağı görüşünde. Bankacılara göre, Ortadoğu’daki iç karışıklıklar, Avrupa ve Amerika’daki finansal darboğazlar Körfez yatırımcıları için Türkiye’yi cazip kılıyor.
İtalyanlar da ilgili...
Reuters’ın haberinde, Rus Sberbank’ın Denizbank’a ilgisi hatırlatılarak, “Bankacılar, İtalyan Intesa Sanpaolo’nun da potansiyel bir talip olduğunu söyledi. Bankacılara göre Akbank da adaylar arasında yer alabilir. Uluslararası ilgi duyanlar arasına HSBC de eklenebilir” diye yazıldı.
Elinde yüksek oranda Yunan tahvili bulunduran Dexia, Belçika ve Fransa tarafından kurtarılmıştı. Dexia 2006 yılında Denizbank’ın yüzde 75’ini 2.4 milyar dolara almış, daha sonra payını yüzde 99’a çıkarmıştı.