Ekonomi Kız çocuklarını bilimle tanıştıralım

Kız çocuklarını bilimle tanıştıralım

23.02.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kadınların girişimcilik ekosistemine katılımının önemine vurgu yapan Emine Erdoğan, teknolojiyle değişen bu yüzyılda ailelere çağrı yaptı. Erdoğan, “Kız çocuklarımızı erken yaşta bilimle tanıştıralım” dedi.

Kız çocuklarını  bilimle tanıştıralım

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, kadınların ekonomiye sadece çalışan olarak değil, girişimci olarak dahil olmalarının önemine dikkat çekerken, dünyanın yeni ekonomik sisteminde girişimci kadınların büyük bir yer alacağını söyledi. Kadınların girişimcilik ekosistemine katılımının önemine vurgu yapan Erdoğan, teknoloji ve bilimle değişen bu yüzyılda anne ve babalara önemli bir çağrı yaptı. Erdoğan, “Kız çocuklarımızı erken yaşta bilimle tanıştıralım” dedi.

Haberin Devamı

Erdoğan, Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD) ve Galatasaray Üniversitesi işbirliği, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) desteğiyle kurulan Girişimci Kadın Merkezi’nin (GİKAMER) tanıtım toplantısında konuştu. Kadınlara, “Türkiye’nin girişimci kadınlarıyla birlikte olmaktan büyük memnuniyet duyuyorum, heyecanınız bize de ilham veriyor” diye seslenen Erdoğan, kadın girişimcilerin nitelik olarak da öne çıkmasının ekonomik büyümeye büyük katkılar sunacağını ifade etti.

Teknolojide kadın

Emine Erdoğan, değişen dünya sisteminde özellikle teknoloji, yenilik ve yaratıcılık odaklı yapılan eğitimlerin ve girişimlerin çok önemli olduğunu vurguladı. Bir araştırmaya göre, emniyet kemerlerinin takılı olması halinde kadınların trafik kazalarında erkeklere oranla yüzde 47 daha fazla yaralandıklarını aktaran Erdoğan, “Çünkü emniyet kemerleri erkek sürücülerin anatomisine göre tasarlanıyor. Buradan teknoloji endüstrisinin kadınların aleyhine çalıştığı gibi yanlış bir sonuç elbette çıkmasın. Buradaki sorun, kadınlarımızın teknoloji endüstrisine üretici ve tasarımcı olarak az sayıda katılmalarıdır. Eğer kadınlar teknolojinin sadece kullanıcıları değil, bilakis o teknolojinin tasarımcıları olursa hayatın zenginleştiğini göreceğiz” dedi.

Haberin Devamı

‘Ortak çabaya bağlı’

“Ortak geleceğimizin nasıl şekilleneceği şimdi göstereceğimiz ortak çabaya bağlı” diyen Emine Erdoğan, anne babalara, “Kız çocuklarımızı erken yaşlarda bilimle tanıştıralım. Mühendislik fakültelerimizin daha çok kız öğrenciye ihtiyacı var” çağrısında bulundu.

Kadın girişimcilerin karşılaştıkları sorunlarla ilgili yapılan çalışmalarda, iş ve aile yaşamı çatışması gibi bir başlık çıktığını gördüklerini aktaran Erdoğan, “Kadınların fıtratlarına ait eşsiz zenginliği yaşama katmaları, toplumsal gelişimimiz için çok önemli. Kadınlarımızın bilgi, beceri ve donanımının artması daha güçlü aileler demektir. Toplumumuzda kültür ve iş üreten kadınlar bizim geçmişimiz, DNA’mızdır. Devletimiz buna sınırsız destek sunarak, her zaman kolaylaştıracak adımları atmaktadır” dedi.

Haberin Devamı

Tam destek

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ise kadınları bireysel, ekonomik ve toplumsal olarak daha da güçlendirmeyi hedeflediklerine işaret ederken, “Bu hedef doğrultusunda da kadınlarımıza daha nitelikli eğitim imkanı sunmak, sosyal güvencelerini sağlamlaştırmak, karar alma mekanizmalarındaki etkinliklerini artırmak için çalışıyoruz” dedi.

Bakan Selçuk, kadınların ekonomiye daha aktif ve üretken bir şekilde yüksek katılımını önemsediklerini; kadınların iş gücü piyasasına girişlerini kolaylaştırmak, istihdamlarını ve en önemlisi de kadın girişimci sayısını artırmak için politikalar geliştirdiklerini, projeler yürüttüklerini anlattı.

Silikon Vadisi’ne gidiyorlar

Galatasaray Üniversitesi Rektörü Ertuğrul Karsak, Galatasaray Üniversitesi’nin kadın girişimcilere sağladığı eğitimlerin, TİKAD’ın birikim ve tecrübelerinin aktarımıyla desteklendiğini söyledi. Karsak, “10 başarılı girişimci, Silikon Vadisi’ni görme, gezme imkanı bulacak” dedi.

Haberin Devamı

GİKAMER projesi kapsamında 100 kadın girişimciye 5 dönem boyunca 200 saatlik eğitimlerde iş planlama, geliştirme ve danışmanlık dersleri verildi. TİKAD Kadın Girişimcilik Eğitimleri, TİKAD Mentörlük Modülü Programı, Başarı Akademileri’yle eğitimler sunuldu. TİKAD Yatırım A.Ş. aracılığıyla girişimci kadınlara finansal destek veriliyor.

Kız çocuklarını  bilimle tanıştıralım

10 başarılı girişimci kadına sertifikalarını, Emine Erdoğan, Nilüfer Bulut ve Ertuğrul Karsak verdi.

Kadın bankacılığı çağrısı yaptı

TİKAD Başkanı Nilüfer Bulut, kadınların ekonomik hayata girişimci olarak katılmalarının önündeki en büyük engelin ‘kredi ve fonlara’ ulaşım sorunu olduğunu vurgularken, bu konuda pek çok çalışma yürüttüklerini söyledi. ‘Kadınların başaramayacağı hiçbir şey yok’ vurgusu yapan Bulut, kadınların önünü açmak ve Türkiye’yi geleceğe taşımak için GİKAMER’in çok değerli bir proje olduğunu anlattı. Bulut, “Bu süreç ve öncesindeki araştırmalarımızda da gördük ki, finansa ulaşma sorunu var. Kadın girişimcilere sağlanan fonlar ve krediler var ama bunlara ulaşmak; sürdürmek ve bankaların bu kredileri kadınlarla buluşturamaması durumu var. Buradan da bir çağrıda bulunmak istiyoruz, kadın girişimci fonları çok büyük bir potansiyel. Gelin bunlara ulaşımı kolaşlaştırmak için bir kadın bankacılığı sistemi kuralım. Fonları bir yerden kolayca iletelim” diye konuştu.

Haberin Devamı

TİKAD Yatırım A.Ş. fonu

Kadınların fona ulaşım sıkıntılarına kurdukları TİKAD Yatırım A.Ş. ile ‘kadından kadına fonlama’ şeklinde aştıklarını anlatan Bulut, “Bu şekilde projeleri sürdürülebilir hale getireceğiz. 3 girişimciye yatırım yaptık. Fonun başında Emine Sabancı Kamışlı var. Emin adımlarla yatırıma devam edeceğiz” dedi.

Türkiye yolculuğu başlıyor

Nilüfer Bulut, İstanbul’da başlayan GİKAMER yolculuğunun Türkiye’deki bütün illere yayılacağını açıklarken, ilk durağın ise Kahramanmaraş olacağını söyledi. Bulut, projenin geliştirileceği şehirlerdeki üyelerinin bu sisteme başkanlık edeceğini ifade etti.

Destekler artacak

İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Fatih Pişkin, rekabet koşullarının yeniden şekillendirdiği dünyada teknolojik gelişimin ülkelere önmeli fırsatlar sunduğunu kaydederken, geleneksel ekonomilere dayalı büyüme modellerinin de yerini aldığını dile getirdi. Dönüşen bu ekonomik yapı içinde girişimciliğin çok önemli bir yer almaya başladığını belirten Pişkin, “Sürdürülebilir kalkınma için kadınları ekonomik hayata daha fazla entegre etmemiz gerekiyor. İstanbul’da girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesine tam destek sunarken, kadın girişimcilerin katılımını çok önemsiyor, her zaman politikalarımızı bu şekilde dönüştürüyoruz. Desteğimiz artarak sürecek” dedi.