Ekonomi KKTC’nin Babacan’ı!

KKTC’nin Babacan’ı!

21.10.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kuzey Kıbrıs’ın yeni Maliye Bakanı olarak atanan Birikim Özgür, 37 yaşında genç bir politikacı. “Ekonomik reformların” peşinde koşacaklarını belirten Özgür, ODTÜ geçmişi, yurtdışı eğitimi ve yaşına atıfla, “Adanın Ali Babacan’ı” olarak anılıyor

KKTC’nin Babacan’ı

KKTC’de Mehmet Ali Talat tarafından yapılan kabine değişikliğinde Maliye Bakanlığı’na “ülkede reformların olması gerektiğini” savunan 37 yaşındaki genç milletvekili Birikim Özgür getirildi.

Haberin Devamı

Görevi aldıktan sonra Milliyet’e konuşan Özgür, “Ekonomik reformlar ile ülkeyi kalkındıracağız” dedi. Özgür daha önce yaptığı açıklamalarda, Türkiye ile imzalanan ekonomik programların KKTC hükümetlerince yeteri kadar uygulanamadığını belirtmiş ve “Türkiye’yi kandırdık” demişti. “Ekonomik büyümeye bağlı iyileşmeler bekliyoruz” diyen Özgür, Kıbrıs’ta birleşik bir federasyonu savunuyor. Kıbrıs’ta yapılacak bir anlaşmanın ekonomiyi canlandıracağına inanıyor. Özgür, “Müzakereler sonucunda çözüm sağlanırsa bunun da kalkınmaya ve kamu gelirlerinin artırılmasına katkısı büyük olacaktır” diye konuşuyor.


Türkiye’nin desteği

“Ekonomik kalkınma için Kıbrıslı Türklerin diğer devletlere kıyasla çok büyük bir avantajı var” diye konuşan yeni Maliye Bakanı Birikim Özgür şunları kaydetti; “Altyapı yatırımları ve özel sektörün gelişimi için Türkiye’nin desteği çok büyük. Türkiye ayrıca reformlarımızı ve kamumuzun cari harcamalarını da destekliyor. Biz kamuda mali sürdürülebilirliği önemsiyoruz. Kalkınma için etkin ve verimli bir kamu yönetimi şart.” Türkiye’nin bölgedeki gücünün gözardı edilmemesi gerektiğini ifade eden Özgür, bunun hem ekonomiye hem de barışa büyük hizmet edeceğini söyledi.

Haberin Devamı


Maliye disiplini öncelik

Maliye Bakanı olarak öncelikli hedefinin bütçe disiplini konusunda yakalanan başarıyı sürdürmek olduğunu söyleyen Bakan Özgür, “Giderlerimize ilişkin bütçede karşılığı olmayan harcamalardan kurtulmak için hükümetimiz gerekli reformlar üzerinde çalışıyor. Gelirlerimizin artması ise vergi işlemlerinin sayısallaştırılmasına bağlı. E-devlet projesi için Türkiye ile birlikte çalışıyoruz” dedi. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, “para birimi olarak Euro’ya geçileceği” ile ilgili açıklamasına da işaret eden Özgür, “Euro’ya geçiş için çalışmaların başlatılacağını Cumhurbaşkanımız Sayın Akıncı açıkladı. Söz konusu hazırlıklar çözüm sonrası AB’ye uyum çerçevesinde ele alınıyor” dedi.


Su büyük bir nimet

Mersin’den Kıbrıs’a giden su ile ilgili de değerlendirmeler yapan Özgür, “Suyun Kıbrıs Türkler ve bölge için büyük bir niyet olduğunu” kaydetti. Özgür, “Projenin tamamlanmasında ciddi bir irade koyan Sayın Erdoğan’a ne kadar teşekkür etsek azdır” diye konuştu. Birikim Özgür, “gerek çözüm sürecinde gerekse Kıbrıslı Türklerin kalkınması için Türkiye’nin desteğini” şart görüyor. Türkiye ile iyi ilişkileri önemsiyor. Kıbrıslı Türkler Özgür’ün “iyi bir oyun değiştirici olduğunu” düşünüyor.

Haberin Devamı


Dişe diş mücadele

37 yaşındaki Birikim Özgür Kıbrıs’ta çağdaş sol siyasetin en önemli temsilcilerinden biri. Babasının karşı çıktığı bozuk düzeni reddediyor ve değişime inanıyor. Zaman zaman tepki görse de kendi değişiyle “statükocularla dişe diş bir kavga” yürütüyor.

Kıbrıs’ta sürdürülebilir bir ekonomiye geçişi sağlamak için reformları savunuyor. Kıbrıs’ta, Kıbrıslı Türklerin siyasi eşitliğinin kabul edileceği bir barış için yürütülmekte olan müzakereleri destekliyor.

Eşi enerji uzmanı

Birikim Özgür’ün eşi Hayriye Hanım, bir enerji uzmanı ve Kuzey Kıbrıs’ta enerji denilince akla gelen ilk isimler arasında yer alıyor. Çiftin bir çocukları bulunuyor.
Babası özgürlük mücadelesi verdi
ODTÜ Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri bölümünden mezun olan Özgür, 13 yıl Ankara’da yaşadı. Doktorasını da ODTÜ’de Eğitim Bilimleri’nde tamamlayan Özgür, Boston Üniversitesi’nde misafir akademisyen olarak da çalıştı. Bilkent Üniversitesi ve ODTÜ’de akademik görevler yürüttü. Birikim Özgür’ün babası Özker Özgür, Ada’nın iki yanında da öne çıkan bir isimdi. Siyasi hayatı boyunca barış ve özgürlük mücadelesi verdi. Kendi ayakları üzerine duran bir ülke özlemini dile getirdi. Eski Rum lider Dimitris Hristofyas’ın yakın dostuydu. Hristofyas, Özgür ölünce gözyaşlarını tutamamıştı. Özker Özgür, 2005 yılında hayatını kaybettiğinde Milliyet’in başlığı, “Kıbrıs büyük bir evladını kaybetti” olmuştu.