Ekonomi Konjonktürel İşsizlik Nedir? Kısaca Tanımı Ve Özellikleri

Konjonktürel İşsizlik Nedir? Kısaca Tanımı Ve Özellikleri

02.06.2021 - 15:26 | Son Güncellenme:

Özellikle ekonomisi kötü olan ülkeler için konjonktürel işsizlik ön plana çıkar. Bu bağlamda en çok etkilenen kişiler işçiler olur. Peki, konjonktürel işsizlik nedir? Kısaca tanımı ve özellikleri üzerine merak edilen bilgiler.

Konjonktürel İşsizlik Nedir Kısaca Tanımı Ve Özellikleri

Belirli zaman çerçevesinde ülkeler bazı dönemler konjonktürel işsizlik ile karşı karşıya kalır. Ancak özellikle gelişmekte olan ülkelerin yaygın yaşadığı durumlar içerisinde yer almaktadır. Bazı dönemler çok daha kötü bir duruma ulaşırken, pek çok insan işsizlik ile karşı karşıya kalır.

Haberin Devamı

Konjonktürel İşsizlik Nedir?

Ekonomide yaşanan durgunluk ve küçülme ile beraber, işletmeler buna ayak uydurabilmek için maliyetleri düşürür. Bu durumda istihdam azalması yaşanır ve konjonktürel işsizlik ortaya çıkar. Özellikle de tarım sektöründe çok fazla ortaya çıkan önemli bir işsizlik olduğunu dile getirmek mümkün. Farklı sektörler açısından ise şirketler bu konuda kendilerini koruma altına alırken, istihdam azalması nedeniyle yüksek bir işsizlik ortaya çıkabilmektedir. Bu durum genel olarak dönemsel olması ile beraber, pek çok ülkede daha uzun bir dönem sürebilmektedir.

Konjonktürel İşsizlik Kısaca Tanımı ve Özellikleri

Ekonomi kötü ve durgun hale geldiğinde, işletmelerin maliyeti düşürerek istihdam azaltmasına konjonktürel işsizlik denir. Özellikle istihdamın en yüksek olduğu ülkelerde dahi, belirli dönemlerde konjonktürel işsizlik ortaya çıkabilmektedir. Aynı zamanda daha çok tarım işçileri için yaşanan bir durum olarak ön plana çıkar.

Haberin Devamı

Bu bağlamda işletmeler önemli oranda maliyeti düşürmek mecburiyetinde kalır. Tabii bu durum doğal olarak daha az işçinin çalışmasına sebep vermektedir. Böylece önemli oranda istihdam azalması yaşanır ve birçok kişi işsiz kalır. Ülke bazında durgunluk ve küçülme devam ettiği sürece konjonktürel işsizlik de devam eder. Bu durum ayrıca ihracat ile beraber ülke parasının döviz karşısında yaşadığı kayıp üzerinden de enflasyon üzerinden yaşanabilmektedir.