Ekonomi Konut alımında senet etkisi devam ediyor...

Konut alımında senet etkisi devam ediyor...

18.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye İş Bankası’nın desteğiyle hazırlanan “REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi” ve “REIDIN Emlak Endeksi” haziran ayı sonuçları açıklandı.

Konut alımında senet etkisi devam ediyor...

Buna göre, haziranda konut fiyatları bir önceki aya göre yüzde 0.29, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 2.82 arttı. Haziranda Anadolu yakasında yer alan markalı konut projelerinde yüzde 0.55, Avrupa yakasında ise yüzde 0.17 fiyat artışları da oldu.

Haberin Devamı

Söz konusu ayda yeni konut satışlarında peşinat kullanım oranı mayısa göre 6 puan artarak yüzde 21’e yükseldi. Banka kredisi kullanım oranı ise 3 puan düşerek yüzde 27’ye, senet kullanım oranı da 4 puan inerek yüzde 52’ye geriledi. Geçen ay satışı gerçekleştirilen konutların yüzde 37’si bitmiş, yüzde 63’ü ise bitmemiş konut stoklarından oluştu. Mayıs ayına göre 2.2 puan azalan stok erime hızı, adet bazlı yüzde 2.7, metrekare bazlı 2 puan azalarak yüzde 2.5 olarak gerçekleşti.

Fiyatlar arttı

Türkiye genelinde 68 ili kapsayan “REIDIN Emlak Endeksine” göre konut fiyatları haziranda bir önceki aya göre yüzde 0.79, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 10.13 arttı. Haziran ayında metrekare başına konut satış fiyatları yüzde 2.26 artan Bursa, en çok yükseliş yaşanan şehir oldu.

Haberin Devamı

Açıklamada görüşlerine yer verilen Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Feyzullah Yetgin, markalı konut projelerinden konut satın alan tüketicinin peşinat, senet ve banka kredisi kullanım oranlarına değinerek, senet kullanımının halen çok yoğun olduğunu bildirdi. Yetgin, “Satışlarda senet kullanım oranı yüzde 52 olarak gerçekleşti. Son 6 aylık ortalamanın yüzde 41 üzerinde olması, proje geliştiricilerin yürüttüğü kampanyalar ve çeşitlendirdiği ödeme modellerinin etkisinin sürdüğünü göstermektedir” ifadelerini kullandı.