Ekonomi Kozmetik güvenliğinde yeni adım

Kozmetik güvenliğinde yeni adım

23.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Güzellik merkezleri kara para soruşturmaları çerçevesinde yükselen çeşitli şaibelerle birlikte, uygulama güvenliği konusunda da endişe yarattı. Sahte üründen, hatalı uygulamaya tüm olası kullanıcı mağduriyetlerine karşı profesyonel merkezlere düzenli kayıt tutma şartı geldi.

Kozmetik güvenliğinde yeni adım

HANDE ATILGAN - Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Mayıs 2023’te yürürlüğe giren Kozmetik Ürünler Yönetmeliğine dayanarak hazırladığı, Kozmetik Ürün Sorumlu Kişisi ve Nihai Kullanıcılar İçin Bilgilendirme Kılavuzu ile sonu mahkeme koridorlarında bitebilen tüketici mağduriyetlerine karşı önemli bir adım attı.

Haberin Devamı

Profesyonel merkezler için “Uygulamalarda kullanılan kozmetik ürünlerin içeriği, uygulama şekli ve varsa uygulama sonrası alınması gereken önlemlere ilişkin bilgilerin, uygulamanın yapıldığı ilk tarih itibarıyla dosyalanması” zorunluluğu getirildi. Böylece, daha önce olumsuz durumlarda tüketicinin baştan talep etmesi halinde ulaşabildiği bu tür bilgiler, denetim ve soruşturmaya açık hale geldi.

Kılavuzda uyarılar, masaj uygulamaları, cilt ve saç bakımı ile ağız ve diş bakımı için detaylandırıldı. Bu merkezler, kullandıkları ürün ve işlem konusunda tüketiciye detaylı açıklamalar yapmakla yükümlü tutuldu. Ağız ve diş bakımlarında ise profesyonel diş beyazlatıcılarda kullanılan “hidrojen peroksit” etken maddesine özel parantez açıldı. Buna göre, profesyonel düzeydeki ürünlerin ilk uygulamasının mutlaka diş hekimi tarafından yapılması gerekecek, hekim tavsiyesiyle uygulamaya 18 yaşından büyük tüketiciler tarafından devam edilebilecek.