Ekonomi Kredi kartı nakit çekime faiz ayarı! Yeni adım vatandaşları nasıl etkiler?

Kredi kartı nakit çekime faiz ayarı! Yeni adım vatandaşları nasıl etkiler?

18.03.2024 - 07:32 | Son Güncellenme:

Kredi kartı ile ilgili düzenlemeler vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. Son olarak kredi kartı nakit çekimi ve KMH hesapları ile ilgili faiz değişikliğine gidildi. Peki kredi kartlarına ilişkin atılan son adımlar vatandaşları nasıl etkiler? İşte detaylar...

Kredi kartı nakit çekime faiz ayarı Yeni adım vatandaşları nasıl etkiler

Milliyet.com.tr/ ÖZEL Kredi kartlarına ilişkin yeni düzenlemeler peyderpey açıklanmaya başlandı. Geçen hafta öncelikle kredi kartı nakit avans çekiminde taksit sayısı düşürülmüştü. Son olarak da kredi kartı nakit avans çekimi ve kredili mevduat hesaplarına (KMH) uygulanan faiz oranları yükseltildi. Buna göre nakit avans işlemleri ve kredili mevduat hesaplarında uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı 4.42’den yüzde 5’e çıktı. Peki burada amaçlanan ne, düzenlemeler vatandaşları nasıl etkiler?

Haberin Devamı

‘VATANDAŞLAR NAKİT AVANSA YÖNELMİŞTİ’

Konuyla ilgili merak edilenleri Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, milliyet.com.tr’ye anlattı. Bayram konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Kredi kartı nakit avans çekimi ve KMH hesaplarında faiz artışına gidildi. Son dönemde ihtiyaç kredisinde bir hayli yükseliş olmuştu ancak nakit avans faizi ve KMH faizi ihtiyaç kredisi faizinden çok daha düşük olduğu için vatandaşlar düşük faizli olan nakit avansa yönelmişti.

FAİZLER EŞİTLENDİ!

Bankalar geçtiğimiz hafta nakit avansa ilişkin düzenleme yapmıştı. Nakit avansta taksit sayısı düşürülmüştü. Şu anda ihtiyaç kredisi, KMH ve kredi kartı nakit avans faizinin eşitlendiğini görüyoruz. Bu haksız rekabeti önleme açısından önemli bir husus çünkü ihtiyaç kredisi faizleri yüksekken kredi kartı nakit avans çekimi faizleri düşük kalmıştı.

Haberin Devamı

Vatandaşlar paralarını nakit avans ve KMH’dan çekip ihtiyaçlarını karşılamaktan ziyade dövize yönelebiliyorlardı. Bu döviz talebini artırırken Merkez Bankası’nın döviz rezervlerini olumsuz etkiliyordu.

‘BU ADIM SIKI PARA POLİTİKASININ DEVAMI NİTELİĞİNDE’

O yüzden hem Merkez Bankası’nın aldığı önlemler hem de Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın aldığı önlemler burada sıkı para politikasının uygulanması yönündedir. Son toplantıda TCMB faiz artışı yapmazken parasal sıkılaşmanın sonuna gelindiğini, diğer sterilizasyon araçlarının kullanılacağından bahsetmişti. Bu adımı sıkı para politikası uygulamasının devamı niteliğinde görüyoruz.

KREDİ KARTI FAİZLERİ ARTIRILMAZKEN NEDEN SADECE NAKİT ÇEKİMİ FAİZLERİ YÜKSELDİ?

Kredi kartlarında aylık akdi ve gecikme faizleri yükselmedi. Bu son 5 dönemdir sabit kaldı. Vatandaşlarımız yüksek enflasyonist koşullarda maaşları sabitken aynı oranda ihtiyaçlarını gideremez hale geldikleri için bir kredi kartından çekip diğer kredi kartına yatırmak suretiyle bir harcama yapıyorlardı. O yüzden devletimiz kredi kartı akdi faiz ve gecikme faizine ilişkin bir düzenleme yapmadı. Ekonomi yönetimi vatandaşların sıkı para politikasına ayak uydurmasını birden değil kademeli bir şekilde olmasını istiyor.

Haberin Devamı

‘KREDİ KARTLARI İLE İLGİLİ YENİ KARAR GELEBİLİR’

Ben kredi kartlarına düzenleme yapılana kadar kredi kartı faizlerinde bir artış beklemiyorum. Çünkü kredi kartlarında gerek taksit sayıları gerek kredi kartı limitlerine ilişkin bir düzenleme gelmedi. Ben böyle bir düzenleme gelmesi gerektiğini düşünüyorum. Taksit sınırlaması ve kişilerin gelirlerine göre kredi kartı düzenlemesi yapılmalı. Kişinin geliri dikkate alınmaksızın limitler belirleniyor. Kredi kartı borçları nedeniyle vatandaşlar zor duruma düşebiliyor. Bu hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararı var. Belki kredi kartlarına ilişkin bir düzenleme kararı gelebilir.

MERKEZ BANKASI FAİZ ARTIŞI YAPAR MI?

Merkez Bankası sıkı para politikası uygulamaya devam edecektir. Seçimlerden önce politika faizi artırılmayacak ve sterilizasyon araçları kullanılmaya devam edecektir. Ben yüzde 45 olan faizin kısa vadede yüzde 50’ler seviyesine geleceğini düşünüyorum. Her ne kadar politika faizi reel faize yakınsamış olsa da bankalar TL mevduat bulabilmek adına yarışıyorlar. Bankalar TL mevduat bulamazsa kendi maliyetleri artacak. TL mevduat faizleri politika faizinden yüksek seviyeye geldi. Bankaların daha fazla borçlanma maliyetine girmemeleri adına gerekli adımların atılacağını düşünüyorum.

Haberin Devamı

SON DÜZENLEME VATANDAŞI NASIL ETKİLER?

Bunlar vatandaşın daha az harcama yapması talebin kısılmasına yönelik adımlar. Bugüne kadar hep talep yönüne ilişkin önlemler alındı, üretim azalmasın diye arz yönüne ilişkin daha az önlemler alındı. Talep yönüne ilişkin düzenlemelerde sona geldik diyebiliriz. Kredi kartlarına ilişkin düzenlemeler vatandaşın harcamalarını kısıtlamak üzere atılan adımlar diyebiliriz.”

Yazarlar