Ekonomi Kredi kartlarında nasıl bir değişiklik yapılacak? Prof. Dr. Murat Ferman cevapladı

Kredi kartlarında nasıl bir değişiklik yapılacak? Prof. Dr. Murat Ferman cevapladı

19.02.2024 - 13:30 | Son Güncellenme:

Kredi kartı borçları rekor seviyede, geçen yıla göre yüzde 157 artış var. 1 trilyon 200 milyar TL’ye ulaştı. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan kredi kartlarına yönelik faiz, taksit ve kart limitlerinin sınırlanabileceği sinyalini vermişti. Kredi kartlarına ilişkin nasıl bir değişiklik yapılacak?

Konuyla ilgili CNN Türk canlı yayında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Murat Ferman şu ifadeleri kullandı: “Türkiye’de 400 milyon civarında bu tür finansal araç var. Bunların 120 milyonu kredi kartı. Kredi kartları 400 milyonluk grup içerisinde bir kısmı oluşturuyor. 90 milyon ön ödemeli kar var. Önceden ödeme yapılan, sıkılaştırıcı kartlar. 210 milyon civarında banka kartı. Hesabınızda ne varsa ondan bir kuruş fazlasını harcamanıza müsaade etmeyen kartlar.

Haberin Devamı

Mevcut kartların 3’te1’inden biraz fazlasını oluşturan kredi kartı ve kredi kartı kullanımı Türkiye’de son 20 yıl içerisinde sosyal düzenin bir parçası haline geldi. Geçtiğimiz yıllarda kredi kartı tuzakları konusunda özellikle gerçek kişiler bilinçlendiler, asgari ödeme, nakit çekimi gibi bütün bu konularda ağır bedeller ödeyerek epey finansal okuryazarlığımızı artırmış durumdayız. Gelinen noktada kredi kartı kullananların büyük çoğunluğu kredi kartı kullanımının getirebileceği finansal riskler konusunda genel bilgi sahibi olmuş durumdadırlar.

Kredi kartları sıkılaştırıcı politikanın önemli bacaklarından birisidir. Siz sıkılaştırıcı politikalar yürütüyorsanız kredi ve kredi kartı harcamaları bunun dışında bırakamazsınız.

Haberin Devamı

‘BANKALAR BONUSLAR VERİYOR’

Elbette sıkılaştırma yapılacak kimse bedelini ve özellikle hukuki çıkarımlarını düşünerek olmayan limitini zaten harcayamaz. Son dönemlerde bankalar kredi kartı harcamalarını artırmak için harcama sözüne karşılık bonuslar veriyorlar, ek kart çıkardığınızda bonus veriyorlar. Limitleri son zamanlarda artıyorlar. Bugün 100 binlerle ifade edilen kredi kartı limitleri sıradan hale gelmiş oldu. Kredi kartını bilinçli kullanırsanız 2 kartı hesap kesim tarihlerine kadar ayarlarsanız 43 güne kadar ücretsiz, faiz gideri ödemeden nakit yönetimi yapabilirsiniz. Bunu yapan çok sayıda insan var.

Piyasadan önemli bir isim İş Bankası Genel Müdürü bunu rakama bağladı. ‘20 bin TL’nin altında kredi kartı, 100 bin TL altında tüketici kredilerinde kısıtlama olmamak gerekir hedef alınması gereken lüks tüketimdir’ dedi.

TAKSİTLER KALKAR MI, KART LİMİTLERİ DÜŞÜRÜLÜR MÜ?

4 aydır gösterge faizi yükselmesine karşı kredi kartı faizleri sabit tutuldu. Şu anda kredi kartı faizleri tüketici kredisi faizlerinden çok daha düşük vatandaşların bu pencereden yararlandığını söylüyoruz. Belirli sektörlere gözden geçirme yapılabilir. Kozmetik sektöründe taksit yapılmıyor, kuyum sektöründe belirli taksit sınırlamaları var. Bunlar gözden geçirilebilir.

Asgari ödeme tutarı 2022’den beri sabit tutuluyor. O belirli bir orana çıkarılabilir. Yüzde 50-60'lar yapılabilir bu da caydırıcı bir etki yapar. Bunun karşılığında kredi kartı limitlerinin düzenlenmesinde ve kredi kartı sınırlamasına gidilebilir.

Haberin Devamı

‘KREDİ KARTI GECİKME FAİZ ORANI VE ASGARİ ÖDEME TUTARI DÜZELTİLİRSE SIKILAŞTIRMA SAĞLANMIŞ OLACAK’

Kredi kartı konusunda tamamen bir kısıtlama getirmenin dışında zaten şu anda bir parça sıkılaştırma karşıtı, seçim ikliminin ruhuna uygun bir gevşetme süreci var. İlk yapılacak iş bunun düzeltilmesi 4 aydır dokunulmayan kredi kartı gecikme ve faiz oranları, Haziran 2022’den beri dokunulmayan asgari ödeme tutarları düzeltilirse zaten sıkılaştırma sağlanmış olacak.”