Ekonomi Kripto paralar için anahtar madencide

Kripto paralar için anahtar madencide

03.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Merkez Bankası’nın hazırladığı, “Kripto Varlık Raporu”nda Bitcoin’e temel teşkil eden, “blokzincir teknoloji” detaylı şeklinde ele alınıyor.

Kripto paralar için anahtar madencide

ÖNDER YILMAZ - Raporda, işlemin tarafı katılımcılar olan “Cüzdanlar” (Wallets) arasında gerçekleşen işlemlerin doğruluğunun “Madenciler” tarafından kontrol edildiği, eklenen her bir yeni blok için madencilere ödül (yeni Bitcoin) verildiği belirtildi.

Haberin Devamı

Çok elektrik harcıyor

Madencilik işlemlerinin hızlı ve güvenli gerçekleştirilmesi için oldukça yüksek bir işlemci kaynağına ihtiyaç olduğu, bu nedenle, madenci bilgisayarların karmaşık matematiksel işlemleri saniyeler içerisinde milyonlarca kez gerçekleştirmek üzere yapılandırıldığı, firmaların bu amaçla “donanımlı bilgisayar siloları” kurduğu anlatıldı.

Kripto para ağının yüksek enerji tükettiğine dikkat çekilen raporda, “Son derece karmaşık şifreleme algoritmasını doğrulama işlemleri için aynı anda çok yüksek işlemci gücü kullanılması ve bu işlemcilerin soğutulması gerektiğinden Bitcoin ağının enerji tüketimi son derece yüksek.

Örneğin, bir çalışmaya göre 2020 sonu itibarıyla Bitcoin ağının toplam elektrik gereksiniminin en iyimser senaryoya göre 417 MW, en kötümser senaryoya göre, 14.600 MW enerji tüketimine yaklaştığı hesaplanmış, Şubat 2021 itibarıyla bitcoin maddenciliği için tüketilen aylık elektrik Arjantin’in aylık elektrik tüketimini geçti” denildi.

Haberin Devamı

Kripto paralar için anahtar madencide

İşte sistem böyle işliyor

Raporda, kripto para döngüsünün nasıl çalıştığı şöyle anlatıldı:

“Bitcoin işlemleri sayısal olarak imzalanan ‘Bitcoin cüzdanları’ aracılığıyla gerçekleştirilir. Bitcoin cüzdanları kişiye özel bir kimlik bilgisi (Bitcoin adresi) ile bu kimlikle ilişkili olarak açık anahtar altyapısı (AAA) kullanılarak oluşturulan gizli ve açık anahtar çiftinin saklandığı ve yönetildiği yazılımlardır. Gizli anahtar sadece cüzdanın sahibi tarafından gizli parola aracılığıyla Bitcoin işlemleri gerçekleştirmek için kullanılır.

Bitcoin harcama işlemleri sadece gizli anahtarla gerçekleşir ve sayısal olarak imzalanarak kayıt altına alınır. Açık anahtar ise Bitcoin ağındaki diğer kullanıcıların ilgili kişiye ait adresi tanımasını, bu kişinin gerçekleştirdiği Bitcoin işlemleri görüntülemesini ve doğrulamasını sağlar.

Bitcoin cüzdanı, a) sabit diskte bitcoin depolanabilen masaüstü yazılımlar ve b) çevrimiçi çalışan web servisleri veya web uygulamaları şeklinde olabilmektedir.

Bitcoin cüzdanında sanılanın aksine Bitcoin tutulmaz. Cüzdanda saklanan bilgi Bitcoin işlemi kaydıdır.

Haberin Devamı

Bitcoin işleminde AAA’ya uygun şekilde gizli veya açık anahtar ile imzalanmış Bitcoin kişi bilgileri yer alır ve bu bilgilere göre Bitcoin işlem kaydının (Bitcoin’in) sahipliği belgelenir. İşlem kayıtlarının kopyaları tüm blokzincir ağına yayımlanır, ağ üzerinde bulunan birçok düğümde kopyalar halinde saklanır ve ağdaki herkesin erişimine açıktır.   

YARIN: Dağıtık defter teknolojisinin kullanım alanları nereler?